UNA TEMPORADA RECONSTRUÏDA

Tota l'oferta dels festivals d'aquest estiu a Catalunya

La música en directe ocuparà els escenaris catalans amb més de 400 concerts d'aforament limitat

zentauroepp50949509 barcelona  16 11 2019 festival cruilla de tardor  concierto 191117164828

zentauroepp50949509 barcelona 16 11 2019 festival cruilla de tardor concierto 191117164828 / FERRAN SENDRA

5
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

Els auguris que dibuixaven un estiu sense música en directe han anat quedant modulats pel ritme de la desescalada, i l’agenda està avui molt plena, amb més de 400 concerts confirmats als escenaris catalans, tots a càrrec de festivals adaptats als requisits de l’aforament i distanciament. Aquest any, l’‘star-system’ serà autòcton, només esquitxat per alguns noms internacionals. A l’espera de les últimes confirmacions (Pedralbes anunciarà el cartell els pròxims dies), aquesta és l’oferta que tenim per davant.

‘Les nits del Fòrum’: nits amb el segell Primavera Sound

El Primavera del 2020 salta al 2021 (i les entrades i abonaments s’han esgotat en un no-res), però per aquest estiu el festival té uns altres plans: 70 concerts a l’amfiteatre del Fòrum, durant tres mesos, amb un aforament màxim de 800 persones com a punt de partida. Són ‘Les nits del Fòrum’, un paraigua sota el qual es desplegaran al seu torn ‘Les nits del Primavera’, així com una sèrie de propostes gestionades per altres agents i canalitzades pel festival.

Mala Rodríguez / ELISENDA PONS

El pòrtic el posaran Monterrosa i La Prohibida (27 de juny), un concert emmarcat en el cap de setmana de l’orgull LGTBI, seguit per un altre doblet, el de Ferran Palau Anna Andreu (2 de juliol). Veus de l’esfera pop, com Christina Rosenvinge (12), Triángulo de Amor Bizarro (17), Mishima (25), Núria Graham (15 d’agost) i Carolina Durante (21), els urbans Cecilio G (2 de juliol) i Mala Rodríguez (10), i les vistes al sud de Ketama (31 de juliol), Kiko Veneno (22 d’agost) o Diego el Cigala (27).


Cruïlla XXS: ‘miniconcerts’ escampats per tota la ciutat

El programa més voluminós (més de 200 concerts) és el d’aquest Cruïlla ‘mini’ però multiplicat, trobant lloc, al llarg del juliol i l’agost, en escenaris com el Poble Espanyol, l’Anella Olímpica, els jardins de l’Hospital de Sant Pau i del TNC, o la plaça del Disseny Hub Barcelona.

Obrirà la navarresa Iseo amb el seu ‘sound system’ (1 i 2 de juliol, Poble Espanyol) i seguiran artistes de signe variat, des de cantautors com Roger Mas (3 de juliol), Sanjosex (10), Pi de la Serra (18) i Pau Riba (19), fins a propostes mestisses com les de Muchachito (3 de juliol), el hip-hop de Rayden (24) i els accents pop i rock de Ramon Mirabet (4 de juliol), Obeses (9) o Rufus T. Firefly (25).

El Cruïlla XXS integra propostes d’arts escèniques, com La Fura dels Baus, que estrenarà ‘Nova normalitat’ el 3 i 4 de juliol. Entre les últimes incorporacions, Marina Rossell (11 de juliol) i Albert Pla (23). El festival treballa des del principi amb un llindar d’assistents prudent, de 400 persones, xifra modulable si la desescalada ho permet.


Grec: talents d’ampli espectre en un teatre adaptat

El festival d’estiu de Barcelona situa al Teatre Grec, amb el seu aforament reduït a poc més d’un terç (800 localitats), el centre de la seva parcel·la musical. Aquí estarà, el dia 7 de juliol, el pop de Manel, grup a qui agafarà el relleu, l’endemà, una de les poques figures internacionals vingudes d’ultramar que podrem veure aquest estiu, la diva cubana Omara Portuondo.

Omara Portuondo / FERRAN SENDRA

L’amfiteatre acollirà propostes com el tango del Marcelo Mercadante Sexteto, amb Miguel Poveda com a convidat (9), la cançó intimista de Judit Neddermann (22), el flamenc de Mayte Martín (23), el pop innovador d’El Petit de Cal Eril (26), el tàndem de Sílvia Pérez Cruz i Marco Mezquida, el nou repertori d’Els Amics de les Arts (29), i el duo fetitxe del confinament, Stay Homas (30 i 31). El Grec oferirà música en altres espais, com la sala Jamboree (Carlos Sarduy, Kenny Barron), el Palau (propostes clàssiques, com ‘Meravellós Mahler’) i la Pedrera (Nico Roig).


Sala Barcelona: la música ocupa el castell de Montjuïc

De l’entesa entre l’Associació de Sales de Concerts de Catalunya (ASACC) i l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) surt aquest programa de més de 60 concerts en un espai singular, el pati d’armes del castell de Montjuïc. Actuacions de dijous a diumenge, el juliol i l’agost, estilísticament obertes i assentades en gran manera en els talents catalans.

La pianista Clara Peya estrenarà el cicle el 2 de juliol i després d’ella vindran propostes com el pop de Papa Topo i Evripidis and his Tragedies (3) i Hidrogenesse (10), el guitarreig punk de Cala Vento (4), la música americana ‘roots’ d’A Contra Blues (16), el neoflamenc del Niño de Elche (26), el funk de la Fundación Tony Manero (31) o el pop mandinga de Nakany Kanté (23 d’agost). Una part de la recaptació anirà a parar a les sales més afectades per l’aturada de l’activitats d’aquests mesos.


Porta Ferrada: concerts pop formatats i un toc líric

El festival de Sant Feliu de Guíxols, degà del ram (opera des de 1958), se les ha arreglat per formatar la seva edició d’aquest any i desplegar 19 concerts a l’agost, incloent noms que ja estaven previstos per aquest any i noves incorporacions.

Ha salvat Albert Pla (dia 6), el doble cartell de Los Secretos i Coque Malla (7), Amaral (ara amb dues dates, 15 i 16), Manel (21) i un venerable grup internacional, Jethro Tull, amb Ian Anderson al capdavant (12). Els fitxatges d’última hora són Stay Homas (obrint el 5 d’agost), Andrea Motis (12), Ara Malikian (14), Sopa de Cabra (18), Miguel Poveda (19) i Els Amics de les Arts (22).

Sopa de Cabra / ferran sendra

A aquestes actuacions, que se celebraran al Guíxols Arena, adaptat per a 800 assistents, cal afegir-hi les cinc de tall clàssic i líric que acollirà la plaça de l’Abadia (400 espectadors), encapçalades per la soprano Tina Gorina (24 d’agost). Aquesta edició extraordinària està dedicada a la memòria de Pau Donés. A la de l’any que ve ja han confirmat la seva presència artistes que havien de venir aquest estiu, com Jamie Cullum, Ben Harper i Simple Minds.


Strenes: salvament de sis concerts sota sostre

El festival de Girona, aparador de novetats de l’escena pop catalana i voltants, va ser dels primers que va quedar afectat per la Covid-19, ja que s’havia de celebrar del 28 de març al 3 de maig. Després de moltes setmanes de cavil·lacions, i un segon canvi de dates pel camí, l’Strenes ha aconseguit reprogramar sis dels concerts, tots sota sostre, en un Auditori de Girona amb l’aforament reduït.

Un mini-Strenes, batejat com Strenes 3.0, que arrencarà amb el concert Nirvana Unplugged 25th and the Buzz Lovers (4 de juliol), homenatge al recordat disc acústic de Kurt Cobain i companyia, de 1994, dirigit per una instrumentista que s’hi va implicar, la violoncel·lista Lori Goldston. El cartell el completen Sopa de Cabra (5), Blaumut (11), Mala Rodríguez (12), Suu (17) i Miki Núñez (18 i 19).


De Sons del Món a Acústica: tancant dates contra rellotge

Notícies relacionades

Altres festivals operen a la sala de màquines. Sons del Món anuncia Sopa de Cabra (31 de juliol), Manel (8), Stay Homas (9) i Pablo López (13) a la Ciutadella de Roses com a avançament de la seva programació, mentre que l’Acústica (Figueres) encara no dona noms de la seva cita de finals d’agost. En aquestes dates tindrà lloc el Bioritme, al pantà de Sau, amb Oques Grasses.

Entre les mostres més matineres destaca l’Itaca, que acull, el cap de setmana que ve a Corça i la Pera (Baix Empordà), una ‘edició limitada’ amb Els Amics de les Arts i Andrea Motis. I el Barnasants repesca aquesta setmana (de dijous a diumenge, al Casinet d’Hostafrancs) un dels seus concerts cancel·lats, el del Niño de la Hipoteca, i estudia recuperar altres actuacions de cara a la tardor. Imaginació i molta feina contra rellotge per provar de salvar la temporada més insospitada.