Resum de l’any cultural
Les 10 millors pel·lícules nacionals del 2020
Els crítics de EL PERIÓDICO trien les produccions fetes aquí més destacades d’aquest estrany any pandèmic
Ha sigut un any anòmal en la distribució cinematogràfica, però entre les poques estrenes hem pogut disfrutar d’un bon grapat d’obres atípiques que demostren la varietat de mirades i enfocaments que bateguen en el nostre panorama fílmic. Deu pel·lícules que desafien els codis preestablerts a cop de talent i personalitat a través de tots els gèneres i que ens porten des dels nous talents emergents fins a les obres d’autors consagrats i totèmics.
’No matarás’, de David Victori
Malson nocturn rodat amb un pols ferri per David Victori a través d’una planificació seqüencial febril i anguniosa en la qual destaca el magnífic treball de Mario Casas. Un thriller rabiós en el qual surten a col·lació els pitjors impulsos.
’Lua vermella’, de Lois Patiño
Patiño continua explorant les llegendes i els mites gallecs en aquesta hipnòtica pel·lícula que medita sobre la mort, el temps i el paisatge, en la qual hi ha fantasmes, misteris i la construcció d’un univers d’enorme potència visual i poètica.
’Historias lamentables’, de Javier Fesser
Fesser torna als seus orígens amb aquesta antologia de relats independents sobre misèries, fracassos i picaresca a ritme de gag i amb un esperit gamberro molt desinhibit i devastador. Resulta irregular, però estimulant, inesperada i original.
’My mexican bretzel’, de Nuria Giménez Lorang
Exquisit experiment amb les imatges en el qual es reconstrueix la vida d’una dona a través de les seves reflexions escrites a tall de diari íntim. La veritat i la mentida, la ficció i el documental es difuminen a través d’aquest artefacte poètic i revelador.
’La reina de los lagartos’, de Burnin’ Percebes
Deliciosa extravagància surrealista rodada en super 8, a mig camí entre el relat costumista, la ciència-ficció low cost i el posthumor. Un viatge retropop per una Barcelona marciana que confirma l’originalitat del tàndem Burnin’ Percebes.
’Baby’, de Juanma Bajo Ulloa
El basc recupera l’efecte hipnòtic i malsà dels seus primers treballs amb aquest conte gòtic recargolat sobre la maternitat en el qual demostra una portentosa imaginació i domini de la planificació. Una obra iconoclàstica atapeïda d’estranya poesia.
’La voz humana’, de Pedro Almodóvar
La primera experiència en anglès de Pedro Almodóvar és una exquisitat en miniatura que concentra totes les claus del seu univers convertint-se en una experiència visual a través d’un dispositiu tan meticulós com experimental. Una catàrtica delicatessen.
’Las niñas’, de Pilar Palomero
Un incisiu acostament a les contradiccions de l’Espanya dels noranta a través de la mirada d’una preadolescent marcada per l’educació religiosa, els tabús morals, la culpa i el sentiment d’orfandat. Una opera prima delicada i emocionant.
’El año del descubrimiento’, de Luis López Carrasco
López Carrasco continua explorant el passat per analitzar del present a través d’un dispositiu testimonial en el qual els temps es fonen i es confonen mentre es reflexiona sobre l’opressió laboral i la lluita obrera. Una monumental fresca política de la nostra història recent.
La llista de millors pel·lícules nacionals de l’any ha sigut elaborada amb les votacions de Quim Casas, Desirée de Fez, Juan Manuel Freire, Julián García, Beatriz Martínez, Nando Salvà i Rafael Tapounet
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao