Mostra per a temps de pandèmia
El Cruïlla afronta l’hora de la veritat
El festival obre aquest dijous al Fòrum la seva edició més complexa, valent-se d’un dispositiu de tests d’antígens preparat per cribrar 25.000 persones cada dia durant tres jornades
Tot a punt per al Cruïlla, el festival que, al llarg de tres jornades, es disposa a erigir-se en l’aparador de música en directe més important no ja del país sinó d’Europa en aquest segon estiu de pandèmia. Prenent nota de totes les incidències víriques d’aquests dies, respirant profund i, sobretot, mirant de cuidar cada detall, la mostra del Fòrum, amb artistes com Kase.O, Two Door Cinema Club, Manel, Sopa de Cabra o Morcheeba, activa aquest dijous un protocol inèdit per cribrar 25.000 persones diàries amb tests d’antígens, valent-se d’un meticulós desplegament sanitari a les portes del festival, al Centre de Convencions Internacional de Barcelona.
En aquest complex estan ja instal·lats els 200 ‘boxes’ que acolliran els assistents, en què operaran 100 infermers i 200 auxiliars d’infermeria, així com sis metges, per atendre els futuribles positius. El públic desplaçat es trobarà, a partir d’aquest dijous a les 15.00 hores, a l’entrada del CCBI (a la plaça de Willy Brandt), amb un control de temperatura (si supera els 37,5 graus, no hi podrà accedir) i, tot seguit, l’accés a 80 carrils per sotmetre’s al test. Iniciarà allà un circuit preparat per absorbir 4.200 persones per hora, repartides de manera esglaonada, amb pujades i baixades calculades de l’afluència cada quart d’hora per mantenir a ratlla el risc d’aglomeració. Es calcula que fer-se el test representa uns dos minuts i mig. Per tot això, el festival demana als assistents que acudeixin a fer-se la prova a l’hora que hagin reservat a la web, amb l’antelació raonable d’uns minuts, no més. El procediment s’haurà de realitzar cada dia en què s’assisteixi al festival.
Sistema sense ‘apps’
El test es vincularà a la polsera ‘cashless’, amb la qual el Cruïlla treballa des de fa anys, cosa que evitarà l’ús d’aplicacions com la que, la setmana passada, va donar problemes en la primera jornada del Vida Festival. Una vegada feta la prova clínica, cada assistent es desplaçarà al recinte del Fòrum, encara sense saber el resultat, que li serà comunicat al cap d’un quart d’hora via correu electrònic i al compte personal de la web. Una altra manera de saber-ho serà procedir a entrar a la mostra, ja que els empleats que validin la polsera llegiran el resultat del test. Si surt positiu, ja no podrà entrar, serà atès per un equip mèdic i se li tornarà l’import de l’entrada.
El toc d’atenció que aquests dies va donar el conseller Josep Maria Argimon respecte a l’ús de la mascareta als festivals amb tests d’antígens té com a resposta un èmfasi en aquest punt per part del Cruïlla, que disposarà de 40 empleats (personal de la mostra, no d’una empresa de seguretat) per vigilar que tothom la porti posada fora de les zones de restauració. També s’establiran barreres a les zones frontals dels escenaris, perquè no s’hi pugui accedir amb beguda o menjar.
Un cribratge útil
El dispositiu dels tests té un cost d’un milió d’euros, un terç del qual l’assumeix el públic (8,5 euros de sobrecost al dia; 15 euros per a l’abonament de les tres jornades), i el festival espera que un 20-25% el cobreixi l’aportació pública. Està en camí una sol·licitud de subvenció a Cultura. «Esperem que s’atorgui», sospirava aquest dimecres el director del Cruïlla, Jordi Herreruela, que ha destacat la importància del cribratge d’una franja d’edat, la representada al festival, «entre els 25 i els 45 anys», que «a l’administració se li està escapant». Població, sobretot, que se situa «entre la sortida de la universitat i ser pares, que és complicada de cribrar, i que a més és el col·lectiu amb més asimptomàtics i que en aquests moments està sent més afectat per la pandèmia».
Per això, Herreruela ha estimat que el Cruïlla podia ser «un aliat en el cribratge d’aquestes edats», recordant que el test d’antígens «és gairebé infal·lible per detectar qui et pot contagiar». Es preveu que el festival detecti entre 350 i 400 positius en tres dies, cosa que representaria «una propagació de 3.500 a 5.000 casos». Pel director, «tot això fa pensar que podem frenar la pandèmia amb la música».
Mai Jordi Herreruela s’havia vist parlant de protocols sanitaris, i no de música, en la vigília del festival, però així és aquesta insòlita edició, en què un altre focus de preocupació i seguiment diari ha sigut, i continua sent, la inclusió al programa d’artistes internacionals. Els del Regne Unit són els que més maldecaps han causat, donada la quarantena imposada en aquest país (que va causar dies enrere la cancel·lació d’Editors, impossibilitats per confinar-se a causa dels seus compromisos en la gravació d’un disc), i d’allà venen Two Door Cinema Club i Morcheeba, ara com ara confirmadíssims. «Aquest Cruïlla és extremadament difícil, però serà històric per molts motius, i important per als qui el visquin i per a Barcelona», ha reflexionat Herreruela. «El recordarem la resta de les nostres vides».
- Successió Els fills d’Andic avancen en la gestiódel futur de l’empresa
- La llei reorganitza la justícia i l’expandeix per tot el territori
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Educació farà una "avaluació emocional" dels professors