PLA DE XOC

El Govern destinarà 76,4 milions en ajuts i finançament al sector cultural

El reial decret contempla l'accés extraordinari a prestació d'atur i permet estrenes 'online' a pel·lícules amb ajuts

MADRID, 05/05/2020.- Captura de la señal institucional de Moncloa del ministro de Cultura y Deporte, José Manuel Rodríguez Uribes, durante la rueda de prensa posterior a la reunión del Consejo de Ministros, este martes en Moncloa. EFE/Moncloa **SOLO USO EDITORIAL / NO VENTAS** / EFE

MADRID, 05/05/2020.- Captura de la señal institucional de Moncloa del ministro de Cultura y Deporte, José Manuel Rodríguez Uribes, durante la rueda de prensa posterior a la reunión del Consejo de Ministros, este martes en Moncloa. EFE/Moncloa **SOLO USO EDITORIAL / NO VENTAS**
GRAFCAT5502. BARCELONA, 23/04/2020.- Los componentes del grupo Los Manolos agradecen los aplausos del personal sanitario tras su actuación en el Hospital de La Valle Hebron, hoy jueves en Barcelona cuando se cumplen 40 días del estado de alarma por la pandemia del coronavirus. EFE/Andreu Dalmau

/

5
Es llegeix en minuts
Europa Press

El Consell de Ministres aprovarà aquest dimarts, 5 de maig, un reial decret llei pel qual es destinen al voltant de 76,4 milions d’euros a ajuts per al sector cultural i al finançament de les empreses culturals, i que inclou també mesures fiscals, l’accés extraordinari a la prestació d’atur, canvis en els requisits per a les pel·lícules que opten a ajuts, que podran estrenar-se en plataformes, o l’increment del percentatge de drets d’autor per a l’acció assistencial, entre altres aspectes.

En roda de premsa posterior al Consell de Ministres, el ministre de Cultura i Esport, José Manuel Rodríguez Uribes, ha manifestat que es tracta d’un decret «just, justificat, molt pensat i que arriba en el moment oportú, per protegir un sector fonamental del nostre país».

«Respon –ha dit– «a tres grans principis: la idea que ningú es quedi enrere en aquesta crisi, en segon lloc a un treball previ d’abast de la cultura de les mesures que hem anat prenent en el Consell de Ministres passats que pal·liessin l’àmbit econòmic també en el cultural. Hem vist que els ertos han funcionat en alguns sectors com el del llibre».  No obstant, el ministre ha dit que no ha funcionat en l’àmbit de la liquiditat, «per la mateixa especificitat del sector». I tercer, i últim, «no hem de perdre el valor ‘per se’ de la cultura, que participa del PIB sinó com a pilar de l’estat de dret, com a fonament dels valors, de l’ètica pública que hem de preservar».

L’Executiu habilitarà un «accés extraordinari» a la prestació d’atur per als treballadors de la cultura, que «per la seva intermitència no havien quedat emparats pels mecanismes de cobertura establerts fins ara», i que afectarà el 45% dels contractes de treball del sector artístic de «caràcter intermitent», com és el cas d’una «actriu de teatre» o d’un «tècnic cinematogràfic». La durada de la prestació serà d’un màxim de 180 dies i serà incompatible amb altres rendes de l’Administració.  Una «vella demanda» dels artistes en general, ha postil·lat Uribes.

D’altra banda, el Govern dotarà amb 20 milions d’euros la Societat de Garantia Recíproca CREA SGR, a fi de facilitar el finançament de les pimes del sector cultural, dels quals més de 3,7 milions estan destinats a pagar costos d’avals de les empreses culturals, mentre que més de 16,2 milions estaran destinats al «fons de provisions tècniques».

Així mateix, aquest reial decret llei pretén incentivar la participació ciutadana, per la qual cosa eleva en cinc punts els percentatges de deducció previstos: fins al 80% per als primers 150 euros i al 35% en el que superi aquesta quantitat, si bé aquest percentatge s’eleva al 40% si en els dos exercicis s’han realitzat donacions pel mateix import o superior a favor de la mateixa entitat.

