SELECCIÓ

10 pel·lícules prometedores del BCN Film Fest

zentauroepp53855543 icult bcn film fest el glorioso caos de la vida200623122124

zentauroepp53855543 icult bcn film fest el glorioso caos de la vida200623122124

6
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Màscares i gels hidroalcohòlics marcaran el pas en la quarta edició del BCN Film Fest, rar cas de cita cinematogràfica recent que no es posposa o passa a l’‘online’. De fet, hi haurà fins i tot alfombra vermella: a la inauguració als cines Verdi de demà dijous, dia 25, amb ‘Uno para todos’, acudiran el director David Illundain i els actors David VerdaguerClara Segura i Betsy Túrnez.

¿Farà la selecció de pel·lícules un miracle i aconseguirà que ens oblidem de tot per un parell d’hores? Molts gestos quotidians de qualsevol film (des d’una encaixada a un clatellot, per no dir un petó entre no convivents) criden avui l’atenció fins al punt de la distracció i l’angoixa, però potser una plena submersió és possible.

Aquí recollim una desena d’apostes, majoritàriament de secció oficial, és a dir, moltes pel·lícules a descobrir, que tenen aquí la seva estrena a Espanya o Catalunya. Aquest any, el jurat oficial està format per l’actriu Mercedes Sampietro, el músic (o ocasional actor) Gerard Quintana i la directora Judith Colell. Per la part del jurat de la premsa ACCEC, els encarregats de valorar les pel·lícules a concurs seran Laura Blanco, Nuria Vidal i Tonio L. Alarcón.  

Són totes les que hi són, però no totes les que són. A aquesta selecció de novetats hi hem d’afegir, per exemple, els vuit títols del cicle dedicat a Éric Rohmer (secció Imprescindibles), poc després de celebrar-se (el 20 de març) el centenari del seu naixement; la secció dedicada a un altre centenari, el del cine coreà, en la qual podran veure’s des d’algun clàssic total (‘The housemaid’, de Kim Ki-young, una de les influències de ‘Paràsits’) fins a fites recents (incloent-hi l’estrena de ‘The beast’) i els documentals d’Art Al Cinema.


1. ‘Pinocho’, un conte amb el terror necessari

Segons les crítiques arribades de Berlín, Matteo Garrone ha adaptat el clàssic infantil de Carlo Collodi amb totes les dosis de terror necessàries en una història tan esgarrifosa. És a dir, ha de ser gairebé una continuació de ‘El cuento de los cuentos’, la seva adaptació d’escrits de Giambattista Basile. Roberto Benigni, que va ser el ninot en la seva pròpia i inenarrable ‘Pinocchio’ del 2002, és ara el mestre Gepetto. Divendres 26, sala 1, 21.30 h; sales 2 i 3, 21.45 h. Dissabte 27, sales 4 i 5, 12.15 h.


2. ‘Mr. Jones’, thriller polític revelador

Trenta anys després d’‘Europa Europa’, Agnieszka Holland explora els temps anteriors a la segona guerra mundial a ‘Mr. Jones’, història real del periodista gal·lès Gareth Jones, intel·lectual i home d’acció que va exposar els secrets de la fam soviètica de 1932-1933 al món occidental. Gran trio central: James Norton (com Jones), Peter Sarsgaard i Vanessa Kirby. Dijous 25, sala 2, 16.00 h. Dissabte 27, sales 4 i 5, 19.00 h. Dimecres 1, sales 4 i 5, 12.15 h.  


3. ‘Corpus Christi’, sacerdot gairebé per accident

Nominat a l’Oscar a la millor pel·lícula internacional, aquest drama espiritual de Jan Komasa compta la història de Daniel (Bartosz Bielenia), un jove pres que voldria entrar a un seminari i ser sacerdot, però no pot fer-ho pels seus antecedents penals. Després de ser enviat a treballar com a fuster en una petita ciutat, es fa càrrec accidentalment de la parròquia local. Al film es barregen, pel que sembla, emoció, torbació i humor. Divendres 26, sales 4 i 5, 22.15 h. Dissabte 27, sales 2 i 3, 12.00 h. 


