Llibres
Alfaguara, Premio Nacional a la Mejor Labor Editorial
El jurat destaca del segell el seu «paper en la història de l’edició espanyola i la seva aportació innovadora a la literatura infantil i juvenil»
L’editorial Alfaguara ha obtingut aquest divendres el Premio Nacional a la Mejor Labor Editorial Cultural 2021, un guardó proposat pel jurat «en reconeixement al seu paper en la història de l’edició espanyola i per la seva aportació innovadora a la literatura infantil i juvenil».
Concedit pel Ministeri de Cultura i Esport, aquest premi, que té caràcter honorífic i manca de dotació econòmica, distingeix el conjunt de la tasca editorial d’una persona física o jurídica que hagi destacat per la seva aportació excel·lent i innovadora a la vida cultural espanyola.
El jurat ha reconegut el paper d’Alfaguara en la història de l’edició espanyola, la seva contribució a la formació dels lectors en la millor narrativa internacional, el seu paper en la difusió de la creació en espanyol dels dos continents i la seva aportació innovadora a la literatura infantil i juvenil», ha informat Cultura en un comunicat.
El segell Alfaguara va ser fundat el 1964 per Camilo José Cela i els seus germans Juan Carlos i Jorge Cela Trulock. Durant aquella època l’editorial va publicar una bona nòmina d’autors espanyols i va crear el premi Alfaguara de novel·la el 1965. Jaime Salinas va ocupar-ne el càrrec de direcció el 1975 i va rellançar Alfaguara com un nou i ambiciós projecte editorial. També va néixer en aquella època la col·lecció de Literatura Infantil i Juvenil.
El 1980, Alfaguara va entrar a formar part del Grup Santillana i va ampliar la seva activitat en el camp de les edicions generals i amb les obres de creació literària per a totes les edats. El 1993, sota la direcció de Juan Cruz, es va llançar el projecte Alfaguara Global, amb l’edició simultània a Espanya i l’Amèrica Llatina. Des de 2013, Alfaguara forma part del grup Penguin Random House.
Alfaguara continua sent una editorial amb vocació global, llatinoamericana i espanyola, recorda Cultura, que explica que entre els seus objectius sempre hi ha hagut el d’acabar amb les fronteres imposades a la llengua comuna. Per això els seus plantejaments no provenen mai d’una visió nacional de la literatura, sinó d’una visió globalitzada en la qual s’inclouen tots els escriptors i tots els lectors en llengua castellana.
El jurat ha estat presidit per María José Gálvez, directora general del Llibre i Foment de la Lectura, i ha actuat com a vicepresidenta Begoña Cerro, subdirectora general de Promoció del Llibre, la Lectura i les Lletres Espanyoles. A més, ha estat format per Antonio Rodríguez Castro, per l’Associació Col·legial d’Escriptors d’Espanya (ACE); María Elena Azofra, pel Centre d’Estudis de Gènere de l’UNED; Antonio Serrano, per la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE); Concepción Tejedor, per la Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya (FAPE) i Mikel Esnal, per la Federació d’Associacions Nacionals de Distribuïdors d’Edicions (FANDE).
Notícies relacionadesTambé n’han format part Miguel Barrero, per la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya (FGEE); Antonio Areán, en representació d’Árdora Ediciones, guardonada l’any 2020; Sara Sánchez Asensi, per la Confederació Espanyola de Gremis i Associacions de Llibreters (CEGAL) i Raúl Carlos Maícas, designat pel Ministre de Cultura i Esport.
Aquest premi es va concedir per primera vegada l’any 1994 a les editorials Tusquets i Anagrama.
- Disseny i heroïna, desencant polític i enveja pop de madrid Retorn a la Barcelona dels 80
- BARCELONEJANT El dolor envaeix Cadaqués
- PROJECTE URBANÍSTIC Un coworking a punt de ser enderrocat busca mecenes
- Urbanisme Badalona planeja un eix central que culminarà amb el canal del Gorg
- Present i futur d’un club convuls Laporta, fuga sense fi de directius