La gran novetat de Sant Jordi
Obre Finestres, la llibreria que pretén agitar la vida cultural de Barcelona
L’espai comença la seva singladura al centre de la ciutat amb una ambiciosa agenda d’actes i una aposta decidida pels llibres de fons
Coses de l’equilibri còsmic. El mateix dia en què la plataforma Glovo anunciava que la seva tropa de riders portarà llibres dedicats a domicili el dia de Sant Jordi, la llibreria Finestres presentava el seu ambiciós projecte als mitjans de comunicació a penes hores abans d’obrir les seves elegants portes en ple centre de Barcelona. La iniciativa de Glovo (que permetrà a l’usuari rebre a casa un volum firmat sense passar pel tràmit sempre incert de la trobada personal amb l’autor) i l’aposta de la Finestres representen concepcions gairebé antagòniques del llibre i de l’experiència de comprar-lo. El que per a uns és una simple i còmoda transacció comercial, desproveïda d’atzars i de vida, per a d’altres és una invitació a la recerca, la sorpresa, la troballa i l’impuls. I molt més, perquè la Finestres neix amb la pretensió de ser, més que una botiga de llibres o un espai físic, «un projecte cultural total».
Les cometes corresponen a Àurea Perelló, que ha sigut seleccionada pel propietari únic de la nova llibreria, l’empresari i mecenes cultural Sergi Ferrer-Salat, per coordinar un equip de vuit llibreters i tres programadors. La composició del personal ja dona una primera idea de les dimensions i la naturalesa del projecte. Finestres neix al número 249 del carrer de la Diputació, en un local de 550 metres quadrats que fins fa una mica més de mig any estava ocupat pel restaurant Monvínic, també propietat de Ferrer-Salat, i a la tardor obrirà un segon espai de 215 metres quadrats just davant, al número 250, que estarà dedicat a les diverses disciplines artístiques, el còmic i la il·lustració.
‘La Pléiade’ a Sant Jordi
Obrir una llibreria avui dia sense al·ludir a la condició de «més que una llibreria» de l’establiment és gairebé un exotisme. La Finestres té almenys arguments contundents per justificar les seves pretensions de singularitat. D’entrada, és una llibreria que, sense desatendre les novetats, s’orienta cap al fons de catàleg. En castellà i en català, però també en anglès, francès, italià, alemany i portuguès. Això fa, per posar un exemple, que a les seves molt poblades prestatgeries (uns 42.000 llibres d’inici) els volums de la clàssica col·lecció francesa ‘La Pléiade’ de Gallimard convisquin amb algunes de les principals apostes editorials de cara a l’imminent Sant Jordi. És una cosa habitual a les grans llibreries d’algunes ciutats europees però que a Barcelona resulta cada vegada més car de veure.
«Organitzar i mantenir una llibreria de fons no és fàcil», admet Perelló, que, juntament amb el seu equip, va començar a treballar en la confecció del catàleg de la Finestres fa un any i que durant mesos ha estat emmagatzemant llibres en un local de Sant Gervasi a l’espera que el final de les obres permetés el trasllat definitiu al carrer de la Diputació. Allà s’exposen ara en un espai confortable i diàfan que convida els visitants no només a tafanejar sinó també a prendre possessió d’alguna de les butaques i sofàs que hi ha disposats pel local per llegir. Això sí, en silenci: a la Finestres no hi ha wifi i la cobertura telefònica es manté al mínim per no torbar la pau del lloc.
Entre Goliath i Black Books
Els qui estiguin familiaritzats amb la hilarant sèrie britànica ‘Black Books’ (els que no ho estiguin farien bé d’esmenar aquesta llacuna al més aviat possible) hauran intuït ja que la nova llibreria és més pròxima, almenys en mida i aparença, a la moderna i polida Goliath Books que al desgavellat i brut establiment que dona nom a la sèrie. Però per insuflar una mica de l’esperit anàrquic, imprevisible i disruptiu de Black Books (i del seu genialoide propietari, el misantrop Bernard Black) hi ha la programació d’actes, l’altra gran aposta diferencial de la Finestres a fi de convertir-se en un actiu pol d’agitació cultural a la ciutat.
«Volem portar a terme una programació alternativa i iconoclàstica, allunyada de les pressions de la indústria editorial, que enriqueixi culturalment i espiritualment la vida de Barcelona», va manifestar Ferrer-Salat, que ha encomanat aquesta tasca a un trident format per la ‘scout’ literària Camila Enrich i els escriptors Marina Espasa i Kiko Amat. Aquest últim va esbossar en l’acte de presentació algunes de les claus que definiran l’agenda d’actes de la llibreria: fugir de les presentacions convencionals, programar lectures i trobades amb autors d’interès amb independència de si tenen o no novetats per promocionar, organitzar debats, cicles de xerrades i clubs de lectura i acollir, el dissabte a l’hora del vermut, actuacions musicals, recitats, propostes de ‘spoken word’, números de comèdia i el que es presenti.
El propòsit de tot això és transcendir la condició de llibreria de la Finestres i, en paraules d’Amat, «rivalitzar amb altres institucions culturals de la ciutat». Entre els actes ja programats per al mes que ve (a partir del 10 de maig) figuren un cicle de xerrades sobre el pensament reaccionari conduït pel periodista i exdiputat Antonio Baños, una mirada a la pràctica artística contemporània de la mà de Mireia Sallarés, unes sessions de comentaris filosòfics a partir de la ‘Guia galàctica per a autoestopistes’, de Douglas Adams, amb Manolo Martínez (ex-Astrud) i Carlota Serrahima, i un seminari sobre com escriure cançons pop a càrrec de Miqui Puig.
El projecte es completa amb una cafeteria bar ubicada en un jardí exterior («¡he aconseguit que serveixin cervesa!», s’enorgulleix Amat) i un ambiciós programa de beques i premis del qual els donarem compte en una peça a part.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín