Inauguració

Miracle per Cap d’Any: neix a Barcelona la sala de concerts La Deskomunal

  • El nou local de Sants, amb aforament per a 200 persones, s’inaugurarà aquest dimecres amb una actuació de la cantant Anna Andreu

Miracle per Cap d’Any: neix a Barcelona la sala de concerts La Deskomunal
4
Es llegeix en minuts
Nando Cruz
Nando Cruz

Periodista

ver +

Quan la música en viu ja ha encaixat tots els cops que podia rebre en un sol any, el 2020 acabarà contra tot pronòstic amb una notícia positiva. Una sorpresa d’ultimísima hora: Barcelona disposa des d’aquesta mateixa setmana d’una nova sala de concerts. És La Deskomunal, un espai polivalent, gastronòmic i cultural, ubicat al carrer del Tenor Massini de Sants, i que, quan pugui utilitzar la totalitat del seu aforament, podrà acollir 200 persones. La inauguració del seu escenari es consumarà aquest dimecres amb una actuació de la cantant Anna Andreu emmarcada en el cicle Sala CAT que impulsa aquests dies l’ASACC (Associació de Sales de Concerts de Catalunya).

La Deskomunal és el fruit de l’aliança de dos espais cooperatius del barri de Sants: la sala de concerts Koitton Club i el bar Kop de Mà. La sala va tancar el març del 2019 després de sis anys i mig d’activitat per traspassar l’espai a la nova sala Taro. El bar continua obert al costat de la plaça d’Osca. Junts han creat un restaurant de menjar casolà amb productes de temporada i proximitat que, a més, té un escenari per celebrar xerrades, presentacions, projeccions, sessions de discjòqueis i concerts. El restaurant funciona des de l’octubre, però els constants canvis de normes respecte als aforaments i els horaris de les sales de concerts havien mantingut l’escenari en silenci.

Volum controlat

El nou local de Sants, de dues plantes, està totalment insonoritzat de manera que podrà allotjar actuacions elèctriques i amb bateria sense pertorbar el repòs del veïnat. A La Deskomunal, atenció, la música podrà sonar a 105 decibels de volum, igual que a la sala Apolo. Un altre avantatge de La Deskomunal és que, tot i que l’entrada al restaurant sigui pel carrer del Tenor Massini, als concerts s’accedeix des d’una placeta interior, la qual cosa també reduirà el soroll que pugui generar el públic al carrer abans i després dels concerts.

A Sants ja hi ha locals que programen música en viu amb major o menor regularitat: el bar Sinestèsia, el bar La Iguana, la Lleialtat Santsenca, les Cotxeres de Sants o l’esmentada sala Taro, per exemple. No obstant, la majoria d’ells només acullen actuacions acústiques o semiacústiques. Tot i que encara és aviat per parlar de la programació, la intenció de La Deskomunal és mantenir la línia del desaparegut Koitton Club: programar concerts i sessions de discjòqueis cada dia de la setmana. Els plans actuals passen per començar a programar activitats a partir del març, però tot dependrà de com evolucioni la pandèmia i de les normatives imposades a cada nova fase.

Un eixam de cooperatives

La Deskomunal està ubicada en un edifici de principis del segle XX a pocs metres de la carretera de Sants que havia sigut una fàbrica d’espelmes per a barcos i que, sota el nom de La Comunal, acull uns altres set inquilins amb qui comparteix la seva condició de projecte cooperatiu. Són el mitjà de comunicació ‘Directa’, l’escola Aula d’Idiomes, l’empresa d’informàtica Jamgo, el centre de defensa de drets humans Iridia, la productora d’esdeveniments culturals Quesoni, la llibreria i assessoria d’iniciatives cooperatives La Ciutat Invisible i l’estudi arquitectònic La Col. Aquest últim ha portat endavant la remodelació del recinte i el tetris de mobiliari que permet que el restaurant La Deskomunal es transformi en la sala de concerts La Deskomunal en només uns minuts.

El mobiliari de La Deskomunal ha sigut dissenyat perquè el local pugui complir aquesta doble funció de restaurant i sala de concerts, de manera que les taules es recullen i queden guardades sota l’escenari, juntament amb els barrils de cervesa. Per part seva, l’escenari, que durant el dia també funciona com a espai per a comensals, s’amplia per als concerts gràcies a una reixa articulada. La taula de so també és mòbil i la paret de fons de l’escenari amaga un armari on guardar cables i altres material.

Notícies relacionades

L’espai que avui ocupa La Deskomunal havia sigut al seu dia tres petites botigues, unes de les quals era molt popular al barri al tractar-se d’un taller de reparació de màquines de cosir. La inversió per adequar el local al nou ús ha sigut de 220.000 euros finançats en part a través d’una campanya de micromecenatge i de dues subvencions: una del 55.000 euros de l’Icub per a l’equip de so i llums i una altra de 60.000 del Departament de Treball destinada a impulsar la creació de llocs de feina en projectes cooperatius. La Deskomunal ja dona feina a 13 persones i quan funcioni a ple rendiment n’incorporarà tres més. El projecte també ha comptat amb dues aportacions de Barcelona Activa i del Comissionat d’Economia Social.

Clientes i cantants

Fa un mes la cantant Anna Andreu i la seva bateria Marina Arrufat es van acostar a dinar La Deskomunal. Va ser un d’aquells dies en què l’autora del celebrat ‘Els mals costums’ no tenia concert; cosa rara perquè des que va acabar el confinament cultural del novembre, la de Sant Quirze del Vallès no ha parat quieta. Tan a prop de l’escenari estaven menjant que una de les sòcies-treballadores del restaurant els va dir: algun dia podrien tocar aquí, ¿no? Al final, seran elles les qui inaugurin la sala de concerts. Serà una inauguració ajustada a les circumstàncies: amb aforament per a 50 persones. Però una inauguració. I en ple 2020: l’any més negre per a la música en viu.

Temes:

Concerts