FENOMEN TELEVISIU
Qui és qui a 'Patria': els personatges i actors de la sèrie
Elena Irureta i Ana Gabarain encapçalen el repartiment de l'adaptació del 'best-seller' de Fernando Aramburu, que es pot veure a HBO i Telecinco
5677884jpg-r 1920 1080-f jpg-q x-xxyxx
És un dels grans encerts de ‘Patria’, un repartiment íntegrament basc. Així ho va voler el creador de la sèrie, Aitor Gabilondo, que els personatges tinguessin integrat en el seu ADN l’essència de la terra, la modulació a l’hora de parlar, una cosa que no succeïa en cap altra de les ficcions recents sobre el conflicte basc, ‘La línea invisible’, de Mariano Barroso. Pot ser que els seus rostres no siguin gaire populars, però tenen extenses trajectòries que proven la seva vàlua.
Elena Irureta (Bittori)
Porta tota la vida davant de les càmeres, però el seu paper de Bittori l’ha consagrat definitivament als 65 anys. Un personatge que representa el dolor i la solitud de les víctimes del terrorisme i que ella aconsegueix convertir en un símbol de resistència davant l’oblit. Mare de Nerea (Susana Abaitua) i de Xabier (Iñigo Aranbarri), s’haurà d’enfrontar a l’assassinat del seu marit, el Txato, cosit a trets per ETA a la porta de casa seva i després del cessament de la banda armada, tornarà al seu poble per buscar-ne el culpable. Irureta va començar la seva carrera al teatre i a la televisió basca per fer el salt a sèries tan longeves com ‘El comisario’, on va interpretar l’oficial Laura Hurtado durant una dècada. En cine va començar a tenir presència en pel·lícules com ‘Hola, ¿estás sola?‘, ‘La ardilla roja’ o ‘La madre muerta’. Recentment l’hem vist a la sèrie ‘Allí abajo’, juntament amb la seva companya de repartiment Ane Gabarain i ‘Madres’, totes dues d’Aitor Gabilondo, creador de ‘Patria’.
Elena Irureta.
Ane Gabarain (Miren)
Ane Gabarain (Miren)
Té una trajectòria similar a la d’Irureta, de fet, es coneixen des de fa més de trenta anys. Les dues van començar en l’àmbit còmic en els primers anys d’emissió d’ETB i van coincidir en la sèrie ‘Bi eta bat’ a principis dels noranta. Al principi es va centrar en produccions al País Basc, fins que la vam veure a ‘La comunidad’, d’Álex de la Iglesia, i va començar a tenir papers en sèries com ‘Periodistas’ interpretant Concha, la dona de Jesús Bonilla. Va participar també a ‘Loreak’, un dels grans títols del nou cine en eusquera i durant tres anys ha sigut la Maritxu a ‘Allí abajo’. A ‘Patria’ interpreta Miren, mare de Joxe Mari (Jon Olivares), detingut per pertànyer a la banda terrorista, Gorka (Eneko Sagardoy) i Arantxa (Loreto Mauleón). L’amistat que tenia amb Bittori es trencarà a partir del moment en què comenci a simpatitzar amb la causa abertzale per sentir-se a prop del seu fill.
Ane Gabarain.
Loreto Mauleón (Arantxa)
Loreto Mauleón (Arantxa)
L’Arantxa és un dels personatges més emotius de la sèrie. Com diu Aitor Gabilondo, tot i que estigui en una cadira de rodes a causa d’un ictus, és l’única que es mou. En el segon capítol, resulta impossible no plorar amb ella i la història del braçalet que li va regalar el Txato. És l’única que no renega de l’amistat que va unir la seva família amb la de Bittori i sempre ha estat enamorada de Xabier. Loreto Mauleón va començar la seva carrera en els 2000 després de cursar els estudis d’Enginyeria civil. En cine va debutar a ‘La máquina de pintar nubes’ (en la qual també participava la seva mare a ‘Patria’), i l’hem vist en sèries com ‘La casa de mi padre’ o ‘El secreto de puente viejo’ en el paper de María Castañeda Ulloa.
Susana Abaitua (Nerea)
Susana Abaitua (Nerea)
Té 29 anys i s’ha convertit en una de les actrius més prometedores de la seva generació. Als 17 anys es va traslladar a Madrid des de la seva Vitòria natal i va començar a participar en sèries i pel·lícules com ‘La buena nueva’, ‘Bon apèttit’ o ‘La pecera de Eva’. El 2017 es va convertir en l’eix de la sèrie ‘Sé quien eres’, ‘thriller’ policial basat en la seva misteriosa desaparició i en els últims temps l’hem vist a ‘Viaje al cuarto de una madre’ o ‘70 binladens’. A ‘Patria’ interpreta la Nerea, la filla de Bittori i el Txato, per a Gabilondo el personatge més difícil d’entendre i més fàcil de jutjar, però alhora un dels més rics. La seva escena en un bar de Pamplona on s’assabenta de la mort del seu pare mentre sona una cançó de Mecano, és una de les millors de la sèrie.
Susana Abaitúa.
José Ramón Soroiz (Txato)
José Ramón Soroiz (Txato)
És el Txato, la figura que vertebra tot l’entramat de ‘Patria’, un empresari d’una petita localitat que estima la seva família i que comença a rebre cartes d’ETA per pagar l’impost revolucionari fins que acaba sent assassinat. L’encarna José Ramón Soroiz, un altre històric del teatre i la televisió en eusquera (efectivament, també formava part del repartiment de ‘Bi eta bat’), tot i que en el seu cas pràcticament no ha sortit del País Basc, per la qual cosa és conegut fora de les fronteres de la comunitat autònoma gràcies a pel·lícules com ‘Loreak’ o ‘Amama’.
José Ramón Soroiz.
Mikel Laskurain (Joxian)
Mikel Laskurain (Joxian)
«Aquest país està ple de covards i de mentiders», diu el personatge de Joxian, el marit de la Miren i examic del malaguanyat Txato. Quan va començar el poble a omplir-se de pintades, no es va atrevir a parlar-li més. El seu caràcter acovardit reforçarà el poder de la seva dona en l’esfera familiar. Mikel Laskurain aporta les notes precises de covardia a aquest personatge que és testimoni mut del que ocorre al seu voltant. Com a actor també va formar part de l’elenc de ‘La ardilla roja’, ‘Obaba’ i ‘Loreak’, així com d’un munt de sèries de televisió, algunes basques i d’altres no, com ‘Policías, en el corazón de la calle’ o ‘Cuéntame cómo pasó’.
Mikel Laskurain.
Eneko Sagardoy (Gorka)
Notícies relacionadesEneko Sagardoy (Gorka)
Interpreta el tímid i intel·lectual Gorka, germà de Joxe Mari. Es va donar a conèixer al gran públic gràcies al seu paper a ‘Handia’, per la qual va aconseguir el Goya al millor actor revelació, tot i que al País Basc ja era famós per la seva participació en la sèrie ‘Goenkale’. Està en un gran moment professional, té diverses pel·lícules per estrenar, ‘Mia i moi’, de Borja de la Vega i ‘Contando ovejas’, de José Corral, juntament amb Natalia de Molina. S’atreveix amb tot, fins i tot va fer de diable a ‘Errementari’.
Eneko Sagardoy.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.