Crisi cultural
Una artista: «Amb 36 anys he necessitat ajuda per primera vegada»
La Fundació Actúa Ayuda Alimenta, que ha repartit aliments a 3.500 persones durant la pandèmia, alerta que la crisi en la cultura dista d’haver acabat
«La quantitat d’ajuda repartida s’ha mantingut. Ni ha crescut, ni ha descendit. Avui, quan acabi el dia, haurem repartit 2.000 quilos a 110 llars», diu Sergi Cochs, president de l’entitat
Barcelona 15-06-2021 - Actúa Ayuda Alimenta, celebra un año de reparto de alimentos en el Teatre Liure de Barcelona y lanza el manifiesto “Esto no se ha acabado” para reivindicar que la emergencia en el sector de la cultura sigue. Foto: Simone Boccaccio /
La vacunació avança i els aforaments als teatres ja són del 70% però la pandèmia ha deixat molt tocada la cultura. «Això no s’ha acabat. La crisi en la cultura durarà més anys», ha advertit aquest dimarts Sergi Cochs, impulsor de la plataforma Actúa Ayuda Alimenta, convertida ja en fundació, que ell presideix. Un any després d’iniciar el repartiment d’aliments a treballadors del sector cultural han tornat al Teatre Lliure, on va començar tot, per fer balanç de la situació actual mentre els voluntaris organitzaven el 13è repartiment de cistelles amb varietat de productes d’alimentació.
Aquest any 3.500 persones han sigut beneficiàries d’Actúa Ayuda Alimenta. S’han repartit 41.000 quilos d’aliments amb 850 entregues realitzades per voluntaris en 22 repartiments (amb el d’avui en ja són 13 d’organitzats a Barcelona i 9 a Madrid). S’ha ajudat a set disciplines artístiques diferents. «La quantitat d’ajuda repartida s’ha mantingut. Ni ha crescut, ni ha descendit. Avui, quan acabi el dia, haurem repartit 2.000 quilos a 110 llars».
Aquesta vegada representants de tots els sectors han acudit al Lliure: dansa, teatre, edició, tècnics, circ, música, arts plàstiques. Més un representant del Banc d’Aliments: «Al principi ens va costar creure que el sector cultural estigués tan tocat», ha admès Oriol Dulader.
La situació és millor que fa un any perquè veiem la llum al final del túnel però la cultura no ha sortit del forat. Molts s’estrenyen el cinturó i agraeixen aquests aliments. «Em van denegar la ‘renda mínima garantida’ de la Generalitat i l’ingrés mínim vital de l’Estat. Fa tres mesos que rebo una cistella i s’agraeix perquè hi ha des de productes frescos fins a conserves. ¡És l’única ajuda que he tingut!», explica a El Periódico l’acròbata i cantant Johanna Kergorach, una tot terreny de l’espectacle d’origen francès que porta a Barcelona des dels 3 anys. «Sempre m’he mantingut jo sola, des dels 18 anys, però ara amb 36 és la primera vegada que he necessitat ajuda». Tem que la situació s’allargui. «A Barcelona hi ha un munt de talent i art. Però en la gestió i remuneració està molt malament sobretot si ens comparem amb França. Necessitarem un munt de temps per recuperar-nos».
Tècnics invisibles
«Per a l’Administració i la societat els tècnics no existim», ha denunciat Robert Balleste. «Fa temps que parlem amb l’Administració però res s’ha posat en negre sobre blanc», acaba preocupat en nom del col·lectiu que representa. El mateix passa amb l’Estatut de l’Artista, explica Manel Montañés, de l’Acadèmia Catalana de Música, que reclama acordar solucions a llarg termini per «posar ordre en la cultura». Anima la fundació a lluitar per «una renda bàsica universal per a qui estigui en la precarietat més absoluta».
La magnitud de la crisi que espera al sector espanta però també la caiguda de les donacions tant d’empreses com de particulars a la Fundació Actúa Ayuda Alimenta. «Existeix la sensació que estem millor però la situació en la cultura està lluny de normalitzar-se», adverteix Cochs. Segons càlculs de diversos estudis l’ocupació al sector cultural ha baixat entre un 10% i un 15%. Si el 2019 hi havia un cens d’unes 710.000 persones que treballaven al sector, en el quart trimestre del 2020 n’hi havia 650.000, i no es preveu que aquest any vagi millor. En aquests números cal incloure la quantitat de persones que no està censada com treballadors culturals o que, directament, treballen sense contracte.
«No vull parlar només de dansa, hi ha persones que es llancen pel balcó perquè no poden pagar el lloguer. Molts ja no poden més», ha destacat Catherine Allard, directora de l’aclamada companyia de postgraduats IT Dansa, que estava donant un cop de mà com a voluntària al Lliure al costat de l’actriu Nora Navas, que ha estat implicada en el projecte des del seu inici. «Estem més tranquils ara que fa un any, quan hi havia més por, però moltes famílies continuen necessitant ajuda perquè porten mesos sense ingressos i no tenen cap contracte. Els qui prenen les decisions de permetre omplir avions i trens però deixen les sales i teatres amb aforaments al 50% o al 70% haurien de reflexionar», assenyala la intèrpret, que acabava d’estar al Festival de Màlaga.
Reforçar ajudes
«A Espanya no és fàcil viure de l’art i amb la pandèmia la situació ara és catastròfica, per això cal insistir als organismes públics perquè reforcin i millorin les ajudes: això no ha acabat. Acaba de començar i només junts podrem tirar endavant», ha dit la pintora Laia Peralta. L’editor Jon Botas ha recordat que «la cultura necessita bones estructures de gestió perquè estigui ben alimentada». En una línia similar s’ha manifestat Leonardo Mendoza, director del Festival Trapezi, representant del circ: «En el marc actual és imprescindible canviar el concepte d’ajudes i reforçar les estructures generadores de projectes». A Espanya el 67% de les empreses culturals són d’una persona, el 25% de cinc persones o menys i només el 5% de 50 o més.
Des d’Actúa Ayuda Alimenta recorden que les empreses culturals van perdre de mitjana el 2020 el 30% dels seus ingressos, en no pocs casos arribant al 90% de pèrdues. En resum, una de les indústries més afectades i, segons l’estudi europeu del Societat d’Autors i Compositors Europea (Gesac), la recuperació pot tardar més d’una dècada.
Per tot això animen a continuar treballant per a «la unitat de tots els sectors culturals a la recerca de solucions conjuntes». El seu missatge és clar: no es pot baixar la guàrdia.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034