'A land imagined': retrat del Singapur de l'emigració a l'estil Lynch
L'acabada d'estrenar pel·lícula de Siew Hua Yeo, guanyadora a Locarno, és una faula sobre el país de sud-est asiàtic
zentauroepp54796313 icult a land imagined 200906132454
Amb tan sols 33 anys, Siew Hua Yeo va guanyar amb la seva opera prima ‘A land imagined’ el Lleopard d’Or al Festival de Locarno, i s’ha convertit en una de les joves promeses de la cinematografia més emergent del sud-est asiàtic, la de Singapur.
A ‘A land imagined’, estrenada aquest divendres a les sales, el debutant barreja el cine negre, la reflexió social sobre els immigrants al seu país i, potser el més sorprenent, l’atmosfera onírica a l’estil David Lynch. Tampoc falten els neons i la decadència nocturna d’una zona marginal hereva de la nova onada hongkonguesa. Un còctel tan estrany com absorbent que ens endinsa en una realitat sòrdida i opressiva dominada per les màfies i la corrupció.
«Un dels grans reptes a què s’enfronta Singapur és el flux d’immigrants i de quina manera es pot estructurar la societat al seu voltant», explica Siew Hua Yeo. «És un problema que ha generat abusos, desigualtats i explotació. I per descomptat, marginació social. Però ningú vol parlar d’aquestes misèries que s’intenten tapar».
La pel·lícula narra la desaparició d’un treballador il·legal a una zona perifèrica, on s’intenta recuperar-li terreny al mar (amb sorra procedent de diversos països, una metàfora sobre l’absència d’identitat). Un inspector amb insomni serà l’encarregat de resoldre el cas.
El director utilitza una manera molt original d’explicar aquesta història i de connectar aquests dos personatges: com si un somiés amb l’altre. «Pertanyen a esferes molt diferents, però tots dos entren en una espècie de somni col·lectiu, cosa que ens condueix a un estat de perpètua al·lucinació. Ni tan sols ells diferenciaran la realitat de la fantasia que genera el seu subconscient, però estan units per la necessitat de descobrir la veritat».
El realitzador va passar dos anys investigant, introduint-se en les comunitats d’immigrants. Necessitava saber en quines condicions vivien, quines eren les seves aspiracions, els seus handicaps més importants dins d’una terra estranya, en què sistemàticament eren exclosos i estafats. «Va ser una experiència molt dura d’aprenentatge, vaig fer bons amics, volia contar la seva realitat i, a partir d’aquell punt, crear una obra de caràcter experimental».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao