Estrena a BCN
‘#PuertasAbiertas’: Orient i Occident es troben al Romea
Cayetana Guillén Cuervo i Ayub El Hilali interpreten dos desconeguts que comparteixen sostre després dels atemptats de París el 2015
Emma Riverola debuta com a autora teatral amb aquesta obra sobre el terrorisme i la necessitat de diàleg
Després del seu èxit a Madrid i en gira, arriba al teatre Romea ‘#PuertasAbiertas’, primera obra teatral d’Emma Riverola, dirigida per Abel Folk. Un fet real inspira la peça: els atemptats del terror islamista que van convertir París en un caos. Va passar la nit del 13 al 14 de novembre del 2015. Bombes, tirotejos i una matança de civils desarmats a la sala Bataclan van obligar el Govern francès a prendre la dràstica decisió de tancar la ciutat amb pany i clau. Es va suspendre el transport públic i molts es van quedar sense possibilitat de tornar a casa. Els parisencs més generosos van obrir les portes de casa a desconeguts a través de les xarxes socials. ‘#PuertasAbiertas’ mostra la trobada de dues persones, representants cada una d’una cultura i un món diferent. Cayetana Guillén Cuervo (‘El ministerio del tiempo’) encarna la Julie, una parisenca en la quarantena que viu sola i que aquella nit rep a casa Ayoub El Hilali (‘El Príncipe’, ‘Promesas de arena’), un home àrab més jove que ella del qual no sap res. ¿Serà un dels terroristes que està buscant la policia? La peça té alguna cosa de ‘thriller’.
Ferides i pors
«El personatge masculí és bastant enigmàtic. Ella mai acabarà de tenir clar qui és en realitat, l’espectador també es pot quedar amb el dubte», explica Riverola, escriptora i columnista d’EL PERIÓDICO. Va ser precisament un article sobre l’ocorregut a París, #portesouvertes, l’origen d’aquesta peça. «En aquesta obra tracto temes sobre els quals he reflexionat molt: el fanatisme, l’empatia, com de difícil és posar-se a la pell d’un altre. Els personatges també tenen les seves pròpies pors i conflictes interns», explica l’autora. «El terrorisme apareix a l’obra, però també es parla d’altres tipus de terrorisme i d’aquestes fronteres poc clares de vegades entre agressors i víctimes». Autora de cinc novel·les, l’última, ‘Sal’ (Edicions 62) ha suposat el seu debut en català, Riverola està entusiasmada amb les funcions al Romea, a partir d’aquest dimecres. «Mai vaig imaginar que la meva obra estaria al Romea», confessa.
Per ella va ser molt interessant assistir a assajos i veure com el seu text anava prenent cos. «La feina de l’escriptor és molt solitària. Res a veure amb el teatre. Als primers assajos em va impactar veure les entonacions que feien els intèrprets i l’emoció que hi posaven. Quan es munta una obra el text deixa de ser teu. Pot adoptar moltes lectures diferents. És enriquidor».
Notícies relacionades‘#PuertasAbiertas’, que ja s’ha vist a l’acollidora sala Margarita Xirgu del Teatro Español de Madrid, compta amb una escenografia de Paco Azorín molt simbòlica. «Li vaig demanar que ideés un espai escultòric, com una finestra al món, un espai de trànsit entre l’interior i l’exterior», explica el director, Abel Folk. També va treballar amb la coreògrafa Ariadna Peya perquè els actors transmetessin també emocions a través dels moviments. «És una manera de barrejar el text amb un altre tipus d’expressió, molt subtil però molt eficaç», assenyala.
Debat
«L’obra genera molt debat i diàleg entre els espectadors. Enfronta dues cultures, dues religions, dues races. Només escoltant l’altre podem arribar a entendre’ns», comenta el director, molt satisfet amb el treball de Guillén Cuervo i El Hilali. «Tots dos transmeten molta veritat i estan totalment compromesos amb aquest projecte», ressalta. I això que cada un té altres projectes en marxa. Ell ara resideix a Lió, on s’ha involucrat en projectes de cultura urbana de rap i hip-hop. «Per a la Julie necessitava una gran actriu. El seu rol té alguna cosa de tragèdia grega, està marcat per certa fatalitat», comenta Folk, que aviat tornarem a veure en escena a Barcelona. A partir del dia 26 serà a La Villarroel interpretant ‘Alguns dies d’ahir’, l’última obra de Jordi Casanovas.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia