EL QUE NO SABIES DE...

Secrets del musical ‘En un barrio de Nueva York’

  • La pel·lícula té diverses picades d’ullet respecte a ‘Hamilton’, el cèlebre musical també escrit per Lin-Manuel Miranda

  • El rodatge del film va coincidir al carrer amb el de ‘West Side Story’, sobre una ètnia similar

  • Els fans del gènere han criticat el ritme, excessivament videocliper, de les escenes de ball

Secrets del musical ‘En un barrio de Nueva York’

WARNER BROS

5
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

El gènere musical té poques oportunitats d’arribar a la pantalla gran, sobretot pel seu elevat cost, motiu pel qual cada nova estrena és rebuda amb entusiasme pels fans del gènere. Ara mateix hi ha una pel·lícula a la cartellera que s’ajusta a aquestes característiques, es tracta d’En un barrio de Nueva York, adaptació del musical teatral In the Heights (tot un èxit a Broadway), firmat per Lin-Manuel Miranda el 2005 que seria, deu anys després, el creador de Hamilton, tot un gran fenomen musical. El film està dirigit per Jon M. Chu (Street Dance, Jem y los Hologramas) i compta amb un complet repartiment, majoritàriament amb actors d’origen llatinoamericà com Anthony Ramos (Ha nascut una estrella), la mexicana Melissa Barrera, Corey Hawkins (vist a Infiltrado en el KKKlan), la cantant Leslie Grace (d’ascendència dominicana), a més del veterà Jimmy Smits (La ley de Los Angeles, Policías de Nueva York) i el mateix Miranda.

L’acció transcorre a l’humil barri novaiorquès de Washington Heigths, en què conviuen famílies de diversos països de llengua hispana. El protagonista és l’Usnavi, un noi que regenta una botiga, estalvia diners per tornar a la República Dominicana, la terra dels seus pares, i està enamorat d’una noia que anhela ser dissenyadora de moda. L’altra parella la formen una estudiant que ha tornat a casa després de passar per la universitat i el seu antic nòvio. Paral·lelament descobrim els problemes de vivenda i la lluita del patriarca del grup per aconseguir que els polítics inverteixin en la zona. Una pel·lícula complexa de rodar i més encara si coneixem les seves anècdotes.     

-L’inici. Aquesta adaptació cinematogràfica va començar a gestar-se el 2008 i estava previst estrenar-la tres anys més tard. El director havia de ser Kenny Ortega (el prestigiós coreògraf de Michael Jackson i de High School Musical) i el protagonista seria Miranda, però es va cancel·lar. Va tornar a rellançar-se el 2016, però el compositor va renunciar a protagonitzar-la, ja que creia que era massa gran per al paper i va assegurar que, a tot estirar, faria un personatge secundari. Finalment dona vida al venedor de carrer que ven Piragua.

-El barri. Washington Heights és un veïnat real que es troba al nord de Manhattan. Rep el seu nom directament de Fort Washington, la fortificació militar que hi havia allà perquè és el punt més alt de l’illa i, al seu torn, porta el nom del general de les forces patriotes en la Guerra d’Independència i el primer president dels Estats Units. George Washington.

-De Heights a Washington. Resulta curiós que el següent musical de Lin-Manuel Miranda fos Hamilton, on el protagonista és el polític Alexander Hamilton (que va ser el resident més famós de Heights) i en què també es representa George Washington.

-Picades d’ullet a Hamilton. Anthony Ramos interpreta a ‘Hamilton’ el rebel John Laurens i el fill del protagonista, mentre que l’actor que feia de Washington al musical (Christopher Jackson) és ara qui porta el camió de gelats amb què s’enfronta Miranda, el venedor de carrer. La picada d’ullet més curiosa (només per a fans) és que la melodia que se sent al telèfon mentre el personatge de Smits espera resposta és la cançó del rei George, de Hamilton.

-Un fan del musical. Jimmy Smits, que interpreta Kevin Rosario (el pare de la Nina), va ser un dels primers seguidors del musical abans que s’adaptés a la pantalla. Quan se li va demanar que fes la veu en ‘off’ per a l’anunci de televisió del musical, no va acceptar que li paguessin i únicament va sol·licitar, a canvi, unes entrades per veure l’obra.

-Una piscina perillosa. La filmació de l’escena de la piscina, on apareix la cançó 96.000, estava originalment programada per a dos dies, però va haver de ser filmada durant tres a causa de les adverses condicions climàtiques. Se suposava que aquesta escena transcorria el dia més calorós de l’any però, en realitat, estava plovent a bots i barrals, amb trons i llampecs inclosos. La producció va haver d’aturar-se i treure tot l’elenc i els actors de la piscina per raons de seguretat.

-West Heights Story. El seu rodatge va coincidir amb la filmació de la nova versió de Steven Spielberg de West Side Story i els dos van rodar, sovint, a pocs carrers de distància. El director Jon M. Chu va explicar que els seus equips estaven molt a prop, fins al punt que el camió de càtering per a la pel·lícula de Spielberg sortia a les seves preses. En un moment, Lin-Manuel Miranda, que havia fet traduccions a l’espanyol per a la reposició de West Side Story el 2009, es va colar al seu set i va veure com rodaven la cançó María.

-Baralla pels Oscars. La coincidència de les dues pel·lícules musicals sobre llatins en aquesta temporada ha provocat que ja es comenci a especular amb un hipotètic número d’enfrontament musical entre els membres dels dos repartiments en la cerimònia de l’any vinent. No estaria gens malament...  

-Un personatge a mida. El paper que interpreta el cantant Marc Anthony com el pare del Sonny no apareix a l’obra i va ser creat especialment per a ell en aquesta adaptació cinematogràfica.

Notícies relacionades

-Estudiants en rodatge. Tot just uns dies abans que comencés la producció, Lin-Manuel Miranda i la guionista, Quiara Alegría Hudes, van assistir a una producció de l’obra a l’escola secundària al Campus Educatiu George Washington a Washington Heights, que, segons Miranda, era la primera vegada que la producció es realitzava al veïnat on transcorre l’acció. Molts dels estudiants que van participar en aquesta adaptació van ser convidats a formar part de la pel·lícula i apareixen en diverses escenes.

-Les crítiques. Lin-Manuel Miranda va rebre algunes crítiques per la seva falta de representació afrollatina i ell es va disculpar amb aquesta comunitat. Els amants del gènere han retret al director Jon M. Chu l’excessiu muntatge videocliper de les escenes musicals, que consideren massa ràpid i impedeix disfrutar del talent dels ballarins. Li han recomanat que faci un cop d’ull a La La Land per aprendre el ritme d’un musical. Malgrat això, ja s’ha anunciat que el seu pròxim projecte és l’adaptació del cèlebre Wicked. Els seus fans ja s’estan posant a tremolar.