ENTREVISTA
Antonio Scurati: «Liquidar la figura de Mussolini com un fatxenda implica una supèrbia tonta»
El celebrat autor de les novel·les documentals sobre Mussolini publica la segona entrega i anuncia que el projecte total serà una tetralogia
Amb ‘M. El hombre de la providencia’ (Alfaguara), Antonio Scurati prossegueix el seu cicle novel·lístic sobre l’ascens i caiguda de Mussolini. I és que res com remuntar-se a les fonts per no deixar-se manipular pels moviments populistes. La novel·la és tota una advertència. Parlem amb l’autor des del seu domicili de Milà a pocs metres de la plaça de Loreto, on els partisans van exhibir de cap per avall el cadàver del dictador el 1945. L’èxit del llibre, amb Strega inclòs en la seva primera entrega, propiciarà una ambiciosa sèrie televisiva internacional.
¿Per què una novel·la sobre Mussolini que s’até rigorosament als fets i no un assaig?
La novel·la és la forma literària més democràtica. No requereix cap requisit previ per part de lector per accedir-hi. Admet tothom sense distinció de gènere, edat o estudis des d’una manera immersiva, passional i emocional. En aquest cas, centenars de milers de lectors de qualsevol orientació política han pogut assabentar-se del que va ser el feixisme i de qui va ser Mussolini.
Suposo que en un temps d’emblanquiment del feixisme com aquest sembla més necessari saber què va ser exactament.
Sí. Aquesta saga sorgeix de la constatació d’aquest canvi històric en la consciència col·lectiva que s’ha produït en aquestes últimes dècades sobre la democràcia, el feixisme i els enemics de la democràcia. Fins fa poc hauria sigut inconcebible un llibre com aquest que utilitza Mussolini com protagonista perquè regia un antifeixisme recolzat per les víctimes d’aquesta ideologia, gent que després van ser els pares de la nostra constitució. Però aquest antifeixisme militant ha patit un gran declivi.
I molts s’atreveixen ara a enyorar obertament el passat feixista. D’això en sabem molt a Espanya.
Exacte. A la Itàlia d’avui, Salvini utilitza frases que són de Mussolini i vostès tenen Vox a les portes del govern de la Comunitat de Madrid. El meu antifeixisme és diferent tot i que jo m’hagi format en aquesta cultura. El meu no és l’antifeixisme de la resistència sinó que em guia un plantejament de forta sensibilitat democràtica sense pertinença a una orientació ideològica.
Aquesta idea de l’objectivitat, marca també el to de les seves dues novel·les. Imagino que és un equilibri difícil d’aconseguir.
És clar, perquè podia caure en el perill de convertir Mussolini en un heroi tràgic. Volia evitar generar una empatia per aquest personatge i tota la seva cohort feixista, una cosa que actualment està molt de moda en sèries de televisió com ‘Breaking Bad’.
¿Llavors?
Em vaig prohibir a mi mateix qualsevol tipus d’invenció. Fins i tot els diàlegs estan documentats. Per a mi aquesta elecció té un substrat ètic. Tornar a explicar una història que creiem conèixer com si la veiéssim per primera vegada.
¿Com s’aconsegueix aquesta objectivitat estant, com és el seu cas, al cap del dictador? ¿Seguir Mussolini no suposa identificar-se amb ell?
Jo mai he tingut una seducció o fascinació per la seva figura, perquè la meva formació és absolutament antifeixista. De fet, vaig escriure una novel·la sobre la resistència que relata la vida de Leone Ginzburg, el primer marit de Natalia Ginzburg, que va ser torturat i assassinat pels feixistes, portat per aquest sentiment. El fet que m’acosti a la ment de Mussolini és un procés de fusió en fred. És més aviat un coneixement intel·lectual: l’estudi de tota la seva obra. No és de cap manera una forma d’empatia.
Aquesta segona entrega, ‘El hombre de la providencia’, cobreix els anys en què Mussolini aconsegueix una identificació total amb l’Estat italià.
Són els anys centrals després de la conquesta violenta i turbulenta del poder que acabarà en una dictadura personal. Gairebé tot el poder d’Itàlia es concentra en Mussolini. En cas de ser una figura controvertida, estimada i odiada alhora, es converteix en una figura semiheroica o semidivina. Les oposicions han sigut aniquilades i ell obté un consens amplíssim. És el mateix Papa, Pius XI, que l’anomena l’home de la providència.
¿Podria dir-se que Mussolini va inventar el populisme?
Sí, d’ell beuen els populismes actuals. Aquests líders pensen i fan creure que el poble s’hi encarna.
¿Com una espècie de culte religiós?, una cosa que Itàlia coneix bé.
Ara la religió sembla estar en via d’extinció, fins i tot en la societat italiana i la prova és que el ritual fúnebre, el plorar els morts, ha sigut el gran absent de la pandèmia. Però sí, el petit culte que se’ls dedica als líders populistes és un simulacre de religió laica.
¿Mussolini es va aprofitar de la idea que la democràcia és un sistema en descomposició? En aquest segle XXI no deixem de sentir aquest mantra.
La conquesta del poder dels feixistes va ser precedida d’una oberta propaganda antidemocràtica. La democràcia es denunciava com un sistema fracassat. Paraules encunyades pels feixistes com ‘casta’, ‘antipartit’ o ‘antipolítica’ fa 100 continuen utilitzant-se avui pels partits populistes que es valen d’una forta propaganda antiparlamentària apuntalada en una forta simplificació de la realitat: tots els problemes es redueixen a un enemic que cal odiar i vèncer.
La imatge que els documentals ens donen de Mussolini és la d’un personatge més aviat ridícul. A la seva novel·la aquest fatxenda no apareix.
Hi ha alguna cosa de tonta superba per part de l’esquerra democràtica de liquidar Mussolini com un simple fatxenda, tot i que aquesta mirada es correspongui amb la d’una obra genial com la d’‘El gran dictador’ de Charles Chaplin, que al seu torn també és una pel·lícula de propaganda. El ridícul és el malentès més gran que ha estat pesant sobre la figura del dictador. El que avui nosaltres veiem com grotesc, coses com l’èmfasi gestual, en el seu moment no era percebut així. Ell va tenir la intel·ligència política d’introduir la percepció del cos en l’escena política per primera vegada a la història. Va ser el primer que va intuir com seria la política de l’era de les masses i ho va aprofitar sense escrúpols. Avui, carregats de superioritat moral, tendim a titllar de ridículs polítics com Trump, però amb això l’únic que estem demostrant és que no hem entès res.
Una de les revelacions de llibre és que abans dels camps de concentració nazis, hi va haver els camps de concentració italians a Líbia, amb genocidi inclòs.
Hi ha un concepte italià molt conegut, el d’‘italiani brava gente’ amb el que s’han creat la imatge que hem sigut més humans, menys ferotges, que els alemanys o altres pobles durant les colònies o la Segona Guerra Mundial. Aquesta novel·la ha tingut un gran èxit, però a Itàlia amb prou feines s’ha parlat del tema dels camps i del genocidi de població del Gebel. Estem acostumats a pensar-nos com emigrants, a ser les víctimes discriminades i maltractades i això ens impedeix també veure que vam ser explotadors i carnissers. I això continua passant perquè davant el problema de la immigració no volem assumir la nostra responsabilitat.
Notícies relacionadesImagino que està escrivint la tercera entrega, que suposo que se centrarà en la Segona Guerra Mundial.
Exacte. Allà explicaré com l’Estat fascisa es va aliar amb el règim nazi i també hi haurà alguns flashbacks sobre la Guerra Civil espanyola. Però, contràriament al que havia anunciat, no serà l’últim volum del cicle. Hi haurà un quart llibre que relatarà la Guerra Civil i la resistència i la mort de Mussolini.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- El Madrid recorrerà la vermella de Vinícius per tenir-lo a l’Aràbia
- Comoditat i gols en un equip inèdit
- El Barça de Flick alleuja el caos institucional a Barbastre
- Els articles 130.2 i 141.5 són clau per a la negativa