Projecte cultural

València crearà un centre de divulgació, conservació i estudi del còmic

  • La iniciativa d’Acció Cultural de l’ajuntament valencià, amb la col·laboració de l’Aula de Còmic de la universitat, té per objectiu convertir-se en un referent nacional del món de la historieta

  • La proposta pública contempla ubicar el centre a l’antic Centre Excursionista de la ciutat, un espai que el consistori assegura que no necessitarà una gran inversió perquè està en bon estat

València crearà un centre de divulgació, conservació i estudi del còmic
3
Es llegeix en minuts

La ciutat de València comptarà amb el nou Centre d’Estudis i Conservació del Còmic, un espai cultural que es posarà en marxa a les instal·lacions de l’antic Centre Excursionista de la capital i que tindrà l’objectiu de convertir-se en un «referent a nivell nacional».

Així ho ha anunciat la regidora d’Acció Cultural de l’Ajuntament de València, Maite Ibáñez, que ha donat a conèixer que l’edifici situat en el número 4 de la plaça Tavernes de Valldigna, seu de l’antic Centre Excursionista, es transformarà en el Centre Valencià d’Estudis i Conservació del Patrimoni del Còmic.

El consistori i el Vicerectorat de Cultura de la Universitat de València (UV) col·laboraran en la gestió i coordinació de les activitats del futur espai cultural ubicat al cor del barri del Carme, així com per a la dotació i ampliació de les col·leccions. En aquest sentit, l’Aula del Còmic de la institució acadèmica hi jugarà un paper fonamental. A més, la planta baixa acollirà la Biblioteca Municipal Carles Ros.

Centre de nova creació

Ibáñez ha recalcat que serà un centre de nova creació promogut per la regidoria d’Acció Cultural per contribuir a la divulgació i conservació del patrimoni del còmic, produït tant a València i la comunitat, com en la resta del territori nacional.

«Serà un centre de referència del còmic a nivell local i nacional, el primer centre públic a Espanya d’aquestes característiques, on portarem a terme tasques d’arxiu i conservació del patrimoni cultural i creatiu del còmic, investigació, formació i divulgació», ha asseverat la regidora.

«El còmic valencià –continua– està tenint un reconeixement cada vegada més gran i una presència activa en la programació de museus i biblioteques, no obstant, no disposem d’un centre que asseguri la conservació i estudi d’aquest immens patrimoni creatiu i cultural».

Álvaro Pons i l’Aula de Còmic

Per la seva banda, el director de la Càtedra d’Estudis del Còmic i de l’Aula del Còmic de la Universitat de València, Álvaro Pons, ha ressaltat que «València ha sigut una terra de còmics». «Tenim el còmic al nostre ADN, per tant donar suport al còmic des del sector públic, ha sigut una necessitat especialment en els últims anys», ha dit l’especialista, que remarca la necessitat que existia de «crear un centre on es treballi des de l’àmbit acadèmic amb aquest patrimoni tan gran que té la ciutat».

Ibáñez ha detallat les línies fonamentals de la feina. En primer lloc, seran objectius fonamentals del centre velar per la conservació de col·leccions de publicacions de còmic que s’han donat a Espanya i, en especial, al País Valencià, des del segle XIX, així com per la preservació dels materials creatius (originals, esbossos, guions, documentació).

El paper de la dona

En segon lloc, es promourà la investigació del còmic, amb especial incidència en les línies que desenvolupin temes com la visibilització de la creació de la dona i la seva representació en l’àmbit de la historieta o la promoció de la creació valenciana. També tindrà per objectiu assessorar i oferir serveis de consulta per a la realització de projectes d’investigació, donant accés al fons documental que es construeixi en el centre, així com afavorir la digitalització dels fons per conservar-lo i consultar-lo.

Exposicions i publicacions

Notícies relacionades

Així mateix, es pretén impulsar la formació, a través de la realització de cursos, xerrades, conferències i activitats formatives en l’àmbit del còmic. I finalment, el centre promourà la divulgació mitjançant exposicions, el préstec de materials per a iniciatives expositives, i la creació de publicacions sobre l’àmbit de la historieta.

Quant a l’edifici que allotjarà el nou espai cultural, des del consistori afirmen que no necessitarà una gran inversió, perquè es troba en bon estat i serà suficient amb portar a terme un «condicionament i una modernització de les instal·lacions, com la incorporació de l’ascensor i dotar l’edifici de mobiliari i material per digitalitzar i organitzar els fons culturals».

Temes:

Còmic