4. ‘La veritable història de la banda de Kelly’, bandit de llegenda

George MacKay, actor a l’alça després de protagonitzar ‘1917’, s’enfronta en aquesta pel·lícula a un dur desafiament: fer-nos oblidar les interpretacions del bandit Ned Kelly que temps enrere van oferir Mick Jagger i Heath Ledger. El recolza amb energia punk el director Justin Kurzel, que va firmar, d’acord, la dubtosa ‘Assassin’s Creed’, però també ‘Los asesinos de Snowtown’ i aquella visceralment pictòrica ‘Macbeth’ amb Michael Fassbender. Dissabte 27, sales 1 i 2, 21.30 h. Diumenge 28, sales 4 i 5, 12.00 h.  


5. ‘La familia que tú eliges’, una parella amb potencial

Tyler Nilson i Michael Schwartz van reunir un repartiment important per al seu primer llarg: Shia LaBeoufDakota Johnson, Bruce Dern... Sigui com sigui, aquí l’estrella és Zack Gottsagen, jove actor amb síndrome de Down que forma aquí prometedora parella amb LaBeouf. El primer encarna un jove que s’escapa d’una residència a la recerca d’un campament de lluita lliure professional; el segon és el seu nou millor amic, un pescador de maresmes. Divendres 26, sala 4, 17.00 h. Dilluns 29, sala 1, 21.30 h.  


6. ‘¡Que suene la música!’ festival actoral com a mínim

Més de dues dècades després de ‘Full monty’, el director Peter Cattaneo mira de repetir el llunyà èxit amb una altra trama purament ‘feelgood’. En una base militar britànica, Kate (Kristin Scott Thomas), dona del comandant de la companyia, busca possibles distraccions socials per a les dones que esperen que els seus companys tornin de l’Afganistan. Juntament amb la més descarada Lisa (Sharon Horgan), decideix formar un cor de cançons pop. Dissabte 27, sala 1, 18.30 h; sales 2 i 3, 18.45 h. Dijous 2, sales 2 i 3, 19.15 h. 


7. ‘Libreros de Nueva York’, obsessió pel paper

El director D.W. Young ret homenatge a les llibreries especialitzades en compra i venda de llibres antics, i més en concret, a les persones que les porten, en molts casos col·leccionistes de pro. Un d’ells mostra el seu magatzem de Nova Jersey, on descansen 300.000 volums. Internet ha fet menys viable aquest negoci, que d’altra banda ara sembla més obert a dones i minories. Ombres i llums de botigues que són servei essencial. Dilluns 29, sales 2 i 3, 11.45 h. Dijous 2, sales 4 i 5, 19.00 h. 


8. ‘Madame Curie’, en totes les seves cares

Marjane Satrapi va sorprendre amb la seva autobiogràfica (novel·la gràfica i pel·lícula) ‘Persépolis’, i ara es presta a explicar una vida encara més intensa: la de Marie Curie (Rosamund Pike), la científica polonesa que va rebre Nobels pels seus descobriments de la reactivitat i els elements radi i poloni. A partir d’un guió de Jack Thorne (‘The Eddy’, ‘La materia oscura’), Satrapi dibuixa el que sembla un complet i complex retrat de dona. Dilluns 29, sales 4 i 5, 12.15 h. Dimarts 30, sales 1 i 2, 21.30 h.


9. ‘El glorioso caos de la vida’, petita sensació indie

Notícies relacionades

El debut llarg de Shannon Murphy es projecta a la secció Cinema Amb Gràcia, però sembla tenir més de drama familiar. Una adolescent (Eliza Scanlen, revelació d’‘Heridas abiertas’) coneix el seu primer amor, un jove punk sense llar (Toby Wallace), mentre comença a bregar amb una malaltia possiblement terminal. La pel·lícula ha sorprès en festivals arreu del món, incloent-hi el de Gijón i el de Venècia, del qual Scanlen i Wallace van sortir premiats. Dimarts 30, sales 4 i 5, 22.00 h. 


10. ‘Sound of metall’, odissea d’un bateria sord

A més de gran actor (recordem ‘The night of’), Riz Ahmed és un gran raper, però en el debut llarg de ficció de Darius Marder apareix com a bateria de punk-metal. El drama arrenca quan aquest entregat músic, addicte a l’heroïna en fase de recuperació, comença a patir pèrdues d’oïda. La crítica s’ha rendit al film i ha destacat, bastant en concret, el seu disseny de so, que Marder fa servir per implicar-nos en profunditat en la lluita del personatge. Dijous 2, sala 1, 20.30 h; sales 4 i 5, 21.15 h.