Entrevista
Carmen Farala: «El ‘drag’ està relegat a la nit perquè no se li dona cabuda al dia»
Després de nou episodis, la sevillana, de 31 anys, s’imposava a les seves contrincants com a guanyadora de la primera edició de ‘Drag Race España’, la versió nacional de l’imperi creat per Rupaul
barcelona/Carmen Farala.jpg
«Tenim noia nova a l’oficina, es diu Farala i és divina», coreja la cançó d’un popular anunci de perfum dels 80 a què la ‘drag queen’ Carmen Farala, de 31 anys, deu el seu nom. I ella, tal com ha demostrat el seu pas per ‘Drag Race España’, també és divina.
¿S’esperava guanyar el programa?
Sabia que tenia possibilitats de guanyar i que m’hi havia esforçat molt, però fins a l’últim moment no saps el que busca el jurat, així que jo anava preparada per a tot.
Ha admès que mai havia vist el format original.
Al saber que hi entraria vaig veure’n algun episodi, com el de l’‘Snatch Game’, per veure en què consistia, però mai ho havia vist.
¿Ha sigut tan dur com esperava?
Sí. Cada programa es gravava en dos dies, però les jornades de rodatge eren llargues i, al nostre món, tot es viu tan intens que sembla una setmana sencera.
El ‘drag’ és un gremi en què si no ens recolzem entre nosaltres o ens posem traves, anem malament
La seva és la temporada més ben valorada a IMDB mundialment
Crec que l’èxit ve que prioritzi el treball i el companyerisme. De vegades es veu el ‘drag’ com una cosa amb molta rivalitat, però hem demostrat que es pot ser bona drag i companya. És un gremi que si no ens recolzem entre nosaltres, anem malament.
El seu fort en el concurs era la costura. ¿On en va aprendre?
Ho vaig fer de forma autodidacta. Em feia diversos vestits amb ‘reveal’ per episodi, així que amb això estava segura, em preocupaven més els reptes de comèdia.
¿No és la Carmen una noia graciosa?
La meva ‘drag’ sempre ha sigut una cosa molt visual, estèticament bonica, i em feia por perdre aquest halo de divinitat si em posava a fer comèdia. Però el programa m’ha ensenyat que es pot ser divina i divertida alhora.
Va arribar a Madrid per dedicar-se a la moda
Vaig anar-hi amb 18 anys però la vida allà és molt cara i no vaig poder estudiar el que volia. La Carmen m’ha permès mostrar el que sé i m’agradaria continuar formant-me en moda. En el futur m’agradaria explorar la possibilitat de vendre els meus dissenys.
¿Quan va decidir dedicar-se al ‘drag’?
Vaig arribar a Madrid i em vaig comprar la primera perruca. Hi havia tres dates clau: l’Orgull, Carnaval i Halloween, que és on vaig començar a desenvolupar el personatge de la Carmen. Sempre he tingut aquesta essència de ‘miss’, però el procés de creació va ser llarg.
¿Per què ‘drag’?
És un món molt divertit i, com que t’escudes en el teu personatge, et permet treballar facetes que en el teu dia a dia et fa vergonya.
Parli’ns d’aquestes primeres incursions
Va ser amb el meu grup Hermanas Farala, anàvem a discoteques heterosexuals per veure les seves reaccions i allà vam anar desenvolupant la nostra marca. El 2013 vam arribar a la nit gai, ens vam presentar amb un personatge tan construït i fort que va impactar molt. Al cap d’una setmana teníem el nostre primer bolo.
S’associen estereotips tèrbols al ‘drag’, però som unes pencaires i és una manera molt honesta de guanyar-se uns diners
¿Com ho va viure el seu entorn?
Vaig anar integrant el món del ‘drag’ de forma molt natural i ells ho veien com al que li agrada el futbol i veurà un partit, així que sempre m’han recolzat molt. És una forma més de guanyar diners i de forma molt honrada: fent riure la gent, però hi ha molts estereotips.
¿Com quins?
Temes tèrbols com la nit o les drogues. El ‘drag’ està relegat a la nit, perquè no se li dona cabuda durant el dia. No és necessari veure-ho en un bar borratxo, sinó que estem demostrant amb la gira actual que es poden omplir teatres, com un musical.
Últimament hi ha debat sobre si el ‘drag’ és polític
El simple fet de sortir al carrer amb perruca ja és reivindicar perquè la gent veu que és una cosa natural, que no passa res ni cal tenir vergonya. Ara que tinc més influència vull utilitzar-la per recolzar encara més aquesta lluita de tots.
¿Era necessària una cosa com Drag Race a la nostra televisió?
Sí. Perquè la gent veiés el que hi ha més enllà d’un xou i veure que és un treball més, que som unes pencaires. També per unir ponts entre el col·lectiu LGTB i el món hetero, de disfrutar junts una cosa i que cali un missatge en la societat.
Entenc que és un format arriscat, però emetre ‘Drag Race’ en obert podria haver fet molt bé
Tot i així, Atresmedia el va emetre en privat
Considero que s’hauria d’haver emès en obert, perquè ha fet molt bé, però en podria haver fet més. Entenc que és un format arriscat i per a una primera temporada era difícil, però espero que més endavant es tingui l’oportunitat de presentar-lo en ‘prime time’.
¿Què li espera a Farala?
Ara estic centrada en la gira del programa: ‘El Hotel de las Reinas’. Em centro en el present, en el que faig.
Notícies relacionadesHi ha rumors d’una temporada de concursants internacionals
M’hauria de posar les piles amb l’anglès (riu), però l’experiència ha sigut increïble. Si demà em diuen d’entrar-hi, jo tinc la maleta preparada i portar el nom del teu país és molt guai.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació