Cap a un estat d’il·lusió
La cultura aspira a ampliar els aforaments
El sector treballa amb Cultura, Salut i Interior per relaxar les mesures i acabar amb el toc de queda o retardar-lo de cara a estiu
Ara per ara al sector cultural ningú llança les campanes al vol de cara al final de l’estat d’alarma decretat el 8 de maig. Els índexs de contagi, els de vacunació i la situació a les uci seran clau a l’hora d’obrir més sales de concerts o d’ampliar l’aforament de qualsevol espectacle. Però la incertesa no acabarà el dia 9 de maig. Cada autonomia decidirà com actuar i a Catalunya el Procicat mana. «Estem treballant internament entre els departaments de Cultura, Salut i Interior perquè millorin les mesures», afirma Isabel Vidal, presidenta d’Adetca (EmpresesEmpreses de Teatre de Catalunya). Prefereix no avançar gaire. N’hi ha prou de recordar el rebuig final que va obtenir la petició d’utilitzar les entrades de teatre com a salconduit per evitar el confinament comarcal, una cosa que havia defensat Àngels Ponsa, consellera de Cultura.
Més flexibilitat
Notícies relacionadesDes del sector de la música també estan negociant. «Hi ha voluntat de flexibilitzar les mesures actuals. Estem treballant amb Cultura i Salut. Com menys limitacions, menys ajudes necessitarà el sector», diu Carmen Zapata, gerent d’ASACC (Associació de Sales de Concerts de Catalunya). Entre els seus objectius: ampliar l’aforament de les sales i la desaparició del toc de queda a Catalunya o un retard substancial. Actualment és a les deu de la nit, tot i que les entrades dels concerts i espectacles serveixen de salconduit fins a una hora més tard. «Moltes vegades el concert té dues sessions, a les 5 de la tarda i a les 8. De cara a l’estiu necessitem poder oferir altres horaris».
Actualment qualsevol sala d’espectacles només pot obrir a la meitat de la seva capacitat i amb un màxim de 1000 persones. Zapata comenta que l’ASACC ha mantingut l’activitat amb microconcerts subvencionats. «Hi ha una falsa sensació d’abundància però s’han cancel·lat més de 8.000 concerts. Els locals obren i tornen a tancar després de les actuacions i moltes aconsegueixen aforaments de 80 persones», recorda sense entrar en detalls en vista de la delicada situació dels músics, tècnics i altres agents del sector. Si se segueix així les empreses no podran sobreviure, adverteix. El nivell de vacunació i el desenvolupament de concerts «amb test de Covid previs», com ja es va provar al Palau Sant Jordi amb Love of Lesbian, podrien facilitar la tornada a una certa normalitat. «S’haurà d’anar amb mascareta però volem tornar a tenir concerts amb el públic dempeus i poder consumir beguda i menjar al local». La injecció de 500.000 euros en ajudes a promotors de l’Ajuntament de Barcelona per programar en espais de l’Anella Olímpica i el Fòrum també servirà per reactivar la música i recuperar certa normalitat, sobretot si s’amplien els aforaments.
- CIÈNCIA Trobat el cadàver d’una cria de mamut en un estat sense precedents
- Un titular vingut a menys El trist Nadal de Frenkie de Jong
- A CATALUNYA La grip entra en fase epidèmica amb 743 casos per 100.000 habitants
- Valentí Fuster: "Soc cardiòleg, però em costa entendre la perfecció del cor"
- Sarrià-Sant Gervasi El botellot torna a Mandri el dia 25 amb les terrasses tancades a la tarda
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Els protagonistes de l’esport el 2024 Jorge Martín, contra tots i contra tot
- Un titular vingut a menys El trist Nadal de Frenkie de Jong
- No queden gaires dies. Laia Sanz: "No em preparo mentalment: no ho he fet mai"
- Barcelona, protagonista Qui hi ha darrere de l’èxit nadalenc ‘Els llums de Sant Pau’