Art

La Fundació Miró rep 59 noves obres de Miró i de Calder

  • La família de l’artista deixa al centre un important depòsit de peces de l’artista català i del seu amic nord-americà

  • El museu de Montjuïc comença a recuperar visitants, però encara està lluny de les xifres del prepandèmic 2019

La Fundació Miró rep 59 noves obres de Miró i de Calder

SUCESIÓN MIRÓ

3
Es llegeix en minuts
EFE

La Fundació Joan Miró ha rebut un nou dipòsit d’obres de l’artista barceloní gràcies a la «generositat» de la seva família, format per 54 peces de Miró i 5 d’Alexander Calder, entre els anys 1910 i 1975, segons ha anunciat aquest dijous la presidenta del Patronat, Sara Puig Alsina.

Puig ha indicat en una trobada amb periodistes que el nou dipòsit, amb obres de «gran importància», està format per 44 pintures, 9 dibuixos i 1 ceràmica de Miró i per 5 obres del seu amic Calder: 1 pintura i 4 mòbils, obres amb què es «reforçarà» el discurs de la col·lecció de la fundació.

Futura exposició

Totes aquestes obres, algunes exposades fins ara a la Fundació Mapfre de Madrid, seran les protagonistes d’una mostra que s’organitzarà el març de 2022 a Barcelona.

Sara Puig ha remarcat que l’obra més antiga és un pastel sobre paper de quan Miró tenia 17 anys i també hi ha dibuixos dels anys 1937, 1938, 1942 i 1943, d’«una gran qualitat i impacte», tot i que a Barcelona anteriorment només se n’exhibien quatre.

Segons el seu parer, amb el dipòsit «es pot reconstruir el llegat de Miró a la seva família, ja que ell regalava una obra de cada sèrie a la seva dona, mentre que les cinc de Calder ompliran un buit».

Actualment, a la Fundació es conserven un total de 217 pintures, 178 escultures, 2 objectes, 4 ceràmiques, 9 tèxtils, uns 8.000 esbossos preparatoris de pràcticament totes les seves obres i l’obra gràfica i litogràfica gairebé completa de Miró. Així mateix, a l’edifici de Josep Lluís Sert es conserva la biblioteca personal de l’artista.

Mostres itinerants

Alhora que es podrà «presentar tota la trajectòria mironiana, les obres ara en dipòsit podran viatjar per a les exposicions itinerants que s’organitzin» i, de fet, algunes es troben ara mateix a Itàlia per a una exposició, cosa que «també és una bona notícia a nivell econòmic».

D’altra banda, Puig ha volgut remarcar que aquesta donació de la família de qui ha qualificat com «un dels grans mecenes de Barcelona» reflecteix el «compromís i la lleialtat» dels descendents del pintor «cap a la institució».

Aballí, al Patronat

Quan falten dos anys per al 40è aniversari de la mort de Miró i quatre per al 50è aniversari de l’obertura de la seu de la Fundació a la muntanya de Montjuïc, el Patronat, en la seva reunió d’ahir, va aprovar la incorporació com a nou membre de l’artista plàstic Ignasi Aballí, un dels més reconeguts pels principals centres internacionals d’art contemporani.

Les seves obres s’han exposat, entre altres centres, a la Fundació Miró, el Macba, el Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofía de Madrid, el Museu Serralves d’Oporto, la Ikon Gallery de Birmingham, el Drawing Center de Nova York, el ZKM de Karlsruhe, la Biennal de Venècia de 2007 i en espais i galeries d’art de tot el món, i actualment està preparant el projecte que representarà Espanya en la 59a Exposició Internacional d’Art de Venècia el 2022.

Patrimoni

En la seva compareixença, Sara Puig no ha amagat que les diferents administracions públiques, com el Ministeri de Cultura, la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona, estan conversant sobre quines seran les seves aportacions futures en el «manteniment» del patrimoni de la Fundació, que és d’uns 3,2 milions d’euros.

A preguntes dels periodistes, Puig ha assenyalat que l’erto «per força major» vinculat amb la pandèmia de coronavirus continua vigent i afecta l’equip que treballa en els serveis d’atenció al públic, ja que la institució obre actualment només de dijous a diumenge.

Xifres de visitants

Notícies relacionades

No obstant, ha confiat que «quan acabi la pandèmia i la gent torni a viatjar arribin més visitants a Barcelona» i s’acabi l’erto. Alhora treballaran per aconseguir la «complicitat» del barceloní, a qui encara li costa accedir fins a Montjuïc. Malgrat això, l’increment de visitants al juny respecte a l’any passat ha sigut del 163% i respecte a juliol de 2020, del 195%.

En total, l’agost d’aquest any s’han comptabilitzat 11.785 visitants davant els 2.496 d’agost de l’any passat, una xifra encara llunyana als 33.275 del prepandèmic 2019 el mateix mes. No obstant, els responsables del centre ressalten que el 2021 estan un 23% per sobre de les previsions de visitants que van fer a principis d’any.