Recomanacions de lectura
20 novel·les negres per seguir la pista de BCNegra
El festival, adaptat a les restriccions de la pandèmia, se celebrarà del 21 al 31 d’aquest fosc gener amb una nova allau de novetats a les llibreries
L’arribada del festival BCNegra (que s’inaugura aquest dijous, 21, fins al dia 31, adaptat a les necessàries restriccions de la Covid) tornarà a tenyir de negre la pujada de gener més fosca que es recorda en anys i ho farà amb una edició amb la Rambla com a tema conductor. L’allau ‘noir’ en què es bolquen la majoria d’editorials promet evasió i reflexió. Hi ha ficció i realitat, viatges al passat i a noves latituds, a límpids miralls que reflecteixen el pitjor de la societat i el costat més verinós de l’ésser humà. Com afirmava Joyce Carol Oates després de guanyar el premi Carvalho, que rebrà en el marc del festival, «el món actual està tan impregnat de misteri i crim que necessita de veritat una literatura que exposi les maquinacions del mal perquè es pugui aconseguir la justícia –l’idealisme paradoxal del ‘noir’, que il·lumina i alhora explora sense por ‘el fosc’ a través de personatges ficticis amb els quals podem identificar-nos i empatitzar». Sota aquestes línies, una selecció de novetats per no perdre la pista a aquesta insòlita BCNegra (i un epíleg per als qui al febrer continuïn famolencs de detectius, víctimes i criminals).
DELATORA. Joyce Carol Oates. Alfaguara
Flamant guanyadora del premi Carvalho, que s’entregarà en un acte de BCNegra, la nord-americana compta amb una vasta obra oberta a múltiples gèneres en la qual sovint es cola la violència i el mal. En aquesta nova novel·la, la protagonista és una jove que és desterrada per la seva família després de delatar els seus germans grans per haver assassinat un nen negre. Racisme i misogínia, lleialtat i sadisme en una altra fosca història d’Oates.
SEIS, CUATRO. Hideo Yokoyama. Salamandra
Desconegut a Espanya, apadrinat pel mestre del ‘noir’ David Peace, és un autor ‘best-seller’ al seu Japó natal. Sis, quatre és el número del cas que va quedar sense resoldre i al qual s’enfronta l’agent Mikami: el segrest i assassinat d’una nena de set anys a Tòquio, una trama que es nodreix de l’experiència de Yokoyama com a periodista de successos.
LO VEO MUY NEGRO. Antonio Lozano. Destino
¿Va vendre Truman Capote la seva ànima al Diable? ¿Existeix el crim perfecte? ¿Quina dona va unir Chandler, John Wayne i Darth Vader?... Del pitjor assassí en sèrie al detectiu més intrèpid, de la literatura al cine, la televisió o les revistes ‘pulp’, el periodista i expert en el gènere negre Antonio Lozano proposa un apassionant viatge atapeït d’anècdotes que indaga en per què ens fascina tant el crim.
LA CIUDAD DE LA FURIA. Ernesto Mallo. Siruela
L’autor argentí torna a uns foscos i distòpics carrers de Buenos Aires pels quals transiten criminals i sicaris i en els quals es respira odi i es passa gana. Però podrien ser els carrers de qualsevol ciutat d’Occident castigada per la pandèmia i la crisi, on els rics s’han fet més rics i molts han caigut al pou de la pobresa.
SAL. Emma Riverola. Edicions 62
Amb una trama que gira al voltant de les mines de potassa del Bages, el debut a la novel·la en català de l’escriptora barcelonina i articulista d’EL PERIÓDICO es vesteix de negre per denunciar els delictes ecològics i la corrupció política i empresarial alhora que reivindica el valor del periodisme d’investigació.
EL BUEN PADRE. Santiago Díaz. Roja&Negra
L’autor de ‘Talión’ presenta una incorruptible inspectora amb un trastorn obsessiu compulsiu, Indira Ramos, que s’enfronta a un triple segrest –un jutge, un advocat i una estudiant de comunicació audiovisual– realitzat per un home de 84 anys que vol alliberar el seu fill de la presó. La investigació descobreix un món de màfies, corrupció, sexe i violència.
POLI. Valentin Gendrot. Principal de los libros
Després d’infiltrar-se a Toyota i Lidl, aquest periodista d’investigació francès va gosar fer el mateix a la policia de París. Després de 15 mesos destinat en un psiquiàtric va entrar a la conflictiva comissaria del districte 19. Aquest polèmic llibre de no ficció denuncia el que allà va trobar: violència i abusos contra presos i immigrants, racisme, suïcidis o desinterès en casos de violència masclista. No va sortir indemne.
EL ABSTEMIO. Ian McGuire. Seix Barral
Un ‘noir’ històric amb el fosc rerefons real dels anomenats Màrtirs de Manchester, una germandat republicana irlandesa secreta que vol acabar amb el domini britànic al seu país a finals del segle XIX. Un turmentat policia inicia la caça d’un mercenari que acaba d’unir-s’hi.
LA NOCHE DE LAS ESTRELLAS FUGACES. Ben Pastor. Alianza
El llegendari Martin Bora, detectiu oficial de la Wehrmacht creat per l’autora italo-nord-americana, coneixerà en aquest nou cas ambientat en la segona guerra mundial, el no menys mític coronel Von Stauffenberg, famós capitost de l’operació Valkiria, que pretenia matar Hitler i donar un tomb a l’Alemanya nazi.
CIELOS DE PLOMO. Carlos Bassas del Rey. Harper Collins
L’autor de ‘Justo’ (premi Hammet 2019) proposa un fosc viatge en el temps als bruts carrers de la Barcelona del segle XIX, poblats de rodamons i captaires i d’orfes i lladregots com Miguel Expósito, que ajudat per un gasetiller i dos il·lustres doctors investigarà la mort del seu millor amic. Una història d’estranys assassinats, industrials poderosos, el tràfic d’esclaus a Cuba i escenaris tan històrics com l’amfiteatre anatòmic de la Reial Escola de Cirurgia.
ARA DIREU QUE ESTIC BOIG / VAIS A DECIR QUE ESTOY LOCO Andreu Martín. Alrevés
El prolífic i veterà escriptor barceloní indaga en les psicopaties a través del protagonista, un jove extravagant que sent veus, diu coses estranyes i viu sol, reclòs al seu pis, on dibuixa còmics i segueix les prediccions d’una maga televisiva. Un dia, la seva veïna i única amiga és assassinada.
CIELO INTERMINABLE. Kate Atkinson. AdN
Després de vuit anys, torna el detectiu i expolicia Jackson Brodie, que ara habita en un tranquil poble costaner amb el seu fill adolescent. Mentre recopila proves contra un marit infidel toparà amb una sinistra xarxa. En paral·lel a la nova novel·la, AdN rescata en butxaca les dues primeres entregues de la sèrie de l’autora britànica, ‘Expedientes’ i ‘Incidentes’.
HIJOS DE FEBRERO. Alan Parks. Tusquets
L’autor escocès, que ja va visitar la passada BCNegra amb ‘Enero sangriento’, s’obre camí en el ‘tartan noir’ amb el seu detectiu Hary McCoy en els baixos fons del Glasgow dels 70. Amb 30 anys, una infància traumàtica en internats catòlics, amb un pare alcohòlic i una mare que el va abandonar, es deixa seduir per la beguda i les drogues mentre investiga l’assassinat d’un jove.
TRES / TRES. Dror Mishani. Empúries / Anagrama
Amb la seva quarta novel·la, l’escriptor israelià, especialista en història de la ficció criminal i a qui es compara amb Simenon, firma la seva quarta novel·la, amb ecos de Hitchcock i Highsmith. En aquesta intriga psicològica s’entrellacen tres dones, l’Orna, una mestra i mare divorciada, l’Emilia, una cuidadora arribada a Israel des de Letònia, i l’Ella, que ultima la seva tesi doctoral. El seu destí es tornarà tràgic quan es creuin amb el Guil, que no és qui diu ser.
QUIRKE A SANT SEBASTIÀ / QUIRKE EN SAN SEBASTIÁN. Benjamin Black. Bromera / Alfaguara
L’alter ego negre de l’irlandès John Banville envia aquesta vegada al seu patòleg Quirke de vacances al País Basc. Allà es creuarà amb una jove, suposadament assassinada i antiga amiga de la seva filla Phoebe, que viatjarà a Sant Sebastià. Però no serà l’única: un assassí a sou i un antipàtic inspector.
HOY NO QUIERO MATAR A NADIE. Boris Quercia. Alrevés.
L’escriptor, actor, director i guionista xilè presenta la seva sèrie del policia Santiago Quiñones amb una novel·la dura i realista que s’enfonsa en els baixos fons de Santiago de Xile. El protagonista s’enfronta a una banda de perillosos però inexperts delinqüents i a una dona que el portarà pel camí de la perdició.
REGENERACIÓN. José Sanclemente. Roca Editorial
L’inspector Ortega, de la Brigada Criminal de Barcelona i la reportera Leire Castelló, traslladada a Madrid, afronten el seu quart cas: dos assassinats lligats als bancs dolents, ‘escraches’ i acusacions entre partits conservadors i progressistes amb el rerefons dels canvis que afronta el periodisme davant el desafiament digital.
EL HOMBRE DE CALCUTA. Abir Mukherjee. Salamandra
Aquesta intriga històrica a la Calcuta del 1919 és el premiat debut del novel·lista anglès d’origen indi Abir Mukherjee. A aquest insòlit escenari negre arriba l’inspector de policia Sam Wyndham, veterà de la tot just acabada Gran Guerra, que toparà amb un assassinat que destil·la l’odi envers els colons britànics.
LA PRIMERA PIEDRA. Val McDermid. Catedral
De terres escoceses arriba també la nova història de la veterana autora de Kirkcaldy, una història d’herències maleïdes, assassinats i corrupció en els Highlands. En els seus sòls pantanosos, i al costat de dues motos Indian Scout de la Segona Guerra Mundial, apareix el cos d’un jove amb dos forats de bala. Serà Karen Pirie, de la Unitat de Casos Històrics de la policia, qui investigui el cas.
EL DÍA DEL FIN DEL MUNDO. Lawrence Wright. Ediciones B
Escrit abans de la pandèmia, aquest premonitori ‘thriller’ legal de l’assagista i periodista nord-americà guanyador d’un Pulitzer Lawrence Wright augura un món arrasat per un virus letal, extrem que l’epidemiòleg Henry Parsons intenta impedir malgrat les pressions de governs i farmacèutiques.
EPÍLOGO
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Revisió al poder territorial socialista Un xoc i moltes espines
- Els diferents finançaments singulars Recaptar tots els impostos
- Reunió a la Moncloa Sánchez i Illa pacten avui la reactivació de les bilaterals Generalitat-Estat
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- La xacra de la corrupció El jutge deixa en llibertat Aldama després de detallar pagaments a càrrecs del PSOE