Guia de visionaments
‘Una joven prometedora’ i nou pel·lícules i sèries més amb esperit #MeToo
Seleccionem una desena de títols posteriors al cas Weinstein que han sabut recollir i amplificar l’esperit de denúncia social del #MeToo
Brillant salt evolutiu de les pel·lícules de venjança com a resposta a un acte de violència misògina, ‘Una joven prometedora’ és una de les mostres més rotundes i eficaces del que podríem anomenar cine post-#MeToo, és a dir, pel·lícules de vocació reivindicativa destinades a acabar amb el silenci i la impunitat de l’abús de poder i l’assetjament sexual. En ocasió de l’estrena (aquest dijous al BCN Film Fest i divendres en sales) de l’‘opera prima’ d’Emmerald Fennell, protagonitzada per Carey Mulligan, hem volgut seleccionar una desena de pel·lícules i sèries posteriors a l’emblemàtic ‘cas Weinstein’ que han sabut recollir i amplificar l’esperit de denúncia social del #MeToo.
1. ’The assistant’ (Kitty Green, 2020)
Ningú esmenta aquí Harvey Weinstein pel seu nom, però l’ominosa ombra del magnat cinematogràfic es projecta a cada racó de la pel·lícula de Kitty Green. ‘The assistant’ relata els passos d’una noia que pretén ser productora i entra a treballar com a secretària del president d’una productora ‘indie’ a l’estil de The Weinstein Company. Però aviat descobrirà la incòmoda veritat: que la podridura no és patrimoni del seu monstruós cap, sinó del sistema que el protegeix; un abús de poder perpetrat per un i consentit per molts. Disponible a Filmin.
2. ‘Untouchable (Intocable)’ (Ursula Macfarlane, 2019)
Amb Harvey Weinstein va començar tot. O almenys, i a través del #MeToo es va amplificar fins a l’extrem de fer-se insuportable. Aquest documental, tan sobri en la seva posada en escena com colpidor en la potència dels seus testimonis, dona veu a les víctimes del depravat magnat de Holloywood, algunes de tan conegudes com Rosanna Arquette o Paz de la Huerta, mentre denuncia el dramàtic silenci còmplice que li va permetre operar amb total impunitat com a depredador sexual durant dècades. Un paio, Weinstein, que, com es diu al documental, «es creia l’amo de la ciutat» i «espantava la gent com ho faria un gàngster». Disponible a Filmin.
2. ‘El escándalo (Bombshell)’ (Jay Roach, 2019)
Charlize Theron, com a productora, va reclutar Margot Robbie i Nicole Kidman per posar en imatges un dels casos d’assetjament sexual amb més repercussió mediàtica a Amèrica del Nord, el de Roger Ailes, el totpoderós director de Fox News. Mentre la cadena inoculava la seva ideologia conservadora als espectadors, als despatxos el magnat de la comunicació exercia assetjament sexual cap a les seves presentadores. Finalment, una va interposar una demanda i a poc a poc d’altres s’hi van anar sumant, demostrant que la unió fa la força. (Per completar el díptic, pot veure’s a Movistar+ i Fubo la minisèrie ‘La voz más alta’, sobre l’auge i caiguda del depredador Ailes]. Disponible a Prime Video i Fubo.
4. ‘Nevenka’ (Maribel Sánchez-Maroto, 2021)
El 26 de març del 2001, la regidora Nevenka Fernández va denunciar el seu exnòvio i alcalde de Ponferrada, Ismael Álvarez, per assetjament sexual. La sentència li va imposar una pena mínima (nou mesos de presó, una multa de 6.500 euros i una indemnització de 12.000 euros), però aquell ‘no és no’ va tenir rang històric, ja que era la primera vegada que un polític espanyol era condemnat per assetjament sexual. Vint anys després, Fernández rememora en aquesta docusèrie de tres episodis aquells terribles episodis, que la van obligar a marxar d’Espanya víctima de l’atroç assetjament mediàtic i social. Disponible a Netflix
5. ‘The tale’ (Jennifer Fox, 2018)
Colpidora anatomia d’un trauma, ‘The tale’ relata una història real viscuda per la seva directora, la documentalista Jennifer Fox: quan amb prou feines tenia 13 anys, va patir abusos sexuals per part d’un entrenador d’equitació molt més gran que ella. Records oblidats, distorsionats, amagats més aviat en algun racó del cap, sortiran a la superfície quan, ja en l’edat adulta, recuperi un vell conte que va escriure de nena per sobreviure al que li passava. Una estremidora immersió autobiogràfica en l’abús infantil i les seves devastadores conseqüències emocionals. Disponible a HBO.
6. ‘Creedme’ (Diversos directors, 2019)
El seu títol ja simbolitza per si mateix un crit de socors, el de moltes dones víctimes de violació a qui s’ha posat en dubte. Això és precisament el que li passarà a la Marie, una adolescent a qui no només es qüestionarà quan declari que ha sigut agredida sexualment a la seva pròpia habitació, sinó que a més serà acusada per fer una denúncia falsa, i serà sotmesa a un insuportable assetjament psicològic policial. Un dolorós ‘true crime’ en clau feminista als crèdits de la qual figuren el novel·lista Michael Chabon i la directora Lisa Chodolenko. Disponible a Netflix.
7. ‘El hombre invisible’ (Leigh Whannell, 2020)
O com una adaptació del clàssic de la ciència-ficció de H.G. Wells en ple segle XXI es converteix, en mans del director d’‘Upgrade (Il·limitat)’ en una formidable eina de denúncia de la violència masclista. Una dona (Elisabeth Moss) intenta refer la seva vida després de rebre la notícia que la seva parella, un acabalat científic que l’ha sotmès a maltractaments durant anys, ha mort. Però ella sent que ell continua viu i que, des d’una neguitosa i mesquina invisibilitat, la vigila i l’assetja fins a l’extrem de fer-la dubtar del seu seny. Disponible a Movistar+.
8. ‘Big little lies’ (Diversos directors, 2017-2019)
De nou dues actrius (Reese Witherspoon i Nicole Kidman) es converteixen en impulsores d’un projecte per parlar de la violència masclista incrustada en tots els estaments de la societat i de la importància de la sororitat. Cinc dones que ens obren la porta als seus secrets més íntims per revelar les misèries que s’amaguen sota la màscara de les aparences. Jean-Marc Vallée en la primera temporada i Andrea Arnold en la segona aporten un toc de prestigi a aquest culebró luxós d’una comicitat càustica que demostra que no és or tot el que lluu. Ni tan sols Alexander Skarsgärd. Disponible a HBO.
9. ‘Podría destruirte’ (Michaela Coel, 2020)
Notícies relacionadesMichaela Cole narra la seva experiència personal després d’haver sigut drogada i violada en una discoteca en aquesta minisèrie que ella mateixa dirigeix, escriu i protagonitza, i en què intenta posar de manifest els límits del consentiment en el nostre temps. No només és valuosa i reveladora pel que explica, posant sobre la taula i verbalitzant misèries que la societat prefereix amagar, sinó també per com ho explica, a través d’un llenguatge fresc que connecta a la perfecció amb les noves generacions i ple d’idees tant visuals com narratives. Una explosiva manera d’obrir-nos els ulls a la violència sexual que ens envolta sense victimisme ni subratllats, en què es proposa un camí de redempció. Disponible a HBO.
10. ‘American Bitch’, de la sèrie ‘Girls’ (Lena Dunham, 2017)
‘Girls’ sempre va ser una sèrie avançada al seu temps i Lena Dunham també va ser pionera a l’hora de posicionar-se al voltant del consentiment i de les trampes de l’heteropatriarcat per exercir la violència masclista sobre les dones abans que esclatés el Me Too. En aquest ‘episodi ampolla’, la protagonista, la Hannah, entrevista al seu pis un famós novel·lista acusat d’abús sexual i acaba caient en la trampa del depredador a través de l’engany psicològic. Disponible a HBO.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao