Art
La Fundació Dalí es bolca en exposicions a l’estranger després de perdre 3,1 milions el 2020
La institució que gestiona els museus del pintor a Girona fa balanç econòmic d’un any en pandèmia i prepara la seva participació en mostres de Sant Petersburg, Corea, Taiwan i Itàlia
Si el 2019 els tres museus de la Fundació Gala-Dalí, a Figueres, Púbol i Portlligat (Girona) van ingressar 16 milions d’euros i van obtenir uns guanys de 4,3 milions, el 2020 la pandèmia va reduir els ingressos a 4 milions i va deixar unes pèrdues de 3,1 milions. La institució, que havia aconseguit estalviar 7 milions i ha mantingut una política d’austeritat i «sacrificis», espera aquest 2021 perdre només 1,5 milions, segons ha assenyalat aquest dimarts el seu president, Jordi Mercader, que ha detallat que en subvencions de les administracions van rebre 45.000 euros de la Diputació de Girona, 45.000 més de l’Ajuntament de Figueres i una xifra similar dels Pressupostos Generals de l’Estat.
Amb aquest panorama, després d’un any Covid en què els tres centres només van obrir un parell de mesos a l’estiu, i un 2021 en què han estat tancats fins al 27 de març i ara obriran de dimecres a diumenge, el patronat de la fundació, que s’havia reunit al matí, encara el futur amb «ambició i sense pecar d’optimisme», amb la voluntat de «salvar la independència de la institució i protegir els treballadors», en paraules de Mercadé, abocats en l’àmbit internacional.
En aquest sentit, els treballs han anat encaminats durant aquests mesos a la participació en quatre exposicions: una, ja inaugurada a Itàlia, sobre la influència de Rafael en Dalí, Picasso i De Chirico; una altra a Taiwan, al juny, incorporant el relat del bicentenari de la ‘Divina Comèdia’ de Dante amb Dalí; una tercera, la més important, a Corea, al novembre, juntament amb el Reina Sofía de Madrid i el Museu de Sant Petersburg, i una quarta, precisament a Sant Petersburg, que girarà entorn de la figura de Gala (abans de Dalí, amb l’artista i com a dona).
També es continuarà apostant per exposicions immersives, com la del 2020 en una pedrera francesa, que viatjarà a París, i n’hi haurà d’altres a Florència i Anvers.
Àmbit local
Notícies relacionadesEn l’àmbit local, segons Mercader, es treballa per «atraure els visitants als museus», tant els de Catalunya com els de França tan aviat com l’obertura de fronteres ho permeti. «En el període que comença ara i fins a l’octubre ens hi juguem l’exercici», ha admès després d’expressar que també reforçaran les visites virtuals i la promoció ‘online’. I si el 2020 van desplegar la mostra ‘El surrealisme soc jo’, a l’octubre en preveuen una altra amb les il·lustracions que Dalí va fer sobre la ‘Divina Comèdia’.
Segons apunta Mercader, una altra via d’actuació internacional és el projecte per establir un protocol de defensa de les obres d’autor tridimensionals, vinculat a la Unió Europea i als fons de reactivació econòmica Next Generation, amb la participació del Museu Rodin.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia