Dubtes i pànic de la cultura davant de la desescalada de Sánchez
Llibreries i sales de cine treballen per aplicar un protocol de seguretat per oferir confiança a empleats i clients davant de la reobertura de comerços
Les sales de música veuen inviable obrir només amb un terç de l'aforament mentre que el món del teatre demana concretar unes mesures que veu «confuses»
zentauroepp53270130 barcelona 29 04 2020 covid 19 covid19 coronavirus en barcel200429203552 /
El pla de desescalada anunciat dimarts passat pel Govern ha sigut rebut pels diferents sectors de la cultura de forma positiva, però també amb molts dubtes i amb incertesa sobre els ajuts.
MÚSICA
A la música, les mesures anunciades no permetran reprendre l’activitat en el circuit de sales, assenyala Carmen Zapata, gerent del’ASACC (Associació de Sales de Concerts de Catalunya), que les veu «inviables». La reducció dels aforaments a un terç fa impracticables els concerts perquè «no surten els números, ni a la sala ni a l’artista». I es pregunta: «estant moltes sales patint un erto per força major, si et permeten obrir amb només un terç, ¿es continuarà considerant força major?». L’ASACC no contempla concerts si no és amb el 100% de l’aforament. «Perquè, si s’obrís amb un terç, ¿hi hauria algun tipus d’ajuda per cobrir la resta?». Per a Zapata, obrir en aquestes condicions «no compensa», ja que les sales continuarien assumint en qualsevol cas les seves despeses ordinàries.
Per als recintes a l’aire lliure, aquesta desescalada és igualment dissuasiva, si bé «dona esperances», assenyala Martín Pérez, director del Festival de Pedralbes, que no veu ara per ara possibles els concerts, però arriba a entreveure una versió del festival per a l’agost i setembre (en el petit village i amb artistes autòctons) si llavors passéssim a una fase 4 que eliminés les distàncies interpersonals en reunions de fins a 800 persones.
LLIBRETERS I EDITORS
El confinament ha afectat especialment el sector del llibre, que a més del tancament de llibreries ha perdut un immens mos de la facturació anual al no poder celebrar més que de forma ‘online’ el Dia del Llibre el passat dia 23 d’abril, diada de Sant Jordi. Els llibreters han acollit amb «alegria» l’anunci de l’obertura parcial de llibreries durant la fase 1 del pla de desescalada i són molt conscients de la necessitat d’estrictes mesures de seguretat i prevenció. Per a això, i per estar preparats tot i que no se sap el dia exacte d’obertura, Alberto Manso, portaveu de la Confederació Espanyola de Gremis i Associacions de Llibreters (Cegal), que agrupa 2.000 llibreries independents, demana un protocol unificat per garantir la salut de treballadors i clients, «per fer confiança tant als llibreters com al públic», que impliqui, per exemple, la instal·lació de mampares per mantenir la distància social i material higiènic disponible a la botiga. Si aquest protocol no l’estableix el Govern, el gremi preveu estudiar el que han fet els seus col·legues a Alemanya, que van obrir els comerços el 20 d’abril passat.
«És important que comencem a veure possible l’obertura de llibreries, però ens preocupa la incertesa sobre on, com i quan –valora Patrici Tixis, president del Gremi d’Editors de Catalunya. Del que sí que hi ha una certesa absoluta és que a la majoria de les empreses petites del sector del llibre, que necessiten urgentment liquiditat, no els han arribat encara els crèdits de l’ICO. Aquesta és la preocupació principal».
SECTOR TEATRAL
Tot i que des del sector teatral valoren «positivament» el pla, que preveu obrir locals abans de l’estiu,l’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya (Adetca) i institucions com el Gran Teatre del Liceu, el Palau de la Música i l’Auditori creuen que el Govern ha «de concretar» les mesures. Aquestes «són avui confuses», apunta Isabel Vidal, presidenta d’Adetca, que a més d’insistir en la necessitat d’ajuts econòmics, apunta que «en tot cas el sector teatral privat no podrà obrir amb només dos terços d’aforament» perquè «és inviable per a les empreses i, a més, ens estigmatitza i ens assenyala perquè suposa posar el públic separat».
Segons fonts del Palau, estan «estudiant la possibilitat de fer viables alguns concerts, perquè amb els aforaments que es proposen, n’hi haurà d’impossibles de programar», apuntant a la necessitat d’apostar per concerts de petit format, com recitals de piano. Robert Brufau, director del’Auditori, que ha cancel·lat el que resta de temporada, planteja dubtes com si els músics sobre l’escenari també estan afectats per la reducció de l’aforament.
SALES DE CINE
Notícies relacionadesEl sector d’exhibició es troba còmode en la fase 2 de la desescalada. Així ho ha manifestat Borja de Benito, responsable de comunicació de la Federació de Cines d’Espanya (FECE) un dia després que el Govern anunciés les noves mesures previstes per als pròxims mesos. Des que el passat 13 de març es tanquessin les sales de cine, s’han perdut uns 100 milions d’euros, amb una mitjana de dos milions diaris. Una xifra que fa perillar la supervivència d’un gremi que ara haurà d’adaptar-se a les noves mesures restrictives que continuaran sumant pèrdues fins que es restableixi la normalitat.
Durant les passades setmanes ja s’havia organitzat un protocol de seguretat que garantirà la seguretat dels espectadors en la reobertura. Entre aquestes mesures, el pagament amb targeta, la instal·lació de dispensadors de gel hidroalcohòlic i de mampares a les taquilles, la desinfecció de les instal·lacions, el respecte de la distància física mitjançant la col·locació d’indicadors a terra i la reducció de l’aforament a un terç. Tot el necessari per recuperar la confiança dels consumidors i que puguin disfrutar del cine en pantalla gran sense exposar-se a cap perill.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín