Crònica negra
Pere Arenys: la història de l’últim executat a Andorra
‘Morts, qui us ha mort?’, la nova novel·la d’Iñaki Rubio, s’endinsa en un capítol fosc de la història del Principat pirinenc
Pere Arenys, el benjamí d’una família acabalada de l’Andorra de la postguerra espanyola, carrega amb un títol que ningú desitjaria: el d’últim condemnat a mort del Principat. Acusat de fratricidi, Arenys escrivia –sense voler-ho– un fosc capítol en la història del país. Una història que s’ha traslladat fins a la nova generació d’andorrans gairebé com un rumor, de boca en boca i transformada, per força, en una història maleïda.
A través d’una investigació de gairebé quatre anys, el novel·lista andorrà Iñaki Rubio desenterra el cas per posar-hi una mica de llum. ‘Morts, qui us ha mort?’, acabada de publicar per Comanegra, no és només la història d’un assassinat entre germans, sinó també la d’un drama familiar marcat per les malalties mentals i un sistema judicial inexpugnable.
Crim doble
18 d’octubre de 1943. Aquesta és la data en la qual Pere Arenys va ser condemnat a mort després de confessar l’assassinat del seu germà Anton Gastó, teòricament per quedar-se amb la seva herència. La sentència es va llegir a la plaça del Príncep Benlloch d’Andorra la Vella, davant de tot el poble, que aleshores rondava els 5.000 habitants. Arenys, que feia dos mesos que estava tancat en un calabós en condicions deplorables, amb prou feines podia posar-se dret. Molt menys protestar. Sense dret al perdó, com sí que s’havia donat en casos anteriors, la comitiva veïnal va seguir el condemnat fins al lloc on va ser afusellat.
El tractament inhumà a Pere Arenys constitueix el segon crim en aquesta història, per la qual Rubio s’interessaria 75 anys després. «Era una història silenciada», admet l’autor. «No existeix gaire informació sobre tot aquest procés. Hem aconseguit rescatar part del sumari i trobar informació que posa sobre la taula certes qüestions que no coincideixen amb la versió oficial. ¿Per què voldria Pere convertir-se en hereu quan ja ho era per part de mare d’una casa a Caldes?», es pregunta. Per tant, la crònica ficcionada planteja que la motivació fos una altra.
Al costat de Jordi Mas, el net d’una neboda de la família, Rubio va aconseguir tornar a obrir les portes de Can Gastó, a Canillo, la finca abandonada en la qual havia habitat la família Gastó i que s’havia mantingut clausurada des que l’única germana que quedava viva, Àngela, fos traslladada a un psiquiàtric de Barcelona després dels fets. Allà, la dona va ser diagnosticada d’esquizofrènia abans de morir el 1981, acabant amb el llinatge directe de la família.
L’escena del crim
Tot i que ara Can Gastó està envoltada per la modernitat –a escassos 300 metres trobem una carretera general i un restaurant–, la masia de pedra negra, d’aquesta en la qual el fred cala fins i tot a l’estiu, s’havia quedat atrapada al segle passat. «A l’entrar gairebé tot estava com l’havien deixat el dia en què van succeir els fets. Mobles, roba... Hi havia també algunes taques de sang», explica Rubio.
La vida en un entorn rural era molt dura. De fet, els germans protagonistes de la crònica dormien al mateix llit «per aprofitar la calor humana», diu Mas, qui coneix de primera mà que el fred nocturn d’Andorra és pràcticament glacial. Més encara per a una família de camperols per a qui les comoditats de l’aigua corrent o la calefacció eren encara una utopia. Unes condicions que van ser clau per desentranyar el que veritablement va succeir amb un dels crims més sonats d’Andorra.
Notícies relacionadesAmb la col·laboració de les poques persones d’aquella època que continuen vives, familiars dels involucrats i els arxius oficials d’Andorra la Vella i de Canillo, ‘Morts, qui us ha mort?’ recull una investigació de tres anys buscant justícia per a una història que Rubio considera que no ha sigut tractada de la forma correcta. «A Andorra hi ha molt tabú amb certs temes», com els seus episodis violents. «Són gent reservada», aclareix l’escriptor.
Ara, la finca on van succeir els crims està sent restaurada per la seva família amb la intenció de convertir-la en un allotjament rural.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Privacitat "Jo mai dono el DNI": un expert explica com donar les teves dades de forma segura en hotels i allotjaments
- UNA FONT D’ESTRÈS Batalla familiar pels regals de Nadal
- El 2025 Pujada de les pensions no contributives en un 9%
- Un titular vingut a menys El trist Nadal de Frenkie de Jong
- A CATALUNYA La grip entra en fase epidèmica amb 743 casos per 100.000 habitants
- Els protagonistes de l’esport el 2024 Jorge Martín, contra tots i contra tot
- Un titular vingut a menys El trist Nadal de Frenkie de Jong
- No queden gaires dies. Laia Sanz: "No em preparo mentalment: no ho he fet mai"
- Barcelona, protagonista Qui hi ha darrere de l’èxit nadalenc ‘Els llums de Sant Pau’
- LA NIT DE NADAL Especial de ‘Cifras y letras’