Després de quatre anys

L’Arts Santa Mònica ja té nou director: Enric Puig

  • El centre cultural de la Rambla estava sense responsable al capdavant des del 2017, quan la Generalitat va cessar Jaume Reus

  • El nomenament de Puig planteja un «projecte molt trencador» que converteixi l’espai «en un centre de referència per a les arts contemporànies»

1
Es llegeix en minuts

Des que el 2017 la Conselleria de Cultura de la Generalitat va cessar el llavors director de l’Arts Santa Mònica, Jaume Reus, que havia manifestat el seu malestar pels continus canvis de rumb que imprimia al centre, aquest estava orfe de responsable. Aquest divendres a la tarda, el Govern acaba d’anunciar per fi un nou director per a l’espai cultural del final de la Rambla barcelonina, per als pròxims quatre anys, amb l’objectiu de convertir-lo en un «espai pluridisciplinari» i «un centre de referència per a les arts contemporànies». Es tracta d’Enric Puig Punyet (1980), doctor en Filosofia i especialitzat en l’anàlisi de les noves funcions de les institucions en el gir digital. 

Després que amb la baixa de Reus, amb un programa que incloïa propostes experimentals i vinculades a les noves tecnologies, el llavors conseller de Cultura, Lluís Puig, anunciés que el centre es reinventaria com un museu d’arquitectura que mai ha vist la llum, ara, segons la nota que ha fet pública la Generalitat, Enric Puig presenta un projecte «molt trencador» que proposa que «el centre s’erigeixi en un laboratori d’idees que promogui el diàleg permanent entre la creació artística i altres disciplines». La idea de Puig seria dotar l’Arts Santa Mònica «d’un paper central com a plataforma de producció, projecció i difusió de la creació contemporània» que es desenvolupa a Catalunya. 

‘No’ al model expositiu

Notícies relacionades

L’aposta de Puig passaria per «una alternativa que qüestionaria la institució com a centre expositiu, superant el model en què les exhibicions se situen al centre de l’activitat». Per això, planteja «fomentar una participació més gran, que es basi en l’experimentació i, alhora, faci possible la creació i promoció d’una xarxa de col·laboració entre tots els actors del sector artístic»: creadors, equipaments, empreses, mercats, plataformes de difusió i públic. Una col·laboració que s’estendria a institucions, entitats i empreses públiques i privades. 

Enric Puig, escollit per una comissió d’experts, ha dirigit projectes i centres artístics com el de l’Escocesa, centre d’arts visuals de la xarxa de Fàbriques de Creació de l’Ajuntament de Barcelona, i ha sigut comissari d’exposicions, festivals i cicles vinculats a les arts visuals, el cine, la filosofia i els canvis digitals. Ha col·laborat en mitjans com EL PERIÓDICO i és autor de llibres com ‘La cultura del ránking’ o ‘La gran adicción’.