Iniciativa lectora
'La maledicció de Hill House' en 4 claus de la vida de Shirley Jackson
Conèixer un llibre és conèixer el seu autor, i la novel·la recomanada per EL PERIÓDICO per a aquests dies no n'és una excepció
El moment en què va ser escrita també va influir, junt amb la biografia de l'autora, en la trama de suspens

55716758 60
Darrere de la novel·la ‘La maledicció de Hill House’ hi ha una autora, Shirley Jackson, que va saber traslladar com ningú les incerteses i temors de les nostres vides a trames fantàstiques, a mig camí entre el suspens i el terror.
‘La maledicció de Hill House’ és la novel·la triada per EL PERIÓDICO per començar a construir un espai de debat, intercanvi d’opinions i propostes lectores per als aficionats a la literatura. El llibre, que està publicat en català per L’Altra Editorial i en castellà per l’Editorial Minúscula, és a la majoria de llibreries i també es pot consultar a les biblioteques d’acord amb les condicions de l’estat d’alarma.
Aquí expliquem algunes curiositats sobre la gestació i l’efecte que va causar ‘La maledicció de Hill House’ quan va ser publicat als EUA, el 1959, que recull Ruth Franklin en la seva biografia de la cèlebre novel·lista, ‘Shirley Jackson, a rather haunted life’, aviat a les nostres llibreries en castellà.
1. ¿En quin moment de la seva vida va escriure l’obra?
Entre la tardor del 1958 i la primavera del 1959. El seu estat d’ànim no era gaire bo, segons la seva biògrafa, perquè passava una aguda crisi matrimonial per les infidelitats del seu marit i la poca atenció que li dedicava. En les dates en què va desenvolupar la novel·la, Shirley Jackson donava moltes voltes al sentit del matrimoni i la solitud que sentia. Per això el llibre podria entendre’s com una projecció d’aquestes frustracions. En un esborrany inicial, de fet, la protagonista i la seva germana reflexionen i discuteixen sobre la conveniència de casar-se i de les seves conseqüències.
2. ¿Per què una casa?
Hill House és només una de les diverses cases en les quals Shirley Jackson aixeca tota una trama psicològica. En la família del seu pare hi va haver molts arquitectes, i els edificis i cases el van fascinar des de petita. ‘El reloj de sol’ (novel·la que va inspirar directament ‘El resplandor’ de Stephen King), Hill House i ‘Sempre hem viscut al castell’ suposen una volta de rosca als diferents sentiments que podem experimentar entorn de la llar, una cosa que en la dècada dels cinquanta estava molt en voga entre les dones embrancades en la vida domèstica i que va marcar molt la trajectòria professional de Jackson.
3. ¿Quines preocupacions trasllada a la novel·la?
Notícies relacionadesJackson no només es qüestionava el sentit i la conveniència del matrimoni, també estava profundament marcada per la seva relació amb la seva mare, una dona dominant que la va obligar tota la seva vida a debatre’s entre la necessitat del seu afecte i el rebuig del seu control, explica Ruth Franklin. També té un paper destacat a la novel·la la fascinació que sentia l’autora pel món paranormal, que ja va anar deixant empremta a la seva anterior obra publicada, i la seva utilització metafòrica com a canal per expressar pors i inseguretats.
4. ¿Va tenir èxit la novel·la?
La novel·la es va publicar el 16 d’octubre del 1959, en una data pròxima a Halloween, i es va beneficiar d’una forma llavors nova de promoció editorial, amb prevendes un mes abans que van garantir 8.000 encàrrecs abans que sortís a la llum. En els primers sis mesos, segons Ruth Franklin, la novel·la va sumar 12.000 vendes de l’edició de tapa dura, cosa que la va convertir en la més exitosa de l’autora fins al moment. Es van fer de seguida 25.000 còpies de butxaca més. L’èxit de crítica i vendes va ser tal que es va convertir també en pel·lícula el 1963, i les finances familiars de l’autora li van permetre pensar a comprar un cotxe, una de les seves obsessions fins que va començar a patir agorafòbia.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- A JAÉN El poble més pobre d’Espanya no és tan pobre: «Aquí hi ha diners, però molts no es declaren»
- Una au intimidadora El veí de Sants que no pot sortir al terrat de Sant Jordi a Sant Joan per l’amenaça d’una gavina
- Violència de gènere Un home s’entrega a una patrulla de Mossos a l’AP-7 amb el cadàver de la seva dona al maleter
- A Terrassa L’escola acusada d’ultracatolicisme acomiada el director
- Procediment penal obert Investigats per «administració deslleial» els marmessors de la fortuna de Pere Mir, entre ells l’oncòleg Josep Tabernero
- SUCCESSOS ‘Lock-picking’, el nou sistema per obrir cases sense forçar panys amb què bandes de georgians roben a Espanya
- Això és del que t’has d’acomiadar als 60 si vols ser més feliç
- "No vull que em facin una carrera fàcil"
- Pogacar se cita avui amb Evenepoel en la clàssica de la cervesa
- ‘Tot el camp és un clam...’