Els premis del cine espanyol
Premis Goya 2021: ‘Adú’ sorprèn i arrasa en les nominacions
El drama sobre la immigració de Salvador Calvo s’emporta 14 candidatures, mentre que ‘Las niñas’ i ‘Akelarre’ en sumen un total de nou
Han sigut les nominacions dels Goya més estranyes de la història, com no podia ser de cap altra manera en un any en què tota la nostra realitat s’ha posat cap per avall.
‘Adú’, una de les poques produccions que es van estrenar amb normalitat abans de la pandèmia, dirigida per Salvador Calvo sobre el drama de la immigració, es troba present en 14 categories, la majoria tècniques, però també opta a la millor pel·lícula, en la qual competirà amb ‘Las niñas’ (que acumula 9 nominacions), ‘La boda de Rosa’ (amb 8 nominacions) i aquí dues sorpreses: ‘Ane’ i ‘Sentimental’.
Les nominacions a la millor direcció no corresponen, com sol ser habitual, a les de millor pel·lícula. Aquí trobem dos noms com els d’Isabel Coixet (‘Nieva en Benidorm’) i Juanma Bajo Ulloa (‘Baby’), que són sens dubte dos dels treballs més arriscats de l’any i que conviuen en inferioritat de condicions amb les més convencionals direccions d’‘Adú’ i ‘La boda de Rosa’.
Entre el risc i l’acomodatici. Així podríem definir aquestes nominacions. Tot i que guanya el segon. Hi ha molt poques alegries cinèfiles, entre les quals, el fet que ‘My Mexican Bretzel’ es trobi present en millor documental i millor direcció novella, que ‘El año del descubrimiento’ hagi obtingut una menció al seu muntatge, que ‘Ane’ s’hagi colat en el quartet de millors pel·lícules, que sigui reconeguda la impressionant música de ‘Baby’, així com el treball de direcció d’Ulloa. Poc més.
Només ‘Las niñas’, un dels descobriments de l’any i vencedora en el passat Festival de Màlaga, s’ha comportat de la manera esperada i ha tingut les nominacions que més o menys es preveia, entre les quals millor pel·lícula , millor direcció novella (Pilar Palomero) i millor actriu de repartiment (Natalia de Molina), tot i que es troba a faltar la preadolescent protagonista en millor actriu revelació, Andrea Fandós, en una categoria que inclou Jone Laspiur per ‘Ane’, Paula Usero per ‘La boda de Rosa’, Milena Smith per ‘No matarás’ i Griselda Siciliani per ‘Sentimental’.
Millors interpretacions
En el quartet de millor actriu no hi ha hagut sorpreses: Patricia López Arnáiz per ‘Ane’ (que acaba de guanyar els premis Forqué i s’ha convertit en favorita), la veterana Kiti Mánver per ‘El inconveniente’, Candela Peña per ‘La boda de Rosa’ i la menys esperada, Amaia Aberasturi per ‘Akelarre’, una pel·lícula que va passar sense pena ni glòria pel Festival de Sant Sebastià i que sembla entossudida a colar-se en totes les entregues de guardons de la temporada.
Aquest any no s’ha caracteritzat precisament per comptar amb grans interpretacions masculines, així que, en conseqüència, els elegits en aquest apartat semblaven gairebé consensuats: Mario Casas per ‘No matarás’, David Verdaguer per ‘Uno para todos’, Javier Cámara per ‘Sentimental’ i Ernesto Alterio per ‘Un mundo normal’.
Menys nominacions de les esperades ha aconseguit ‘Historias lamentables’ (¿penalització potser per haver-se estrenat directament a Amazon Prime?), tot i que el guió original de Javier Fesser i Clar García sí que es troba present al costat de Janik com a millor intèrpret novell per encarnar un immigrant contínuament explotat.
‘Black Beach’, d’Esteban Crespo, no semblava estar a les travesses de ningú, i no obstant ha acumulat 6 nominacions, mentre que pel·lícules més petites com ‘Los europeos’ han esgarrapat alguna cosa, en aquest cas, millor disseny de vestuari i actor de repartiment per a Juan Diego Botto. Álvaro Cervantes per ‘Adú’, Alberto San Juan per ‘Sentimental’ i Sergi López per ‘La boda de Rosa’, l’acompanyen en aquesta categoria. Quant a millor actriu de repartiment, a més de l’esmentada Natalia de Molina, trobem Juana Acosta per ‘El inconveniente’, Verónica Echegui per ‘Explota, explota’ i Nathalie Poza per ‘La boda de Rosa’.
‘El agente topo’ (Chile), ‘El olvido que seremos’ (Colombia), ‘La llorona’ (Guatemala) i ‘Ya no estoy aquí’ (Mèxic) han sigut les nominades a la millor pel·lícula iberoamericanes i ‘Corpus Christi’, l’oficial i l’espia, ‘El padre’ i ‘Falling’ a millor pel·lícula europea. ‘La gallina Turuleca’ serà la guanyadora del Goya a la millor pel·lícula d’animació, perquè ha sigut l’única nominada.
Edició marcada per la pandèmia
Notícies relacionadesEl director de l’Acadèmia, Mariano Barroso, ha volgut ressaltar que serà una edició especial i responsable, extremadament continguda per reduir el risc de propagació del virus. Per aquesta raó, la seu a Madrid al teatre Príncipe Pío serà cancel·lada. Es connectarà amb València per iniciar l’Any Berlanga i per atorgar diversos premis i la resta tindrà lloc a Màlaga al Teatre Soho Caixabank amb Antonio Banderas i María Casado com a mestres de cerimònies. Es prohibeixen les festes de qualsevol tipus i tots els acadèmics hauran de seguir la gala des de casa seva. Als nominats i equips se’ls faran proves PCR abans de la celebració.
¿Interessen a algú realment els premis d’aquest any? Aquesta és la pregunta que plana en l’ambient, que realment és igual el que passi en aquesta edició. La indústria necessita els premis, fa el que pot per tirar endavant, però aquesta edició dels Goya, sembla estar condemnada des del principi.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia