Entrevista
Jota (Los Planetas): «És estrany que per qüestionar el sistema et titllin de ‘terraplanista’»
Fuerza Nueva, la subversiva unió del grup granadí amb el Niño de Elche, ofereix concerts aquest dijous i divendres al teatre Coliseum, dins del cicle Piñata Music Series. Mentrestant, Los Planetas continuen publicant cançons pel seu compte i una de les últimes és ‘El negacionista’, on acusen a governs i mitjans: “No me voy a hacer ningún colaboracionista / de un régimen que tiene que caer”.
El disc de Fuerza Nueva va veure la llum a la tardor de 2019. Gairebé sembla el segle passat.
Però continua estant de màxima actualitat, i seguirà estant-ho, perquè parla de com el feixisme està impregnant la vida a tothom de manera molt radical. En tot aquest temps no hem pogut treballar, ni nosaltres ni els nostres amics que tenen sales i productores. És bastant feixista tot això, ¿no? Aquesta impossibilitat de reunir-te, de moure’t lliurement, atempta contra els drets humans.
S’utilitza molt la paraula ‘feixista’. ¿No s’ha devaluat amb aquest ús?
Sí, sí, ja està totalment devaluada. Té un significat diferent del que tenia fa 30 o 80 anys. És una paraula que representa un moviment molt tràgic en la història de la humanitat, té molta importància i es banalitza per això, però tendeix a identificar-se amb les persones que retallen les llibertat d’altres.
Hi ha hagut i hi continua havent una crisi sanitària planetària. ¿Li sembla que els confinaments d’aquest temps han sigut excessius?
No ho sé, el que és excessiu és no tenir accés a la informació de forma correcta. M’agradaria que hi hagués una explicació una mica satisfactòria de per què tota la humanitat ha estat tancada durant un any.
Los Planetas en parlen a la cançó ‘El negacionista’, citen Miguel Bosé.
Em sembla estrany que pràcticament qualsevol persona que qüestioni el funcionament del sistema sigui titllada de ‘terraplanista’ o alguna cosa així. El que diu la cançó és que et pots convertir en seguidor de Miguel Bosé si el que continuen explicant són coses tan estúpides com les que explica ell.
Per la seva part, amb Fuerza Nueva s’han dedicat a recollir cançons populars i tergiversar el seu significat en la tradició del situacionista Guy Debord. ¿Com va sorgir aquesta idea?
La idea va ser del Niño de Elche i de Pedro G. Romero, d’agafar símbols i canviar-los de context, de col·locar un petard en la visió de la realitat dominada pels mitjans. A veure si s’aconsegueix que la gent agafi una altra perspectiva a través d’aquesta esquerda, que pensi per si mateixa, no per la propaganda ni l’adoctrinament.
Van convertir ‘Els segadors’ en la ‘Canción para los obreros de Seat’. ¿Una lletra anònima que va recollir Debord a Barcelona a finals dels 70 o principis dels 80?
Va estar recopilant cançons populars per aquí i escrivint lletres revolucionàries que canviaven el sentit d’aquesta melodia popular, i una de les que va recollir va ser aquesta d’‘Els segadors’, que llavors no era encara l’himne oficial català i que té un origen anarquista.
El vídeo treia una imatge de Carles Puigdemont i, naturalment, va desencadenar soroll a les xarxes.
Fem música per generar soroll al món, per cridar una mica l’atenció, així que em sembla bé. El que no sembla bé és que hi hagi gent que t’insulti i que a sobre presumeixi de ser d’esquerres i coses així. Si no t’agrada el que canto, no fa falta que et paris a escoltar-ho. Nosaltres som uns simples cantants.
A ‘El sol’ connecten l’himne d’Espanya amb el món musulmà.
Sembla que la melodia de l’himne té un origen àrab i li vam posar la lletra apel·lant a això. Espanya no pot ignorar l’enorme influència que ha tingut el món àrab en la seva cultura i en el seu desenvolupament.
Després d’aquest temps de llimbs, ¿hi haurà més cançons de Fuerza Nueva?
Amb el confinament i el fet que Paco és a Madrid i nosaltres a Granada, no hem pogut quedar per assajar ni fer coses noves. M’agradaria, perquè és un luxe i un plaer treballar amb ell. Però si no et veus en molts mesos és difícil que l’energia segueixi endavant, i Paco té molts projectes. No està plantejat.
Los Planetas sí que van traient cançons. ¿Es recolliran en un àlbum?
La situació no ens permet fer plans a llarg termini, de moment anem fent cançons. El 21 de maig traurem el vinil d’‘El rey de España’, amb ‘El apocalipsis zombie’ a la cara B.
Mentre que Fueruea Nova treballa en un rock còsmic, a ‘El negacionista’ reapareixen els ‘planetas’ més pop dels inicis.
El disc amb el Niño de Elche va ser experimental, fosc i difícil, però ens agrada treballar també amb cançons pop més immediates, més senzilles de fer i més fàcils d’entendre per a un públic majoritari. Però ‘El rey de España’ és més rock progressiu i ‘La nueva normalidad’ intenta reproduir un tema més soul. Sempre des de la nostra limitada capacitat tècnica.
¿Com veuen la recuperació de la música en directe per a l’estiu?
Notícies relacionadesAquesta situació no pot continuar així molt més temps. Ja veiem que Ayuso ha arrasat a Madrid dient a la gent que pot anar on vulgui, tot i que sigui fals. El màrqueting electoral ha funcionat. Però la solució hauria de venir el moment en què s’assumeixin responsabilitats. D’això parla ‘El rey de España’. Hauríem de parlar de qui és el responsable d’aquesta catàstrofe, de qui ha dedicat més recursos a la policia que al sistema sanitari.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín