Nou repte
La Covid dinamita l’esperit anàrquic de FiraTàrrega en el seu 40è aniversari
Els espectacles tornen aquest dijous a la capital de l’Urgell amb un format anti-Covid: entrades de pagament i zones perimetrades
circo bover espectaculo ’avol ’ estaran en el festival de tarrega 07/09/2021
El que passarà a FiraTàrrega del 9 al 12 d’aquest mes, en la 40a edició, no s’ha vist mai. La cita de teatre al carrer més important de Catalunya haurà de realitzar-se amb un disseny conforme amb protocols de seguretat que impediran el típic recorregut natural del públic pels carrers i places de Tàrrega a la recerca de sorpreses i espectacles de circ, dansa i teatre, la majoria gratuïts. Aquest any és necessari tenir una entrada per a gairebé tot: n’hi ha 22.000, amb preus que van dels 2 als 15 euros.
FiraTàrrega tenia una mitjana de 110.000 espectadors que solien acudir a la mostra i el 2019 hi havia 11.000 entrades a la venda per als espectacles de pagament. Aquesta edició serà diferent. «El carrer sempre ha sigut un espai anàrquic, lliure. Aquest any no serà igual. Hem de portar un control del públic», admet Ana Giribet, directora artística de FiraTàrrega, que ha acotat les zones de la ciutat on hi haurà espectacles. La inauguració permetrà recordar l’ADN de la mostra amb una projecció a la plaça que recorre els 40 anys de FiraTàrrega. Serà l’única proposta gratuïta, amb sis passis diaris.
El carrer sempre ha sigut un espai anàrquic, lliure. Aquest any no serà igual. Hem de portar un control del públic
Anna Giribet, directora artística de FiraTàrrega
Cinquanta companyies hi participen aquest any després de la suspensió de l’edició anterior a la capital de l’Urgell a causa de la Covid-19. En total, en aquesta edició hi participen 347 artistes, 280 dels quals procedeixen de Catalunya; 47, de la resta d’Espanya, i 19 són internacionals. «Hem hagut de reinventar-nos i ser més creatius que mai», afirma Giribet, al capdavant de la mostra des del 2019. «Hi ha moltes ganes de tornar a tenir espectacles a Tàrrega. Ho notes pel carrer, la gent de la ciutat ens anima com si fóssim jugadors d’un partit important».
La pandèmia ha acabat amb les creacions comunitàries que implicaven la gent del territori. Però han sorgit noves iniciatives, com el projecte d’Indi Gest ‘Guia bàsica del vianant temporal’, en què els mateixos espectadors es converteixen en els protagonistes d’una història que poden experimentar tant a Tàrrega com en un altre lloc. És imprescindible portar auriculars i telèfon propi. Es recomana anar-hi acompanyat.
17 estrenes
Entre les 17 estrenes destaquen tres espectacles internacionals: ‘Water music’, de Pierrer Sauvageot, al nou espai Ciutat Piscina; ‘Abacus’, de la companyia irlandesa Laura Murphy Dance, a Ciutat Trepat, i ‘Albano’, del ‘clown’ portuguès Rui Paixao, a Ciutat Reguer. «Hem creat petites ciutats dins de la ciutat per oferir espectacles», explica Giribet. També hi presenten noves propostes el ballarí Àngel Duran, que interpreta ‘Papillon’, en què explora la relació entre l’ésser humà i les noves tecnologies; Eléctrico 48, amb The Frame, que descobrirà una manera diferent d’observar allò que ens envolta; o la premiada companyia Maduixa, que presenta ‘Migrare’, una poètica mirada sobre les fronteres invisibles que separen els éssers humans. Però també s’hi podrà disfrutar de muntatges sorprenents ja estrenats, com ‘Desdémona’, d’Alba Sarraute, i ‘Àvol’, dels mallorquins Circ Bover.
Notícies relacionadesEntre les estrenes hi ha 10 propostes que l’any passat van participar en el programa Suport a la Creació i 12 propostes noves desenvolupades aquest any a l’empara del festival.
«Per ara la venda d’entrades va a bon ritme», comenta la directora. Ja se n’han venut més de la meitat. Hi ha acreditats uns 700 programadors, alguns de Portugal, la República Txeca, Irlanda, Holanda i Xile. Tot i que les últimes restriccions a Anglaterra i Alemanya han fet anular algun viatge.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia