Programació
DocsBarcelona 2021: els documentals que no et pots perdre
El festival de cine documental DocsBarcelona arrenca aquest dimarts la 24a edició amb la projecció de gairebé 50 títols, en presencial i ‘online’, que reflexionen sobre aspectes ben diversos del món actual
La nova edició del festival de cine documental de Barcelona, Docs, arrenca aquest dimarts amb la projecció de ‘Balandrau’. Ja són 24 les entregues d’aquest certamen, que ha trobat el seu espai en el context del cine documental, tant en la projecció de pel·lícules com en la presentació de projectes i aparador industrial. La mostra, que acaba el 30 de maig, serà híbrida, com mana l’actual situació, amb projeccions presencials als cines Aribau i al CCCB i visionament ‘online’ per a tot Espanya a través de Filmin. En total, 33 llargmetratges i 11 curtmetratges. Destaquem a continuació vuit títols que convé no perdre’s.
‘Notturno’
L’última obra del prestigiós i multipremiat documentalista italià Gianfranco Rosi. ‘Sacro GRA’ es va alçar amb el Lleó d’Or a Venècia. ‘Fuego en el mar’ va guanyar l’Os d’Or a Berlín. ‘Notturno’ també va competir a la Mostra veneciana i va aconseguir el premi a la millor fotografia al festival de Sevilla. És una aproximació quotidiana i pròxima, registrada durant tres anys de pacients filmacions, en el dia a dia d’aquells que es troben atrapats en els conflictes bèl·lics a l’Iraq, Síria, el Líban i el Kurdistan. Rosi sembla que no pren partit, però la seva mirada és realment concloent. Filmin, del 18 al 30.
‘Gunda’
El cineasta rus Viktor Kossakovski explora en aquest últim treball, apadrinat des de la producció per l’actor Joaquin Phoenix, la vida dels animals d’una granja. Un altre film que sembla mostrar sense enjudiciar, amb el seu blanc i negre expeditiu i l’absència de diàlegs i entrevistes, però que certifica, també amb paciència, la realitat d’un món que ens és poc conegut. Dia 22, 16.30 hores, Aribau-5.
‘Truman & Tennesse: An intimate conversation’
Quina confrontació, els díscols, conflictius i imperibles autors d’‘A sang freda’, ‘Esmorzar amb diamants’, ‘La gata sobre la teulada de zinc’ i ‘Un tramvia anomenat Desig’, dos de les millors plomes de la novel·la i el teatre nord-americà. Pura addicció i energia, amb les veus de Jim Parsons i Zachary Quinto i un ingent material d’arxiu muntat per reflexionar sobre l’obra de tots dos i el preu de la fama. Dia 27, 19.30 hores, CCCB.
‘El cas Wanninkhof-Carabantes’
Una reflexió sobre aquells casos denominats ‘mediàtics’ que són jutjats per l’opinió pública abans que als tribunals. Tània Balló (‘Las Sinsombrero’) indaga en la forma sensacionalista en què va ser tractat l’assassinat de Rocío Wanninkhof, el 1999, i Sonia Carabantes, el 2003, i com es va passar per alt la presumpció d’innocència de la imputada, i condemnada, Dolores Vázquez Mosquera. Dia 29, 16.00 hores, Aribau-5.
‘Lobster soup’
Rafa Moles i Pepe Andreu viatgen fins a una perduda i grisa localitat islandesa on, en un plàcid cafè, el seu propietari prepara una deliciosa sopa de llagosta. Allà es donen cita els veïns, els pescadors i un home que ha traduït a l’islandès les aventures de Don Quixot de la Mancha. Gent anònima que, per descomptat, és ben lluny de la bullícia de les grans ciutats, del consumisme occidental i de la forma de vida capitalista. Dia 21, 19.30, CCCB.
‘Balandrau, infern glaçat’
La pel·lícula que inaugura aquesta edició de Docs es basa en el relat en primera persona d’aquells que van sobreviure a un fort temporal al Pirineu que, el 30 de desembre del 2000, va acabar amb la vida de nou persones. Compta també amb el testimoni dels qui van ajudar en les àrdues tasques de rescat. Després de la seva projecció al festival, el film s’emet al programa de TV-3 ‘Sense ficció’. Dia 18, 19.00 hores, Aribau-5.
‘Insider the red brick wall’
Notícies relacionadesRealitzat per un col·lectiu de directors de documentals hongkonguesos, el film mostra la situació actual a Hong Kong, els conflictes socials, les protestes estudiantils i l’escalada de violència repressiva del Govern xinès. El més destacat és com s’utilitza la multiplicitat de les càmeres digitals i els punts de vista per exposar el conflicte. Dia 26, 17.00 hores, CCCB.
‘Dani Karavan’
La pel·lícula de clausura és un retrat ampli i panoràmic de l’escultor i artista plàstic israelià Dani Karavan, realitzat a partir de la concepció i sentit últim d’una de les seves obres més importants, el monument en honor al filòsof Walter Benjamin instal·lat a Portbou. Dia 29, 20.00 hores, Aribau-5.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034