Aliança sense precedents

De Brian May a Messi: més de 50 celebritats s’uneixen en un nou ‘Himno a la alegría’

Veus com Alejandro Sanz, Andrés Calamaro i Laura Pausini sumen forces amb la gran indústria «per recolzar el món de la música» en un vídeo encapçalat per Paz Vega i Ángela Molina

De Brian May a Messi: més de 50 celebritats s’uneixen en un nou ‘Himno a la alegría’
3
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

Paz Vega i el seu fill Lenon passegen per un parc i reparen en una Ángela Molina de mirada melancòlica asseguda en un banc. El noi se li acosta i li dibuixa un cor vermell al palmell de la mà. Ocupa llavors el pla Miguel Ríos entonant aquest ‘Himno a la alegría’ que el 1969 li va donar un èxit internacional, i dona pas a una desfilada d’una quarantena de veus majorment de l’àmbit llatí, d’Alejandro Sanz a Juanes, així com a la guitarra de Brian May, que es creuen en el vídeo amb figures del món esportiu, com Messi, Figo, Pau Gasol, Rafa Nadal, Ona Carbonell o Vicente del Bosque.

El missatge és d’unitat davant la crisi de la Covid-19 més enllà dels colors gremials i dels interessos corporatius, i per això aquest nou ‘Himno a la alegríaa’, ideat «per recaptar fons per ajudar els damnificats per la pandèmia», sorgeix de la inèdita entesa creada pels pesos pesants de la indústria musical espanyola, associada sota la marca de La Carboneria.

De Manolo García a Nathy Peluso

Hi ha les tres ‘majors’ discogràfiques (Universal, Sony i Warner), així com les promotores Live Nation i Get In, l’associació EsMúsica o els Grammy llatins. Equip que va cobrar forma l’any passat, quan ja s’entreveia l’abast de la pandèmia, per tal de «tenir veu», destaca Pino Sagliocco, president de Live Nation a Espanya. «I com a pont de concòrdia i convivència, contra l’odi, la por i la crispació social». Iniciativa «sense ànim de lucre», que anirà a parar a «un fons destinat als més necessitats del sector».

Entre els artistes involucrats hi figuren Andrés Calamaro, Manolo García, David Bisbal, Fher (Maná), Rosario, India Martínez, Leire Martínez (La Oreja de Van Gogh), Macaco, Luis Cobos, Nathy Peluso, Malú, Manuel Carrasco, Mikel Izal i Rozalén, així com la portuguesa Dulce Pontes i la italiana Laura Pausini. Respecte a la inclusió de Brian May (Queen), Sagliocco destaca que «és un humanista, no va dubtar ni un segon a participar-hi amb el seu solo de guitarra, i ens va insistir que féssim també la cançó en anglès». Proposta que queda en l’aire, així com d’altres, ja que, com indicava aquest dijous Narcís Rebollo (Universal) en roda de premsa, aquesta iniciativa és «una primera pedra».

El 2022, «tots a la carretera»

Notícies relacionades

Sagliocco apunta a aquest diari la seva intenció de convertir aquest nou ‘Himno a la alegría’ en un concert quan la pandèmia ho permeti. «No volem fer-lo amb mascaretes. Ha de ser un esdeveniment per celebrar l’abraçada, l’estar junts, la interacció entre fans i artistes», estima el promotor, ideòleg del projecte, que va elegir aquesta peça musical en el marc del 250è aniversari del naixement de Beethoven i perquè la composició transmet un ànim constructiu, «de ressorgir després del sofriment i tornar a il·lusionar el poble». El nom del col·lectiu que l’impulsa, La Carboneria, s’inspira en els ‘carbonari’, sorgits a Nàpols dos segles enrere, «lliurepensadors a favor d’un món més cívic».

Preguntat sobre l’horitzó de la música en directe, Sagliocco veu aquest estiu «igual de pitjor que el del 2020 pel que fa als espectacles de gran aforament, tot i que amb marge per als formats de fins a uns 5.000 espectadors, incloent-hi ocasionals figures internacionals, i situa la remuntada plena no més enllà del 2022. «L’any que ve serà el més espectacular de la història, tothom sortirà a la carretera i el públic estarà ansiós per recuperar aquest temps perdut», afirma el veterà promotor, citant com a exemples grups com Guns n’Roses i Aerosmith.