Excel·lent falsificació del segle XVII
Una famosa còpia de la Mona Lisa se subhasta per 2,9 milions d’euros a París
El 2019 Christie’s ja va vendre una rèplica de La Gioconda del segle XIX per 200.000 euros i Sotheby’s una altra del XVII per 500.000
Una rèplica del famós quadro de Leonardo Da Vinci La Gioconda, que als anys 60 va ser reivindicada com a veritable pel seu propietari, Raymond Hekking, s’ha venut aquest divendres a la casa Christie’s de París per 2,9 milions d’euros.
L’excel·lent còpia de l’obra mestra de Leonardo da Vinci va ser adquirida per un col·leccionista estranger, que es va imposar a uns altres catorze postors, segons ha indicat la casa de subhastes a París.
La licitació virtual va començar fa una setmana i, sense comptar les taxes associades, va arribar a la suma de 2,4 milions d’euros (que, amb els impostos, ascendeix als citats 2,9 milions), molt per sobre de l’estimació inicial de l’obra de 200.000-300.000 euros.
L’obra veritable
Hekking, un antiquari de Niça, va adquirir aquesta còpia el 1953 en una altra botiga d’antiguitats local i tot i que al principi volia revendre-la, l’any següent va convocar els mitjans regionals per anunciar-los que la Gioconda del Louvre era falsa i que la veritable era la que tenia ell.
«El seu argument era que després del robatori que va patir el quadro el 1911 en mans del lladre italià Vincenzo Peruggia, l’obra que la policia havia recuperat i restituït al museu no era l’original», explica el director d’Art Antic de Christie’s França, Pierre Etienne.
Segons aquest expert, Hekking va fer aquella reivindicació de bona fe: «Estava convençut que l’obra original era la seva i va desenvolupar una relació amb ella que jo descric com de poeta a musa», il·lustra Etienne, per a qui «d’alguna manera ell va crear el seu propi quadro, la seva pròpia Mona Lisa».
Després del fracàs d’aquella primera roda de premsa del 1954, Hekking va desafiar al Louvre que demostrés que l’obra que tenien exposada era realment de Da Vinci, però el museu no va entrar a la provocació.
La Gioconda del Louvre, l’original, va ser pintada per Leonardo el 1503 i incorporada a la col·lecció de la monarquia francesa el 1517, d’on va passar al Louvre el 1797, i sempre ha despertat un gran interès pel seu enigmàtic somriure.
Eco Mundial
Hekking no va claudicar i el 1963, aprofitant que la Mona Lisa original s’exposava a Washington, va aconseguir que un periodista nord-americà el visités a Niça i fes una peça informativa sobre la seva història per a un telenotícies dels Estats Units.
«Després d’allò, la història de Hekking va sortir a [la revista] ‘Paris Match’ i a altres publicacions», diu l’expert, que afegeix: «No sabem quanta gent va arribar a creure’l, però a tots els actes que organitzava sempre tenia una gran audiència», afegeix.
Hekking va morir el 1977, als 91 anys, i va deixar darrere seu la història d’aquest quadro que després ha sigut conegut com la ‘Mona Lisa Hekking’ i que els seus hereus posen ara a subhasta a Christie’s.
Però, si el seu quadro només és una còpia, ¿per què desperta tant interès, fins al punt de ser subhastada?
«És una obra antiga, d’inicis del segle XVII, i una de les imatges més icòniques del món de l’art, una pintura que interpel·la a tothom» justifica Etienne.
Notícies relacionadesA més, el comprador s’«apropiarà també de la història de Hekking i, com ell, tindrà la seva pròpia Mona Lisa», remarca.
Altres rèpliques de La Gioconda han sigut subhastades en els últims anys a preus semblants: el 2019 Christie’s en va vendre una del segle XIX per 200.000 euros i Sotheby’s una altra del XVII per 500.000.