El tercer Oscar de Frances McDormand, protagonista de ‘Nomadland’
És la quarta dona a aconseguir aquesta quantitat d’estatuetes, després de Meryl Streep, Ingrid Bergman i Katharine Hepburn
La protagonista de ‘Nomadland’, Frances McDormand, es va unir diumenge al grup més elitista de Hollywood al guanyar el tercer Oscar com a actriu, gràcies al seu poc glamurós retrat d’una viuda afligida que viu en una vella furgoneta. En el seu balanç general, McDormand suma 4 estatuetes, ja que aquesta nit en va sumar una més com a productora.
McDormand es converteix així en el setè intèrpret que obté tres premis de l’Acadèmia i la quarta dona a aconseguir aquesta gesta, després de Meryl Streep, Ingrid Bergman i Katharine Hepburn, que es troba sola al cim amb quatre estatuetes.
El seu paper de la Fern se suma a la sèrie de dones fastiguejades, dures i sofertes que ha interpretat McDormand, de 63 anys, en una carrera de cinc dècades, on ha triat principalment pel·lícules independents.
El seu personatge a ‘Nomadland’ s’està recuperant de la pèrdua del seu marit i de la seva antiga ciutat d’Empire, Nevada, que es va quedar fins i tot sense codi postal quan el tancament de la planta local de guix va forçar tota la població a anar-se’n.
La difícil situació de la Fern és vista com una representació de la situació que van patir milers de nord-americans que van quedar al marge de la societat per l’anomenada Gran Recessió i, més recentment, per la pandèmia.
«Un gran document»
«És un gran document d’un moment molt específic del nostre món», va dir McDormand.
El primer Oscar de McDormand a la millor actriu va arribar el 1997 per la seva interpretació de Marge Gunderson, una policia embarassada a ‘Fargo’. La cinta va ser dirigida pel seu marit, Joel Coen, i el seu cunyat Ethan.
El seu segon premi de l’Acadèmia el va guanyar fa tot just tres anys com a millor actriu pel seu paper d’una mare que busca venjar la violació i l’assassinat de la seva filla a ‘Tres anuncios en las afueras’.
Nega ser una estrella
Va néixer en una família canadenca a Chicago, Illinois, el 1957, filla d’un ministre protestant. Va estudiar a l’escola de teatre de Yale i va començar a actuar a les taules.
La seva primera pel·lícula, ‘Blood simple’ (1984), també va ser el debut dels germans Coen. Aquest va ser l’any en què es va casar amb Joel, amb qui té un fill ja gran.
McDormand, que ha actuat en nou pel·lícules dels germans Coen, fa sovint broma dient que no es veu a si mateixa com una estrella de cine, malgrat haver aparegut en 41 cintes durant quatre dècades.
Però, a més dels seus tres trofeus, McDormand compta amb tres nominacions més, la primera, a la millor actriu de repartiment per (‘Crema Mississippi’, 1988).
Va competir una altra vegada en la mateixa categoria gràcies a ‘Casi famosos’ (2000) i després com una minera amb una malaltia terminal a ‘En terra d’homes’ (2005).
En el futur McDormand apareixerà en una comèdia dramàtica de Wes Anderson que va ser postergada per la pandèmia, ‘The french dispatch’, i també treballa amb el seu marit Joel –sense Ethan– en ‘Macbeth’.
Notícies relacionadesEl personatge de la Fern, creat a partir de diversos nòmades de la vida real descrits al llibre de la periodista nord-americana Jessica Bruder, potser és el que s’acosta més als valors l’actriu.
«Li vaig dir al meu marit... Quan faci 65 anys em canviaré el nom pel de Fern, començaré a fumar Lucky Strikes, a beure Wild Turkey i sortiré a la carretera amb la meva furgoneta», va dir McDormand en l’estrena nord-americana de la pel·lícula a Califòrnia. «M’ha tocat fer això quatre anys abans».
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín