Novel·la de cavalleries

L’origen dels 400 primers exemplars del ‘Tirant’

Un escrivà, un mercader i un llibreter van fer possible la impressió del llibre

L’origen dels 400 primers exemplars del ‘Tirant’

L.P.

2
Es llegeix en minuts

Les biblioteques i els arxius documentals també permeten viure experiències adrenalíniques, com la que va viure ahir l’estudiant del Doctorat en Història Medieval, Laura Peris, que va trobar un document únic a l’Arxiu del Regne de València. «Estava buscant entre la documentació personal d’un notari, Jaume Salvador, amb més de mil documents, quan un em va cridar especialment l’atenció», assegura. Era el contracte d’impressió de les primeres còpies del ‘Tirant lo Blanc’. L’original.

La seva troballa és realment una «anècdota», com la mateixa Peris reconeix, ja que el document ja havia sigut citat pel grup d’historiadors medievals Harca i per l’historiador Josep Sanchis Sivera a principis de segle. No obstant, la jove valenciana considera que és un document «poc conegut» i de «gran rellevància històrica». És per això, que Peris va decidir divulgar la seva troballa a les xarxes.

En concret, el document especifica que Joan Cervelló, escrivà del rei Ferran el Catòlic, Lluís Bertran, un mercader molt influent, i Pere Tranxer, un dels llibreters més destacats de la València medieval, encarreguen la impressió del Tirant lo Blanc a Spindeler, «mestre barceloní dels llibres d’estampa» de l’època i establert a València. El llibreter va ser l’encarregat de finançar tot el paper. «Tot i que ja se sabia, el contracte mostra l’impuls del Tirant des de les classes més influents. Hi havia gent important darrere de la seva publicació i distribució», explica Peris, que, a més, apunta que tots donaven per descomptat en el contracte que l’obra tindria molt d’èxit. «El document també inclou el repartiment dels guanys, cosa que dona a entendre que ells saben que l’obra es vendrà molt bé. A més, demanar-ne 400 exemplars és realment una barbaritat per a l’època», assenyala.

Tot i que encara és més sorprenent que obliguessin per contracte l’impressor a dedicar-se a temps complet al ‘Tirant’. «Spindeler es compromet a acabar el treball al més aviat possible. Segons escriu, començarà immediatament i es dedicarà amb exclusivitat a imprimir el ‘Tirant lo Blanc’».

Notícies relacionades

L’impressor va cobrar 75 ducats per la seva tasca, que va durar un any. La novel·la es va publicar el 20 de novembre de 1490 i es va convertir en l’obra cabdal de la literatura catalana i una de les més destacades novel·les de cavalleries.

L’impressor Spindeler, un dels més prestigiosos de l’època, va cobrar 75 ducats per la seva tasca, que va durar un any. Es va comprometre a treballar únicament en l’obra per prioritzar-ne la distribució. El ‘Tirant’ es va publicar finalment el 20 de novembre de 1490 i es va convertir en l’obra cabdal de la literatura catalana i una de les més destacades novel·les de cavalleries. L’obra de Joanot Martorell va ser traduïda anys després al castellà.

Temes:

Català