TORNADA A LA GRAN PANTALLA EN LA DESESCALADA

Traieu-vos la mascareta només per a les crispetes

Els cines comencen a reobrir les sales seguint un estricte protocol sanitari que inclou butaques lliures al voltant de cada espectador

Als Cinesa de València, entre projecció i projecció, s'inverteix el doble de temps a netejar la sala i durant tot el juny les entrades són a meitat de preu

zentauroepp53694685 soc cine valencia lorenzo200608192109

zentauroepp53694685 soc cine valencia lorenzo200608192109 / A Miguel Lorenzo

3
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero
Nacho Herrero

Periodista

ver +

Falta una hora perquè comenci la pel·lícula i el Pau (4 anys, botes d’aigua, motor a les cames) arriba fent salts a la porta. «¡Anem al cine, anem al cine», cantusseja encantat a plens pulmons. «És que fa molt que no ve», justifica la Marisa, la seva mare. «Hem vist moltes pel·lícules en la tele aquests mesos, però a ell el que més li agrada és venir aquí», apunta. Amb espectadors així, encara queda esperança per a les pantalles grans, que després de tres mesos apagades per la quarantena de la Covid-19 comencen aquests dies a encendre’s per tot Espanya (a Madrid i Barcelona ho faran en qüestió de dies). 

Als Cinesa Luxe Bonaire de València, que es reinauguraven aquest dilluns, la programació es reprèn amb ‘Onward’, fet que no deixa de ser una picada d’ullet. Pel que significa el títol (Endavant) i pel lema d’aquesta última producció de Pixar, ‘La màgia tornarà’. Millor no pensar gaire que els dos germans elfs que la protagonitzen busquen la manera de ressuscitar el seu pare per passar un últim dia amb ell. 

Però la realitat és que més enllà de l’entusiasme dels primers clients, la tornada del cine arriba gairebé amb tants dubtes com epígrafs té l’estricte protocol sanitari imposat en aquest tipus de recintes tancats i sense gaire circulació d’aire.

Canvis visibes i invisibles

Hi ha itineraris marcats i estacions d’hidrogel a cada cantonada. L’aforament és limitat al 30% en la fase 2 i pot pujar al 50% amb el canvi a la 3. «No sabem quan tornaran els aforaments complets», assumeix Ramón Biarnés, director general de la companyia, que supervisa l’obertura. Admet que no hi ha cap altra desescalada amb la qual es pugui comparar, però la seva sensació després d’haver venut ‘online’ un centenar d’entrades per a aquest primer dia, sent dilluns, és d’«un gran èxit» i més sense haver-hi estrenes. «Demostra que la gent vol tornar», explica a EL PERIÓDICO. Fa un any haurien venut unes 350 entrades, però, fins que no hi hagi vacuna, això és el passat.

En qualsevol cas, des del sector assumeixen que serà al juliol, amb estrenes com ‘Mulan’ i ‘Tenet’, quan tindran «la temperatura real; fins aleshores això serà un banc de proves». De moment, per animar l’arrencada han posat les entrades gairebé a la meitat de preu i així continuarà tot el juny. Un mes sencer de festa del cine. 

Hi ha altres canvis molt visibles. S’ha acabat el ritual de donar les entrades al taquiller i que les esquinci i les guardi. De fet, es recomana la compra ‘online’, però, sigui com sigui, el programa informàtic estableix dues butaques de separació lateral entre diferents unitats familiars. Tampoc deixa que hi hagi ningú a la butaca de davant o de darrere. Això sí, més enllà del que és evident, és difícil controlar que els que venen junts visquin junts. «No demanarem el llibre de família, però la gent ha de ser conscient», demana Biarnés. 

Hi continua havent crispetes

Sí, hi continua havent crispetes. La Noelia i el seu fill han comprat el cubell més gran. Ella explica que són cinèfils, que en l’antiga normalitat anaven al cine una vegada a la setmana i volen continuar fent-ho. «Estem tranquils; la sensació és de seguretat», assenyala. Explica que venen amb la idea de no treure’s la mascareta més que per menjar-les. Aquesta és la idea, apunta Biarnés. Hi haurà empleats que ho recordin als despistats, «tot i que no en actitud policia». 

Notícies relacionades

Hi ha altres canvis que no es veuen, com ara més temps entre pel·lícules per a una neteja en profunditat de la sala (aquí han doblat el temps que es dedica fins als 40 minuts i el personal encarregat de fer-ho). El mateix passa amb els lavabos i altres espais comuns, on es vigilarà que no hi hagi aglomeracions. 

De moment, no n’hi ha, cosa que no deixa de ser un problema per als comptes. «Nosaltres –diu el directiu de Cinesa– som una multinacional i tenim pulmó per aguantar uns mesos, però si això és llarg...». A més, no tothom té aquest matalàs i més després de tres mesos perduts. «A mi m’agradaria que tothom tirés endavant, que ningú de la competència, gran o petit, hagi de tancar per això», assenyala. Però el dubte es manté. En el cine no tots els finals són feliços. S’haurà de veure aquest.