CULTURA I CORONAVIRUS

Com comprar llibres en un Sant Jordi domiciliari

Opcions com Libelista, Adopta una llibreria i Llibreries Obertes permeten adquirir immediatament o amb anticipació els títols més cobejats en una 'diada' confinada

zentauroepp47863844 barcelona    23 04 2019    barcelona    puesto de venta de l200417131902

zentauroepp47863844 barcelona 23 04 2019 barcelona puesto de venta de l200417131902 / JORDI COTRINA

4
Es llegeix en minuts
Elena Hevia
Elena Hevia

Periodista

ver +

D’acord, Sant Jordi no serà Sant Jordi, és a dir, un 23 d’abril amb parades de llibres, autors estampant la seva firma i públic amuntegat desplaçant-se amb penes i treballs pels carrers. Sant Jordi se celebrarà a l’estiu, un 23 de juliol, amb molta sort i fèrries mesures de distància social tal com van decidir, finalment, la Cambra del Llibre i el Gremi de Llibreters de Catalunya dimarts passat.

Sant Jordi, el genuí, serà virtual malgrat que, gran ironia, les previsions meteorològiques no anunciïn pluja. Un dia perfecte amb l’excepció que les llibreries, les grans protagonistes de la festa, estaran tancades. Però això no ha de ser un impediment per a aquells que vulguin comprar-se per a si mateixos o per regalar un llibre per Sant Jordi i a Sant Jordi. 

Malgrat els imponderables, encara hi ha fórmules variades per fer-ho. Comprar el llibre físic ‘online’ i que te’l deixin a l’ascensor o bé comprar per endavant tot i que només es pugui recollir el volum quan les llibreries estiguin obertes. Les dues opcions existeixen i suposen, més enllà del seu servei comercial, una gran ajuda per a les llibreries que han vist reduïts dràsticament els seus ingressos a zero, amb la incertesa de si tornaran o no a aixecar la persiana quan la tempesta hagi passat. Així que comprar llibres en aquest Sant Jordi descafeïnat amb les impremtes totalment aturades i les distribuïdores treballant a mig gas té una significació suplementària, pot ser una manera de recolzar la teva llibreria de proximitat i vetllar així per la pluralitat. Una forma de resistència a les plataformes internacionals de venda a domicili, amb una sensibilitat no particularment cultural. 

Triplicar les vendes 

La primera opció és Libelista, plataforma que va néixer fa cinc anys, mal anomenada l’Amazon de les llibreires independents, perquè les diferències de mida, vocació i intencions són grans. En l’actualitat hi ha 120 llibreries de tot Espanya adherides al projecte, 61 a Catalunya, i tot i que set han decidit no sumar-se a la venda del llibre físic ‘online’ per escrúpols sanitaris respecte a la missatgeria, el cert és que la setmana passada van duplicar vendes i estan acabant l’actual triplicant-les. Poden tardar unes 24 hores en l’entrega. «La veritat és que ens fa una mica de vergonya anunciar aquests beneficis però s’ha de tenir en compte que aquestes vendes són crucials en un moment de gran incertesa», diu el seu coordinador, Gerard Almirall, qui sosté que no va semblar que se sorprengués ningú del fet que aquesta Setmana Santa es poguessin fer demandes a domicili de mones de Pasqua. 

Una altra iniciativa semblant però amb un catàleg més reduït és la que ha impulsat l’editorial Comanegra, Adopta una llibreria, que reuneix set segells independents amb un àmbit comercial que integra el territori lingüístic català. Es tracta que el lector esculli un títol (o alguns) dels diferents segells i decideixi si el vol rebre a casa o bé fer una compra prèvia i recollir-la a la llibreria que decideixi quan sigui possible. La idea està copiada d’una iniciativa impulsada a Itàlia, on, per cert, el Govern acaba de permetre (no sense polèmica) que les llibreries puguin assortir ja els seus clients. En el cas d’Adopta..., la decisió de rebre el llibre a través de missatgeria depèn absolutament del client i, a més, se li ofereix el ‘bonus track’ de la firma de l’autor. Joan Sala, editor del segell, indica que en aquest cas la llibreria percep un 30% de la venda i que «al no tenir cap despesa guanyaria una mica més del que sol guanyar en circumstàncies normals.

Notícies relacionades

L’editorial madrilenya Páginas de Espuma està oferint cursos ‘online’ exprés d’una setmana a canvi que els alumnes comprin tres títols del segell i decideixin a quina llibreria els recolliran. De moment ja ha completat l’aforament virtual de la setmana que ve, 95 persones, i a causa de l’èxit en preparen un altre per a la següent. «700 exemplars és molt menys del que venem a la setmana però en aquests moments no ens sembla una mala xifra», indica l’editor Juan Casamayor.

10.000 exemplars venuts

Potser la proposta més ambiciosa, tot i que no suposi una venda física instantània, sigui la impulsada per la cooperativa editorial Som i l’agència Mortensen que amb el lema de Llibreries Obertes va impulsar el 23 de març passat, un mes abans de Sant Jordi, una iniciativa de venda anticipada de la qual porten ja més de 10.000 exemplars venuts de 7.200 títols i un total de 403 llibreries, gràcies a una campanya ben dissenyada. Per al director de Som i de la Setmana del Llibre en Català, Joan Carles Girbès, la multiplicació d’iniciatives respecte a la venda de llibres no suposa cap problema i és «una expressió de la pluralitat dels editors i llibreters d’aquest país».