D’altra banda, aquesta norma contempla l’abonament de les despeses subvencionables fetes, quan els projectes o activitats no hagin pogut dur-se a terme, totalment o parcialment, a causa de la Covid-19, i facilita l’avançament i indemnitzacions en els casos d’ajornament o cancel·lació de les actuacions contractades amb el sector públic, per a contractes que no superin els 50.000 euros. Així mateix, i s’anticipa així fins a un 30% de l’import dels contractes d’interpretació artística, en cas de suspensió; i s’acorda una indemnització a favor del contractista entre el 3% i el 6% del preu del contracte.

Ajuts als cines

Aquest reial decret llei inclou diverses mesures destinades al sector cinematogràfic, entre les quals destaca la flexibilització dels compliments dels requisits per obtenir ajuts a la producció de llargmetratges i curtmetratges i evitar els «incompliments en cadena». A més, i per generar liquiditat en les productores que han rebut ajuts, se’ls avançarà el pagament de part de l’ajuda atorgada abans que iniciïn el rodatge i es permetrà que entre les despeses subvencionables s’incloguin aquells directament vinculats amb l’impacte de la crisi. De la mateixa manera, aquesta norma contempla una «exempció temporal de l’obligació d’estrena comercial en sales de cine» per a les pel·lícules que opten als ajuts.

En aquesta línia, el Govern també inclou una nova línia d’ajuts amb la creació d’un crèdit extraordinari per import de 13,2 milions d’euros per a la concessió directa de subvencions als titulars de sales d’exhibició cinematogràfica independents, per pal·liar les despeses derivades de la Covid-19 en la seva reobertura.

A més, el sector cinematogràfic també es beneficiarà d’un «increment dels incentius fiscals» relacionats amb la producció cinematogràfica de llargmetratges i curtmetratges, que inclouen una deducció del 30% respecte del primer milió de base de la deducció, constituïda pel total de la producció, així com per les despeses d’obtenció de còpies i de publicitat; i la deducció del 25% sobre l’excés d’aquest import. Així mateix, en el cas de les produccions internacionals, es redueix el límit d’un milió d’euros a 200.000 euros per al cas de produccions d’animació i processos d’efectes especials digitals; i s’amplia el percentatge de màxims d’ajuts per cobrir produccions de realitzadors novells.

Arts escèniques i música: 38,2 millons

D’altra banda, aquest reial decret llei inclou un sistema d’ajuts extraordinaris per import de 38,2 milions d’euros dirigit específicament al sector de les arts escèniques i de la música, que es concediran per una sola vegada i a través de «règim de concurrència» a través de dues línies: al sosteniment de les estructures culturals de tota índole i a les activitats escèniques i musicals i projectes culturals.

En el sector del llibre, el Govern destinarà 4 milions d’euros en ajuts per a llibreries independents, mentre que en l’àmbit de les belles arts s’incorporen ajuts extraordinaris per valor d’1 milió d’euros per a la promoció de l’art contemporani, i en concret per al desenvolupament de projectes d’innovació digital que fomentin la difusió de les arts visuals, la creació artística, la comunicació, la difusió internacional i l’adquisició d’art contemporani espanyol.

Notícies relacionades

Així mateix, l’Executiu permetrà que les entitats de gestió col·lectiva de drets d’autor incrementin el percentatge que destinen a acció assistencial i, durant dos anys, les assemblees generals podran augmentar el percentatge dels recursos procedents de drets orfes a la realització d’activitats assistencials, en benefici dels seus membres més vulnerables.

Finalment, s’inclou també l’incentiu de la inversió privada en aquests esdeveniments declarats Esdeveniments d’Excepcional Interès Públic: el Pla Berlanga, posat en marxa en ocasió del centenari del naixement del cineasta; la sortida de la volta al món de vela a Alacant; i la participació d’Espanya com a país convidat d’honor a la Fira del Llibre de Frankfurt el 2021.

‘Coronavirus avui’

Subscriviu-vos a la nostra ‘newsletter’ per conèixer tota l’actualitat i informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercussions