Reaccions

Actrius i cineastes veuen un error la decisió del festival de Sant Sebastià de suprimir el gènere en els premis actorals

La Unió d’Actors i Actrius creu que amb el canvi «els actors guanyaran majoritàriament com ja guanyen en la categoria de direcció»

Actrius i cineastes veuen un error la decisió del festival de Sant Sebastià de suprimir el gènere en els premis actorals
3
Es llegeix en minuts

L’Associació de Dones Cineastes i de Mitjans Audiovisuals (CIMA) i la Unió d’Actors i Actrius s’han mostrat contràries a la decisió del Festival de Cine de Sant Sebastià de suprimir la divisió d’actor i actriui premiar només una interpretació principal i una altra de repartiment sense distinció de gènere.

«Ens sembla una decisió absolutament errònia, en el sentit que aquestes decisions pertanyen a un lloc on es dona la igualtat. I la indústria del cine no es caracteritza precisament per això: les actrius tenen moltíssima menys visibilitat que els actors», ha assenyalat en declaracions a Europa Press la secretària d’Igualtat de la Unió d’Actors i Actrius, Berta Ojea.

Desigualtat

Ojea considera que aquesta desigualtat ja és palpable en aquelles categories en les quals es donen premis generals, com per exemple en la direcció. «Celebrem cada vegada que hi ha un premi a una dona, per la seva raresa», ha lamentat, mentre recorda que la presència de dones en la indústria respecte a homes és «molt desequilibrada».

Segons un informe d’AISGE, els papers d’una actriu en pel·lícules espanyoles suposen el 30% del total, percentatge que «cau en picat» a partir dels 35 anys –quan, a més, les dones ja no opten a penes a papers protagonistes–. Per la vicepresidenta de CIMA, Virginia Yagüe, el fet que posteriorment les dones estiguin premiades per sobre del seu percentatge de representació en la indústria «no implica igualtat».

Pauta

«A nosaltres no ens valdria que al pròxim festival de Sant Sebastià el premi fos per a una dona, perquè el que s’hauria d’avaluar és quantes dones tenen aquesta possibilitat i durant quant temps s’ha establert això com una pauta», ha alertat en declaracions a Europa Press la guionista de CIMA.

Per Yagüe, aquesta mesura seria «formidable» si abans hi hagués «garanties d’igualtat» en el sector. És per això que ha trobat a faltar «més debat i reflexió» per part del festival abans d’adoptar aquesta decisió, malgrat que n'existeixin precedents com el del Festival de Berlín. «Quan es pren una mesura d’aquest calat, ha d’estar ben argumentada, i això és el que trobo a faltar aquí», ha assenyalat.

«Un gran disgust»

La Unió d’Actors i Actrius es mostra pessimista respecte a l’esdevenir dels premiats en aquesta nova categoria. «Es tractava d’un lloc que ja havíem conquistat, que és el de visibilitzar les actrius. No es poden fer conquestes cap al que és nou suprimint-ne d’altres: els actors guanyaran majoritàriament com ja guanyen en la categoria de direcció», ha asseverat.

Conscients que el director del certamen, José Luis Rebordinos, ha afirmat que no és una decisió tancada a llarg termini, han instat a mantenir «un debat per sumar i no restar». «No ho podem aplaudir, jo soc la primera fan del festival, però m’he emportat un gran disgust perquè es tracta d’una decisió poc meditada», ha insistit Ojea.

¿I els Goya?

Sobre la possibilitat que aquesta decisió s’estengui a altres festivals i fins i tot als premis Goya –de moment, per a l’edició d’aquest any, l’Acadèmia ha publicat recentment les bases de la pròxima edició, així que aquest debat no entraria de cara al 2022–, han mostrat opinions dispars.

Notícies relacionades

«La veritat és que sí que em puc imaginar uns premis Goya que prenguin aquesta decisió, tot i que aquí la cosa canviaria respecte a un festival perquè tenim certa influència. D’acadèmics ho som tots i en aquest sentit es pot fer certa pressió des de dins», ha destacat la secretària d’Igualtat de la Unió d’Actors i Actrius.

Per la seva banda, Yagüe no veu els premis Goya –«però tampoc els Oscars o els premis Césars»– prenent aquest tipus de decisions. «Des d’aquestes institucions hi ha un concepte molt clar respecte a la realitat i a més aquest tipus de mesures té un calat moltíssim més gran a les acadèmies, que són un baluard i salvaguarda precisament de la representació equilibrada», ha dit.