Dansa empírica

12 hores de peregrinació flamenca per Montjuïc amb Juan Carlos Lérida

  • El bailaor i coreògraf es reinventa amb ‘La liturgia de las horas’ una proposta itinerant aquest diumenge en espais interiors i exteriors del Mercat de les Flors i voltants

barcelona/MAQUINAS-SAGRADAS-JUAN-CARLOS-LERIDA-2-950x496.jpg

barcelona/MAQUINAS-SAGRADAS-JUAN-CARLOS-LERIDA-2-950x496.jpg

3
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

Juan Carlos Lérida culmina el seu projecte ’La liturgia de las horas’ aquest diumenge amb un espectacle 12 hores en el qual farà brillar el seu flamenc empíric en diferents espais de Montjuïc no molt lluny del Mercat de les Flors on va començar a gestar-se el projecte fa tres anys. La idea inicial era apartar-se del que havia fet tota la seva carrera i connectar la seva dansa amb el més bàsic i quotidià de la vida. ¿I com? Investigant què hi ha de flamenc en tota mena d’oficis, ja sigui la cuina, un taller de reparació de cotxes o un intel·lectual més acostumat a ser ballat entre idees i conceptes diversos que amb el seu cos. La pandèmia ha alterat bastant el projecte que s’ha adaptat per poder arribar a bon port. El projecte permetrà a la dansa expandir-se més enllà del Mercat, connectar amb altres públics que no solen acudir a la sala, principal escenari de dansa contemporània de Barcelona. El públic és convidat a viure les diferents etapes d’aquesta proposta, un ‘Via Crucis’ particular a través d’una sèrie d’experiències transformadores, tant íntimes com col·lectives. L’aspecte espiritual és important.

A finals del 2017 Lérida va sentir que necessitava un canvi. Després de 44 anys ballant, al tornar de Nova York va necessitar descobrir altres aspectes del flamenc que sintonitzessin amb el seu veterà cos però també amb la gent del carrer i amb els qui es dediquen a altres feines. «Els meus vincles amb l’Institut del Teatre i el Mercat em van fer pensar en el barri de Poble-Sec on vaig descobrir llocs i oficis diferents pels quals poder transitar».

Sis quadros diferents

La proposta es compon de sis quadros, de dues hores cada un aproximadament en els quals intervenen des de nous ballarins de la nova escena barcelonina fins a especialistes en cuina com Marina Monsonís i directors de teatre com Xavier Albertí, amb accions a l’aire lliure a la plaça Margarita Xirgu i al taller de muntatge del MNAC, entre altres. «Tot gira entorn de la idea de 12, un número màgic per entendre misteri creació, una xifra que m’ajuda a resoldre incògnites. Transversalment el trajecte parla del dia a dia d’una persona que cada nit mor quan va a dormir i ressuscita l’endemà. I tot això connecta amb la idea abstracta de Jesús des de l’últim sopar fins a la Resurrecció». El seu ’Via Crucis’ artístic «explorarà què hi ha de flamenc i sagrat en aspectes quotidians», per trobar «què és això que hi ha en el dia a dia que ens fer seguir endavant».

Com Rocky Balboa

No ha sigut fàcil preparar aquest projecte ni a nivell de producció, ni físic. «He hagut de preparar-me com Rambo o Rocky Balboa», fa broma el bailaor i coreògraf que en una de les proves es desafia físicament amb una màquina de gimnàstica. «Serà el públic qui decideixi fins on arriba el sacrifici del meu cos en ella», comenta.

Notícies relacionades

De tots els quadros previstos el més multitudinari és el cinquè. Està dedicat al número 12 i Lérida es troba amb el músic François Ceccaldi, el cantaor Jorge Mesa ‘El Pirata’, el seu fidel escuder, ballarins de les noves generacions de diferents estils com Adrian Vega, Karen Mora, Vincent Colomes, Raul Lorenzo, Carmen Muñoz, entre d’altres, en ell també participa la videocreadora Valeria Stuki. «És una trobada entre mestre i deixebles. Hi ha coses que el meu cos ja no pot fer. Jo els ensenyo a ells però també aprenc perquè m’ofereixen altres perspectives».

Tot i que les entrades estan esgotades per veure tot el cicle sencer, l’última part ‘La hora de la despedida’, un quadro que comença les 10 de la nit que inclou una pel·lícula podrà seguir-se de manera gratuïta per streaming i en directe per l’Instagram Juancarlos.lerida i el YouTube del Mercat de les Flors.