Un Sant Jordi amb els carrers buits i les xarxes bullint
Autors i editors es bolquen en xats i vídeos a internet per mantenir el contacte amb els lectors des de casa
El sector del llibre tem aquesta diada una pèrdua de facturació de fins al 70% respecte a la del 2019
zentauroepp53211833 sant jordi200423165746 /
«Resistir és vèncer», clama en la seva dedicatòria digital, després de lamentar la irrupció del «virus maleït, l’enemic cruel, invisible» que la separa dels seus lectors, Almudena Grandes, amb una novel·la, ‘La madre de Frankenstein’, que estava cridada a ser un dels llibres més venuts del Sant Jordi insòlit. Un Sant Jordi que, sense poder sortir de casa, s’ha hagut d’enfrontar a un drac amb nom de coronavirus. Un Sant Jordi en què el confinament ha convertit en desert la Rambla de Barcelona i els carrers de tot Catalunya, en un altre temps plenes de bullici un 23 d’abril buscant llibres, firmes i roses. Un Sant Jordi on aquests, els llibres i les roses, han sortit a molts balcons i s’han burlat del Covid-19 des de les xarxes socials. En aquestes, a Instagram, Twitter, Youtube, Facebook..., autors, editors i llibreters s’han esforçat des de les 9.30 del matí fins a les 10 de la nit per promoure el contacte amb els lectors, mantenint l’esperit d’una festa que també és un negoci.
La Rambla de Barcelona, gairebé deserta, aquest insòlit Sant Jordi /
Un negoci que s’ha vehiculat també des de les webs d’editorials, llibreries i plataformes de compra ‘online’, ja sigui per rebre la comanda a domicili o bé per esperar a recollir-la quan reobrin les botigues. Malgrat l’augment de les vendes digitals de llibres físics i el creixement dels ‘e-books’, els càlculs del sector auguren que aquest Sant Jordi es perdrà entre un 60 i un 70% de la facturació de diades precedents, en què es va arribar als 22 milions d’euros i es van vendre 1,6 milions d’exemplars. El president del Gremi d’Editors de Catalunya, Patrici Tixis, dona «el trimestre per perdut» i, tot i que confia que el sector es recuperi després del confinament, són conscients que la pandèmia ha sigut un cop «molt dur», econòmicament parlant. Es tem que les pèrdues d’aquest any puguin arribar al 50% de la facturació.
Incertesa amb la data del 23 de juliol
I més davant el refredament del 23 de juliol com a data anunciada per la Cambra del Llibre (que engloba editors, llibreters, distribuïdors i impressors) per celebrar un Sant Jordi ja amb les llibreries obertes i al carrer. Al matí el president, Quim Torra, avisava que «potser» no podrà ser perquè és «massa aviat» per saber com estarà la situació. Un auguri a què s’afegia la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, a l’admetre que «dependrà de com evolucioni la pandèmia», ja que «fins que no es trobi una vacuna, tots estarem en la incertesa».
Un missatger a Barcelona, aquest Sant Jordi amb roses per enviar a domicili /
Malgrat l’escenari coronavíric d’aquest estrany Sant Jordi, d’Instagram Live a Twitter o Youtube, com si d’estand en estand de carrer es tractés, els lectors han pogut veure i sentir més de 300 autors, reunits majoritàriament pels grups Planeta i Penguin Random House. Les xarxes bullien en xats, xerrades, recomanant llibres, explicant anècdotes d’anteriors diades, o amb il·lustradors dibuixant, com Iban Ibarretxena, Elena Odriozola i Javier Olivares, a Nòrdica). A falta de xifres oficials del Gremi de Llibreters, Llibreries Obertes (a la qual es va sumar Òmnium Cultural aportant un milió d’euros) portaven 45.000 llibres venuts des del 23 de març (la meitat en les últimes 48 hores; que impliquen més de 800.000 euros per a les 457 llibreries catalanes adherides). Libelista (que reuneix 120 llibreries independents) també va disparar vendes: aquest abril més de 7.300 llibres (800, ahir, només al matí) i fins i tot va treure el seu rànquing, que lideraven Eva Baltasar amb ‘Boulder’ (Club Editor / Literatura Random House), Txell Feixas, amb ‘Dones valentes’ (Ara), Almudena Grandes, amb ‘La madre de Frankenstein’ (Tusquets) i Irene Solà, amb ‘Canto jo i la muntanya balla’ (Anagrama).
«Història en un món rar»
«L’esperit hi és, però la festa no és la mateixa», deia Baltasar, autora de ‘Permagel’, a qui la crisi va sorprendre a l’inici de la promoció de ‘Boulder’. «Es troben a faltar els carrers plens de gent, les olors, les roses, el contacte amb els lectors...», es lamentava també Solà. «És bo que es consumeixin llibres tot l’any però hem de guardar-nos Sant Jordi com qui guarda les postres o els dolços per al final –assenyalava Grandes–. I que el primer dia que puguem anar caminant a la nostra llibreria preferida sigui un Sant Jordi per a cadascun de nosaltres». I anunciava, en un xat, que abans de seguir amb la següent entrega de la seva sèrie ‘Episodios de una guerra interminable’, segurament escriurà «una història rara, en un món rar, que té a veure amb la pandèmia» i que se li ha acudit durant el confinament.
Aquests dies de confinaments també li han inspirat una història a Care Santos, que no ha pogut presentar la seva nova novel·la, ‘Seguiré els teus passos’ (Columna), tot i que des de l’Instagram d’Edebé la també autora juvenil, a qui «les preguntes difícils de la vida» la motiven a escriure, ha afegit que la deixarà «reposar» un temps. El metge i investigador Salvador Macip, que tenia comprat el bitllet (viu a Londres) per venir a firmar la seva oportuna reedició de ‘Les grans epidèmies modernes’ (La Campana / Destino), s’ha mostrat «optimista davant la imminència d’una vacuna», però ha avisat que «no ens podem relaxar perquè la immunitat del Covid-19 potser no sigui tan llarga» i ha recordat «pandèmies que han canviat el curs de la història, com quan els europeus van colonitzar Amèrica i van importar virus que van delmar la població indígena». Carme Riera i Najat El Hachmi van revelar que pensaven passar-se Sant Jordi llegint i rellegint mentre que Elia Barceló (en el xat de Roca Editorial) ha avançat la seva pròxima i negra novel·la, ‘La noche de plata’, i el periodista de successos d’EL PERIÓDICO Guillem Sánchez ha parlat de ‘true crimes’ amb el seu col·lega Toni Muñoz a l’Instagram de Península.
La música
També la música es va sumar a la celebració, amb Sílvia Pérez Cruz regalant el tema ‘Els dracs busquin l’abril’, i sobretot amb el concert Sant Jordi Musical a casa, organitzat per Estrella Damm, amb Blaumut, Núria Graham, Cesc Freixas o Meritxell Neddermann actuant i Dani Nel·lo i Marc Ros (Sidonie) o Adrià Salas (La Pegatina) regalant recomanacions literàries i reflexions musicals.
Notícies relacionadesNo van faltar a les xarxes Bernardo Atxaga, que explicava que encara guarda la ploma de plata que en el seu primer Sant Jordi li va regalar un lector, Jordi Sierra i Fabra, amb «45 diades» sense fallar als seus seguidors i que recordava com el de 1976, poc després de morir Franco, va ser «èpic», ja que va acabar amb «una batalla campal entre la policia i els manifestants a la plaça de Catalunya», el cuiner Karlos Arguiñano, Martín Caparrós, Guillermo Arriaga, Javier Cercas, Marta Sanz, Jordi Nopca (premi Proa), Núria Pradas (premi Ramon Llull), David Nel·lo (premi Sant Jordi), Albert Espinosa (un dels més venuts del Sant Jordi 2019), que escrivia a Twitter: «Sant Jordi sempre se celebra, siguis on siguis», o el guionista Antonio Altarriba (en una de les trobades ‘online’ de l’ajornat Comic Barcelona).
L’esperança de Posteguillo
Abans que el missatge d’Isabel Allende tanqués la marató digital de la jornada, Dolores Redondo, autora de ‘La cara norte del corazón’ (Destino), afirmava que escriure és terapèutic i ajuda a «relativitzar el sofriment» i que llegir ens fa «el món més gran». En línia amb el missatge de resiliència de Grandes, el supervendes de novel·la històrica Santiago Posteguillo, que presentava ‘Y Julia retó a los dioses’ (Planeta), comentava en un xat: «No importen els problemes i les dificultats a què ens enfrontem, tot, tot, es pot superar. Vull pensar que tot el que estem passant tindrà una solució». Va per Sant Jordi i més enllà.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín