Tornada a la normalitat
El Festival de Torroella celebra el 40è aniversari amb magnificència
Maria João Pires, Joyce Di Donato, Jakub Józef Orliński, Daniel Hope i Pablo Ferrández debuten en una edició brillant amb 17 concerts del 31 de juliol al 22 d’agost
Joyce DiDonato HQ /
El festival de Torroella de Montgrí celebra 40 anys + 1 –l’any passat van començar una 40a edició que ara acaba– amb importants debuts en 10 dels 17 concerts previstos entre el 31 de juliol i el 22 d’agost, gairebé tots concentrats a l’Espai Ter per motius de seguretat i sostenibilitat. Entre aquests, destaquen la llegendària pianista portuguesa Maria João Pires, amb un recital d’obres romàntiques de Schubert i Chopin; el violinista Daniel Hope, i el violoncel·lista Pablo Ferrández, que amb Denis Kozhukhin al piano presenta un ambiciós programa amb obres de Rakhmàninov i Beethoven en el que serà l’estrena del seu disc ‘Reflexions’ a Espanya. Entre els més joves, destaca l’emergent Trio Da Vinci, guanyador del 14è Premi de Música de Cambra Montserrat Alavedra.
De Di Donato a Marco Mezquida
La mezzosoprano nord-americana Joyce Di Donato, que també debuta al festival, obrirà la mostra amb un recital que anirà de Haydn a Berlioz i acomiadarà el festival una cosa molt diferent i singular: l’Orquestra Simfònica del Vallès oferirà amb el trio de jazz del versàtil pianista Marco Mezquida ‘Rhapsody in blue’, de Gershwin.
Torroella inclourà cinc segles de música, amb peces que van del XVI al XXI, però el barroc forma part integral de la programació, com passa des dels inicis del festival, impulsat per Joventuts Musicals des de 1981. Aquest any, amb Di Donato, brillen estrelles internacionals del cant, com el contratenor polonès Jakub Józef Orliński, que també s’estrena a Torroella amb Il Pomo d’Oro interpretant melodies del seu aclamat disc ‘Facce d’amore’. I la soprano Raquel Andueza celebrarà els 10 anys del grup La Galanía amb un programa elegit pel públic.
La música de Bach, segon compositor més interpretat en la història del festival amb 156 obres després de Mozart, comptarà amb un concert monogràfic a càrrec de Conductus Ensemble, que oferirà dues misses breus poc interpretades. I el veterà conjunt italià I Musici, que celebra ni més ni menys que els seus 70 anys, es presentarà a Torroella per primera vegada amb la seva famosa versió de ‘Les quatre estacions’ de Vivaldi.
Un dels grups especialistes en el barroc espanyol, Forma Antiqva, guanyador del premi FestClásica 2021, oferirà ‘Faràndula castissa’, un compendi d’obres del XVIII que triomfaven als corrals de comèdia, salons i places. Els valencians Capella de Ministrers brindaran un repertori de cançons mediterrànies tant tradicionals com renaixentistes i barroques, i el Quartet Gerhard, una formació cada vegada més consolidada, tocarà obres de Gerhad i Xostakóvitx. L’aclamat quintet de metalls Spanish Brass, premi Nacional de música 2020, completa la presència de conjunts espanyols al festival.
Torna Achúcarro
Notícies relacionadesQui repeteix és la violinista Amandine Beyer, una habitual en els últims anys, que en aquesta ocasió estarà acompanyada del Kitgut Quartet amb un programa que es remunta als orígens del quartet de corda. Tampoc hi podia faltar el pianista basc Joaquín Achúcarro, amb unes ganes boges de retrobar-se amb el seu fidel públic, que després de 28 edicions consecutives va trobar a faltar l’any passat. «Quina alegria tornar una vegada a Torroella després d’un any de penitència. Quina meravella pensar que ja per a aquest estiu ens podrem abraçar, fer petons i veure el somriure de qui tens davant», va dir l’incombustible pianista a través d’una gravació. Achúcarro acaba de celebrar els 75 anys de vida musical i està en bona forma, ja que presenta un exigent programa: Brahms, Liszt, Rakhmàninov, Ravel i Scriabin.
Doblets
«A Torroella no silenciem la música», ha dit orgullosa Montse Faura, directora del festival. Són moltes les dificultats travessades. «Hem après i ens hem fet més forts», ha resumit Faura. Ara, toca recuperar la normalitat. No serà total perquè la prudència ha portat a concentrar gairebé totes les actuacions a l’Espai Ter, un recinte amb 630 butaques que ofereix el 70% de l’aforament, tal com manen les mesures del Procicat. Les entrades, ja a la venda a partir de divendres per a socis de Joventuts Musicals. A partir de dilluns, per a tots els interessats. «Oferir concerts en ‘streaming’ va ser meravellós, ja que ens van veure 84.000 persones. Però fer-ho bé té un cost elevat. Aquest any, dels 17 concerts només dos seran en ‘streaming’ i dos més tindran doble funció». Tant Orliński com Pires faran dues actuacions, una a les 19.30 hores i una altra a les 22.00.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista