Fenomen audiovisual
¿Per què ens agrada tant el terror paranormal de ‘L’expedient Warren’?
Tres setmanes després de l’estrena d’Obligado por el demonio’, la tercera entrega de la gran saga de por continua sent número u de la taquilla a Espanya. ¿Quines són les raons per les quals ens fascinen les aventures dels nostres investigadors favorits dels fenòmens sobrenaturals, Ed i Lorraine Warren?
Sota la sempre intrigant i efectiva etiqueta del «basat en fets reals», ‘L’expedient Warren: The conjuring’ va arrasar a les taquilles de tot el món el 2013. Les indagacions dels investigadors de fenòmens sobrenaturals Ed i Lorraine Warren (Patrick Wilson i Vera Farmiga) a la casa encantada de la família Perron serien l’origen d’una saga de terror que, vuit anys després, disposa d’un irresistible univers propi en forma de dues seqüeles i cinc ‘spin-off’. No hi ha entrega del ‘Warrenvers’ que no hagi sigut una bomba de públic, inclosa, per descomptat, l’última, ‘Expediente Warren: Obligado por el demonio’. Tres setmanes després de l’estrena a Espanya, ningú, ni ‘Cruella’ ni la segona entrega d’una altra fita del terror, ‘Un lloc tranquil’, ha sigut capaç de destronar del número u de la taquilla les noves aventures dels Warren; un relat inspirat en el cas real d’Arne Cheyenne-Johnson, que el 1981 va ser condemnat a 20 anys per homicidi en primer grau, però que, gràcies a l’ajuda de la carismàtica parella d’investigadors, va utilitzar les possessions demoníaques com a argument per defensar la seva innocència.
¿Per què ens agrada tant el cicle de pel·lícules paranormals dels Warren? ¿Com ha sigut capaç el director i guionista James Wan de crear un univers propi capaç de fascinar, i aterrir alhora, el públic de tot el món? Aquí intentem respondre aquestes preguntes en forma de cinc claus. Entrin sense por:
1. Una saga d’èxit aterridor
‘Expediente Warren: Obligado por el demonio’ és, com dèiem, la tercera entrega d’una profitosa saga de terror paranormal iniciada el 2013 amb ‘L’expedient Warren: The conjuring’. Dirigida per James Wan (‘Saw’, ‘Fast & Furious 7’, ‘Aquaman’), aquesta primera entrega, exultant de terror, imaginació i carisma, va arrasar a la taquilla de tot el món i va obrir la porta a una també formidable continuació, ‘L’expedient Warren: El cas Enfield’, i a una imaginativa successió de ‘spin-off’ basats en personatges i/o objectes apareguts a les dues primeres pel·lícules: ‘Anabelle’, sobre el cas real de l’estremidora nina diabòlica, la seva preqüela, ‘Anabelle: Creation’, i la seva seqüela, ‘Anabelle vuelve a casa’; i ‘La monja’, que relata la història de Valak, un dimoni mitològic que havia aparegut ja a ‘El cas Enfield’ i feia un ‘cameo’ a ‘Annabelle: Creation’. Un fructífer, irresistible univers de la por de què també forma part, tot i que una mica més tangencialment, ‘La llorona’, en què el director d’‘Obligado por el demonio’, Michel Chavez, s’acostava a l’esfereïdor espectre que brolla del folklore hispanoamericà.
2. Basat en fets reals
Salvant-ne totes les distàncies, els investigadors de fenòmens paranormals Ed i Lorraine Warren són els predecessors d’una altra carismàtica parella fascinada pel misteri, els patris Iker Jiménez i Carmen Porter. El gran cicle de ‘The conjuring’ s’inspira en les peripècies reals dels Warren, dos famosos experts nord-americans sobre fenòmens sobrenaturals; ell demonòleg, pintor i escriptor de ciència-ficció, i ella mèdium i clarivident. Durant la seva llarga carrera, la parella, propietària d’un fabulós museu de l’ocultisme a la seva casa de Connecticut, va investigar més de 10.000 casos d’origen desconegut, entre els quals els que nodreixen les tres pel·lícules que protagonitzen, deixant darrere seu, això sí, una inevitable estela de dubtes i controvèrsia sobre els seus mètodes i resultats. Ed Lorraine va morir el 2006 als 79 anys; Lorraine Warren ho faria el 2019 als 93 anys.
3. El carisma dels seus protagonistes
«Ens han anomenat caçafantasmes, investigadors d’allò paranormal, estranys, pirats..., però preferim que ens diguin Ed i Lorraine Warren». Així es definia la parella la primera vegada que la vam veure en acció a ‘The conjuring’. Fascinats per allò estrany, el destí els havia unit per alguna raó, com ells mateixos s’encarregaven de repetir. Als actors Vera Farmiga i Patrick Wilson també els va unir el destí per encarnar aquest matrimoni que es caracteritza per l’amor i el respecte. No hi ha Ed sense Lorraine, ni Lorraine sense Ed. Representen la quinta essència del matrimoni igualitari en què els assoliments d’un serveixen per complementar o reforçar els de l’altre. Les seves mirades, la cura que es professen, són en realitat el cor de les pel·lícules, en especial en aquesta última entrega, on el seu amor guanyarà la batalla als dimonis i les bruixes. Els dos intèrprets han reconegut que els Warren han marcat les seves carreres respectives i que per separat no aconsegueixen brillar tant com junts. Els Warren units, com els nostres Iker Jiménez i Carmen Porter, mai seran vençuts.
4. El cine de terror, sempre sense por
El cine de terror torna a ser el responsable de salvar els números de la taquilla. En el seu cap de setmana d’estrena, ‘Expediente Warren: Obligado por el demonio’ va assolir 1.526.292 euros, una xifra molt similar a la que va aconseguir l’antecessora, ‘L’expedient Warren: El cas Enfield’ el 2016. En aquests moments acumula més de 3 milions d’euros i continua liderant el ‘box office’, al segon lloc del qual no és casual que hi hagi la seqüela d’una altra de les pel·lícules de terror més icòniques dels últims anys, ‘Un lloc tranquil 2’.
Entre els universos Marvel i DC, les comèdies, i les sagues de fantasia juvenil, el terror continua sent un dels gèneres més requerits. Cada dècada ha tingut els seus grans hits: ‘El sexto sentido’, ‘El projecte de la bruixa de Blair’, ‘Los otros’, ‘Paranormal Activity’, ‘El orfanato’, ‘It’... i ‘La monja’, sens dubte la pel·lícula del ‘Warrenvers’ més taquillera, ja que va arribar a recaptar més de 10.500.000 euros. En el cas concret de la saga Warren, la fascinació, i clau de l’èxit, procedeix de la seva meravellosa imatgeria de cases encantades, crucifixos, bíblies, bruixes, tòtems, exorcismes, possessions, capelles subterrànies i presències demoníaques, tot això dotat d’un irresistible aire ‘vintage’, quan no retro.
5. A l’estiu, tots al cine
Notícies relacionadesEn tan sols tres setmanes, ‘Expediente Warren: Obligado por el demonio’, s’ha col·locat en la segona posició del rànquing de tot l’any, només superada per la gran vencedora del primer trimestre, ‘Godzilla vs. Kong’. De moment, les xifres de taquilla a Espanya han sigut bastant ruïnoses, amb patacades d’estrenes tan esperades com ‘Wonder Woman 1984’ o ‘Raya i l’últim drac’. L’estiu serà una prova de foc per certificar si els hàbits de consum tornen a recuperar-se en un moment en què, almenys al primer món, l’evolució de la pandèmia ofereix esperançadores corbes positives.
¿Què volen veure els espectadors al cine en aquests moments postpandèmia? Sembla clar que vells coneguts, com poden ser Godzilla, King Kong o els Warren, cosa que fa preveure que també la imminent ‘Fast & Furious 9’ podria funcionar, igual que la marveliana ‘Viuda negra’ amb Scarlett Johansson i Florence Pugh. En definitiva, ‘blockbusters’ protagonitzats per personatges que formen ja part de l’imaginari col·lectiu i que sempre llueixen més i millor en pantalla gran (i refrigerada).
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.