QUÈ PODEU FER AVUI... A CASA

El grup Focus ofereix sis obres 'online' i diversos continguts teatrals

Es poden veure gratuïtament 'Adossats', 'El fantasma de Canterville', 'Desclassificats', 'Germanes' o 'El nom'

També proposen un Trivial sobre teatre i vídeos amb anècdotes dels artistes i del públic

28575743 59

28575743 59

4
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

El teatre català segueix en plena activitat per intentar ajudar-nos aquests dies a passar-los de la millor manera possible. En aquest sentit resulta destacable la proposta del grup Focus, que gestiona algunes de les principals sales de Barcelona i que pretén mantenir la nostra afició malgrat les circumstàncies adverses amb #TeatreaCasa. La seva oferta es concreta en tres apetitoses propostes: visionar obres de gran èxit, jugar a les preguntes i respostes i uns vídeos que expliquen curiositats dels muntatges. I la gent hi està responent, ja que han doblat el nombre de seguidors a les xarxes.

Dues comèdies teatrals

 

 

Comencem per les obres que es poden veure gratuïtament, rodades per TV-3. Adossats (2017) transcorre precisament en aquesta època, ja que està ambientada al dia de Sant Jordi en unes cases aparellades del Vallès Occidental. Tres generacions d’una família es reuneixen per celebrar el seu sant. Tracta temes com la solitud, la incomunicació, el racisme, l’ambició i la vanitat, però sempre amb un somriure ja que es tracta d’una tragicomèdia que aprofita l’humor per fer-nos reflexionar. Està escrita i protagonitzada per Ramon Madaula, al capdavant d’un repartiment en el qual també figuren Jordi Bosch i Rosa Renom.

Elisabeth Casanovas i Joan Pera a ‘El fantasma de Canterville’. / DAVID RUANO

Joan Pera és un valor segur de la comèdia i podem veure un dels seus últims treballs, El fantasma de Canterville (2018), adaptació de la novel·la d’Oscar Wilde a la mesura de l’actor. Un lord anglès convida un empresari nord-americà i la seva família a passar un cap de setmana al seu castell, però li adverteix que per allà vaga el fantasma d’un avantpassat. Els nouvinguts no s’espanten i planten cara al pobre espectre, convertit en una ànima en pena. Josep Maria Mestres dirigeix el muntatge en el qual també figuren David Olivares (Polònia), Elisabeth Casanovas (Merlí) i Betsy Túrnez (El rei borni), entre d’altres. Una nota important: és possible que aquestes dues primeres obres, per un tema de renovació de drets, ara mateix no estiguin disponibles, però ho estaran ben aviat. 

Carol López, del teatre a la televisió

 

 

També ens ofereixen la possibilitat de disfrutar quatre versions televisives d’obres que van estrenar a les seves sales teatrals. La primera és Germanes (2012) un gran èxit escrit i dirigit per Carol López centrat en el retrobament de tres germanes després de la mort del seu pare. Un any després es tornen a reunir per celebrar l’aniversari de la defunció i és quan tot esclata. L’acció d’aquesta obra en to de comèdia transcorre a la cuina familiar, té un aire entre Chejov i Woody Allen i aconsegueix que el públic reconegui els personatges com a gent del seu entorn. María Lanau, Nora Navas, Aina Clotet, Amparo Fernández, Marcel Borràs i Pol Berrondo n’integren el repartiment.

  

 

Carol López és també l’autora i directora de Res no tornarà a ser com abans (2015). És una implacable radiografia de dues parelles barcelonines que parlen dels seus desitjos, els seus secrets, les seves debilitats i les seves contradiccions. Un retrat sincer i molt realista amb què més d’un se sentirà identificat. Andrew Tarbet, Olalla Moreno, Andrés Herrera i Dolo Beltran (la cantant de Pastora) despullen les seves personalitats en aquesta àcida obra entre la comèdia i el drama.

Intriga política i humor

  

 

Desclassificats, és una obra firmada per Abel Folk i Joan Riedweg a partir del text de Pere Riera. Una periodista s’entrevistarà amb el president del govern just quan aquest s’ha vist implicat en un assumpte tèrbol. Però el seu secretari de premsa li dificultarà la tasca i també mourà els seus fils per fer que es debati entre la seva ètica professional i salvaguardar els secrets de la seva vida privada. Un thriller formada pel mateix Folk, Emma Vilarasau i Toni Sevilla.

L’equip de la divertida comèdia ‘El nom’. / CCMA / JORDI PLAY

Finalment, El nom (2017) és una popular comèdia francesa que va aconseguir reunir a milers d’espectadors tant al teatre com en el cine i que va adaptar Joel Joan amb l’ajuda de Jordi Galcerán. Un grup d’amics i familiars queden per sopar i passar unes hores junts. Una de les parelles està esperant el seu primer fill i tot transcorre amb normalitat fins que revelen el nom que li posaran, cosa que desencadena una sèrie de reaccions inesperades amb hilarants resultats. L’eficàcia del repartiment i la comicitat dels diàlegs són les seves principals armes.

Un trivial i anècdotes teatrals

Podem participar en un original Trivial sobre teatre. / FOCUS

Una altra opció simpàtica és el Teatrivial que celebren diàriament. Per participar haurem d’entrar al llarg del dia a l’Instagram d’algun dels seus teatres (RomeaLa VillarroelGoya o Comtal) i contestar set preguntes teatrals relacionades amb la geografia, entreteniment, història, art i literatura, ciències, esports i una categoria general. Entre els que encertin les respostes correctes se sortejarà un tiquet regal per assistir a un dels seus futurs espectacles.

  

Notícies relacionades

 

Per acabar, la seva última idea ha sigut l’Anecdotari, en el qual grans noms del teatre com Josep Maria Pou, Pere Arquillué, Clara Segura, Mònica Pérez o el Mag Larí expliquen divertides curiositats que els han ocorregut, des de respostes en veu alta del públic a creure que havien de representar una comèdia en un poble quan n’havien anunciat una altra i haver de buscar una solució. I ara estan oferint l’opció que sigui el mateix públic el que expliqui les seves pròpies anècdotes en el nou #anecdottuti. Diverses propostes per continuar focalitzats en el teatre.

Imatge promocional de la nova iniciativa, #anecdottuti. / FOCUS