Els premis del cine espanyol
Premis Goya 2021: una gala de bandera
Antonio Banderas va triomfar com a mestre de cerimònies d’una emotiva i elegant vetllada que, d’entrada, convidava al descoratjament per les restriccions de la Covid i la difícil situació del sector
«I si les vostres mares, els vostres fills, els vostres marits o esposes es preocupen perquè no vau arribar a sopar o vau arribar tard a casa, digueu-los la veritat. Digueu-los que éreu al cine». S’havia de tenir el cor de pedra per no commoure’s amb les paraules finals d’Antonio Banderas a la gala de la 35a edició dels premis Goya. Va ser, potser, la millor manera possible d’acabar una vetllada carregada d’estranya emoció, com de certa irrealitat distòpica, solemne, emmascarada, sense públic a la platea del Soho Teatro Caixabank de Màlaga i amb els premiats connectats virtualment via Zoom des de casa seva. Tot i així, malgrat la fredor tecnològica, la gala va desprendre calidesa, proximitat i humanitat en la seva ardorosa reivindicació de la capacitat guaridora del cine. Això i molt més va aconseguir Banderas amb el seu magnífic paper de guionista, director i mestre de cerimònies d’una gala que, obstaculitzada per les restriccions de la pandèmia i la difícil situació del sector, convidava d’entrada el descoratjament.
«Durant aquests mesos llargs de pandèmia no he deixat de preguntar-me quin era el meu paper, i el paper del món del cine i de la cultura en general davant els esdeveniments que se’ns tiraven a sobre com un tsunami», va expressar Banderas, en companyia de María Casado, al principi de la gala. Potser el seu paper era aquest i no un altre: oferir una gala modèlica, d’agilitat infreqüent, respectuosa amb els absents i, alhora, entossudida a projectar llum i il·lusió a una indústria a la vora de l’abisme. Fins i tot les intervencions dels premiats via Zoom van ser més viscudes i espontànies, sense la rigidesa que imposa sortir a l’escenari a recollir el guardó.
«Esperem que aquesta gala no sigui recordada com la de la Covid, sinó com la de l’inici de la recuperació», va apuntar l’estrella malaguenya en la seva nit de bandera. Elegant, esvelt, maco, sorprenentment jove, amb la dicció dels bons, va conduir la gala amb excel·lència i convicció, amb sentimentalisme impostat també, però el seu irresistible carisma podia ahir amb tot. I per descomptat la seva agenda de contactes, doncs seu va ser el mèrit que gent com Tom Cruise, Nicole Kidman, Al Pacino, Sylvester Stallone, Isabelle Huppert, Robert De Niro i Barbra Streisand enviessin els seus missatges de suport al cine espanyol. O que Pedro Almodóvar, Penélope Cruz, J. A. Bayona, Paz Vega i Alejandro Amenábar repartissin la primera tanda de premis en una imatge estel·lar capaç d’empetitir les reunions de superherois de la saga ‘Vengadores’.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034