Indústria editorial
El ministre de Cultura es compromet a impulsar un pacte d'Estat pel Llibre al Forum Edita
En la cinquena edició de la trobada de debat cultural s'han plantejat diverses hipòtesis per al futur del sector
zentauroepp54760566 icult foto f rum edita 03 09 2020200903195137 /
La cinquena edició del Forum Edita, que va ajornar la seva data habitual al juliol, s’ha celebrat aquest dijous en un nou format híbrid, presencial i en ‘streaming’ al llarg d’un sol dia, quan l’habitual és que es realitzi en tres jornades. Pandèmia obliga i ha sigut precisament la crisi oberta al sector editorial per la crisi sanitària la que ha centrat gran part de les ponències. També s’han abordat diverses hipòtesis de treball per al futur.
El Forum Edita està organitzat pel Gremi d’Editors de Catalunya i la Universitat Pompeu Fabra i dirigida per Patrici Tixis, president del gremi, i pel catedràtic Javier Aparicio Maydeu, director del màster d’edició de la UPF. Tots dos han coincidit en la necessitat de declarar el llibre com a bé essencial i per a això Tixis ha reinvindicat la realització d’un pacte d’Estat per al llibre i la lectura. Petició que ha recollit el ministre de Cultura José Manuel Rodríguez Uribes, encarregat d’inaugurar la trobada de forma telemàtica, explicant que convocarà una taula amb tots els integrants de la cadena del sector del llibre a fi d’arribar a aquest pacte. La Generalitat també està treballant per convertir el llibre en un bé cultural, segons es desprèn de les paraules de la consellera de Cultura en funcions, Mariàngela Vilallonga. El ministre, no obstant, també s’ha mostrat una mica contradictori en el seu discurs sobre la situació real del llibre a l’afirmar que «el futur de la cultura passa pel digital».
Per a Jesús Badenes, del grup Planeta, el creixement cultural digital que s’ha experimentat durant els dies més durs de la pandèmia i que va créixer fins i tot un 50% és il·lusori perquè continua representant tan sols el 7% dels ingressos totals de les editorials. I ha destacat que la part fonamental continua sent el llibre imprès amb un 93% de mercat. Núria Cabutí del grup Penguin Random House ha assegurat que durant la pandèmia i malgrat les setmanes d’incertesa «la lectura ha sigut un cavall guanyador».
Minimitzar la crisi
«El lector continua sent fidel al mercat, però és vital mantenir el teixit de les llibreries», ha afirmat el consultor Iñigo Palao, que també ha estimat que l’any 2020 pot arribar a tancar-se amb una caiguda inferior al 10%.
Gràcies a la retransmissió en directe, més de 600 persones han pogut seguir el Forum Edita, en què han participat també, entre d’altres, Montse Ayats (presidenta d’Editors. cat), Eva Vongil (Anagrama) Fernando Fagnani de Riverside i Edhasa argentina, Miguel Barrero (grup Santillana i president de la Federació d’Editors d’Espanya), Hugo Setzer, president de la Internacional Publisher Association i els editors Richard Charkin i Jordi Nadal (Plataforma).
El tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Subirats, ha aprofitat la trobada per anunciar que el consitorio farà un homenatge a Juan Marsé, recentment mort.
- Sostenibilitat L'economia espanyola aconsegueix reduir un 5,4% la quantitat de residus que genera a l'any
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- HISTÒRIA 25-N Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra les Dones: ¿Per què se celebra el 25 de novembre?
- Verstappen emula Prost i Vettel amb el tetracampionat