RESTRICCIONS DE FASE 2

Cancel·lacions en cadena a Barcelona pel rebrot de coronavirus

Els gremis del llibre i de floristes renuncien al Sant Jordi al passeig de Gràcia i mantenen la diada a cada llibreria i floristeria

Les biblioteques i museus continuaran obrint i es valorarà si festivals com el Grec tiren endavant

sant jordi / periodico

7
Es llegeix en minuts
L. ESTIRADO / J. BIANCIOTTO / M. BERNAL / M. CERVERA

El món de la cultura a Catalunya, un dels més tocats econòmicament durant el confinamenttorna a rebre un fort revés just quan semblava que començava tímidament a recuperar-se. La conselleria de Salut i l’Ajuntament de Barcelona han acordat aquest divendres restringir les activitats d’oci i les concentracions massives de gent a fi de contenir l’increment de casos comunitaris: amb Lleida i el Segrià reconfinats i Barcelona i la seva àrea metropolitana amb mesures similars a les de la fase 2 de l’estat d’alarma. Davant aquest greu empitjorament sanitari, aquesta setmana ja s’han anul·lat o posposat diverses cites culturals. I s’esperen més cancel·lacions en cadena:

La Rambla de Barcelona, totalment buida, en la vigília del Sant Jordi 2020. / FERRAN NADEU

Sant Jordi: no al passeig de Gràcia i sí en llibreries i floristeries

Davant la ràpida progressió de les desenes de brots que s’han produït a Barcelona, la Cambra del Llibre i el gremi de floristes han anunciat aquest migdia que renuncien a celebrar el conegut com el Sant Jordi d’estiu del 23 de juliol al recinte central del passeig de Gràcia de la ciutat, però mantenen la diada en cada llibreria i floristeria. L’anunci s’ha produït poc després que la portaveu del Govern, Meritxell Budó, digués en roda de premsa que el Dia del Llibre i de la Rosa del 23 de juliol «gairebé amb tota probabilitat no se celebrarà». Hores abans tot feia pensar que «la diada perillava», en especial amb el format més ambiciós, centrat en un espai perimetrat i tancat al passeig de Gràcia. En aquest sentit, ahir, diverses editorials agrupades en l’associació Llegir en Català ja havien decidit no participar en aquesta diada per «responsabilitat». 

Després de la recomanació del Govern de no sortir de casa i les noves mesures sanitàries a l’àrea metropolitana i Barcelona per als pròxims 15 dies, la Cambra del Llibre de Catalunya i el Gremi de Floristes han comunicat que les llibreries i floristeries renuncien a participar en l’espai perimetrat que s’havia previst al passeig de Gràcia. En la resta de municipis catalans se celebrarà d’acord amb la situació sanitària que tingui cadascun.  Penguin Random House Grup Editorial ha anunciat la seva decisió de cancel·lar les firmes i actes públics previstos per a la diada «en les àrees afectades per les noves mesures», d’acord amb un comunicat.

A Lleida, els llibreters i editors del Segrià ja van acordar dilluns cancel·lar el Sant Jordi als carrers del centre, al voltant de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, en una zona perimetrada que dona a la catedral nova. «El més important és garantir la salut de tothom», van anunciar en un comunicat, animant també els lectors que aquell dia comprin el llibre que pensaven adquirir per internet a les webs d’aquestes llibreries. 

A finals de la setmana passada, les llibreries de Figueres La Ploma, L’Auca i La Bookman Llibreria van decidir no celebrar el Dia del Llibre i la Rosa el 23 de juliol davant la situació de crisi sanitària, considerant que «no és viable, ètic ni segur». Així mateix, van acordar no fer el descompte habitual del Dia del Llibre –del 10%– per reivindicar el valor de tota la cadena del llibre: autors, editorials, distribuïdors i llibreries. «En cap cas és una crítica al Gremi d’Editors i de Llibreters, que estan fent una bona feina. És la nostra decisió i ja està», va assegurar Francesc Llopis, de La Bookman. 

També Reus ja es va desentendre de la cita aquest dimarts, quan la comissió del Dia del Llibre i la Rosa de la localitat tarragonina va prendre la decisió «gairebé» per unanimitat pels problemes per mantenir la seguretat, i per considerar-la, a més, «una data poc atractiva». La diada «representa més coses a part del simple objectiu comercial», van assegurar.


Escena de l’espectacle del Grec ‘Please please please’. / GREGORY BATARDON

Barcelona manté el Grec, el Cruïlla i les Nits del Fòrum

Budó ha assenyalat que el Govern està avaluant, juntament amb el Pla Territorial de Protecció Civil de Catalunya (Procicat), la continuïtat de certs festivals, si bé ha obert la porta a mantenir-los perquè ja es va aprovar un pla de contingència, que inclou el registre dels assistents, el manteniment de les distàncies de seguretat i un control de l’aforament. «S’acabarà de decidir, però potser aquesta activitat es podrà mantenir», ha explicat. Sobre el conjunt de festivals de música i teatre, ha afegit que «es revisaran els plans de gestió de cada un i es veurà si poden continuar en cas que no hi hagi risc afegit. És prematur dir sí o no». 

Barcelona mantindrà els festivals de música i arts escèniques Grec, Cruïlla XXS i Nits del Fòrum (emparat aquest pel Primavera Sound), malgrat les mesures restrictives anunciades aquest divendres pel Govern a causa de l’augment dels contagis a la ciutat i la seva àrea metropolitana. «Tenen totes les garanties de seguretat, controls d’accés i registre dels noms dels assistents, i les persones estan assegudes en una cadira i mantenint la distància de seguretat», ha justificat aquesta tarda l’alcaldessa Ada Colau. Aquests tres festivals es fan a l’aire lliure. El Cruïlla XXS anuncia la incorporació d’una nova mesura en els seus protocols de seguretat: cada assistent, a qui correspon una localitat numerada, haurà de facilitar ara el seu nom (més enllà de qui hagi comprat l’entrada), el DNI i el número de mòbil, dades que el festival demanarà per correu electrònic. 

La continuïtat dels concerts a l’aire lliure, on es canalitza ara el gruix de la música en directe, queda sense definir-se, a l’espera de l’anunciada «revisió dels plans de gestió» de la mà del Procicat, si bé el probable vistiplau del Grec, festival amb localitats numerades i registre de cadascun dels assistents, convida a pensar els promotors que podran mantenir vives les empetitides programacions d’aquest estiu, amb aforaments que basculen entre els 400 espectadors (que era el límit de la fase 2) i els 800 (fase 3), i subjectes a totes les mesures sanitàries imposades al seu dia. Fes Pedralbes, la versió d’aquest estiu del Festival de Pedralbes, indica que compleix «totes les mesures de seguretat» i que està «autoritzat pels organismes competents» a mantenir la seva activitat.  

Les mesures representen un cop dur per als clubs i sales de concerts que s’havien aventurat a obrir les portes fa unes setmanes, en condicions de gran dificultat, i que es veuen obligats a tornar a tancar. L’Associació de Sales de Catalunya (ASACC), recorda que el 95% dels locals de concerts mantenen la persiana abaixada des del mes de març, i que les que han obert han operat amb «aforaments mínims» i mogudes per la «militància musical».

A través d’un comunicat, l’ASACC remarca que «les sales de concerts no són l’origen dels rebrots», i insta les administracions a «fer un seguiment dels ‘botellons’, ‘raves’, festes privades il·legals i xiringuitos de platja», entorns que «funcionen com autèntiques discoteques de dia», així com del «conjunt d’activitats sense control on la traçabilitat dels assistents és impossible». 


Actuació de l’Elèctrica Dharma a Canet Rock, el 6 de juliol del 2019. / ACN /JORDI PUJOLAR 

Canet Rock, fins l’any que ve

El festival Canet Rock de Canet de Mar (Maresme) ha cancel·lat aquesta setmana la seva edició del 2020 després d’ajornar-la del 4 de juliol al 3 d’octubre per la crisi sanitària del coronavirus, i ha anunciat que el certamen serà el 3 de juliol del 2021. En un apunt de Twitter, l’organització lamenta que «malgrat tots els esforços», l’evolució de la pandèmia no permet celebrar-lo tampoc en la nova data. 


 / JOAN CORTADELLAS / Visitants amb mascareta al MNAC.

Cines i teatres, no, museus i biblioteques, sí

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha explicat en roda de premsa aquest divendres que els cines i els teatres estaran tancats, almenys durant 15 dies, si bé ha anunciat que biblioteques i museus podran continuar obrint. Museus com el Macba, el MNAC, el Picasso i la Fundació Joan Miró han confirmat que continuaran obrint en les condicions que ho han estat fent des que van tornar l’activitat, garantint la distància de seguretat mitjançant la reducció d’aforaments i totes les mesures d’higiene. El mateix farà el CCCB. Des del Macba indiquen que el museu està subjecte a les indicacions que rebi de la Generalitat a través del Pla Sectorial de Museus, i remarquen que estan preparats per fer les modificacions necessàries.

Notícies relacionades

La Sala Beckett de Barcelona va anunciar, per la seva banda, que mantindrà tota la programació d’Obrador d’Estiu fins al 25 de juliol, «extremant fins i tot més les mesures de seguretat» que ja aplicaven, així com les funcions de ‘«La morta», de Pompeu Crehuet’, de Marc Crehuet, fins aquest diumenge. En canvi, cancel·la la mostra ‘Caminar per les línies de la mà com si fossin els anells d’un arbre’, de l’11a edició d’Els Malnascuts.


Cine al Castell de Montjuic. / FERRAN NADEU

Cancel·lat el cine a la fresca de Montjuïc

La Sala Montjuïc de cine a l’aire lliure a Barcelona va cancel·lar dimecres definitivament l’edició 2020 davant «l’escalada de nous contagis a Barcelona i als barris de l’Hospitalet fronterers» amb el districte de Sants-Montjuïc. Tan sols feia dues setmanes que havia decidit reprogramar el cicle, que se celebra al fossar de Santa Eulàlia del Castell de Montjuïc, perquè la situació semblava calmada i controlada, però que ara «pesa més la prudència que les ganes, pesa més la responsabilitat que la il·lusió», va expressar en un comunicat.