Com mai l’havíem vist
El ‘Guernica’ es projecta en alta resolució a Àustria per celebrar el seu 40è aniversari a Espanya
El festival Ars Electronica l’ha projectat en un espai de tres dimensions, en alta definició, que ha mostrat petits detalls de l’obra
El Guernica se muestra como nunca,a tamaño gigante y en ultra alta definición /
El ‘Guernica’ de Picasso celebra aquest divendres el 40è aniversari de la seva arribada a Espanya també al festival Ars Electronica d’Àustria, on l’han projectat amb làser en un espai gegant de tres dimensions, en definició 8K i amb un nivell de detall que no s’havia vist mai.
«És el format idoni per apreciar-ne els resultats. Els detalls i la informació que ens dona el gigapíxel ens permeten arribar molt més enllà del que arriba l’ull», ha explicat Olga Sevillano, responsable de Programes Virtuals del Museu Reina Sofia i comissària d’aquest projecte.
Milions d’imatges
Gràcies al treball de l’equip del Museu Reina Sofia amb «Gigapixel», es poden observar tots els detalls de l’obra en alta definició, de manera gratuïta a la web del projecte ‘Repensar Guernica’. En 2011, el departament de restauració i conservació del museu va adquirir un robot construït a mida per fotografiar tota la superfície del quadro i obtenir «milers de milions» d’imatges amb llum visible, ultraviolada i infraroja amb què treballar.
La sala triada per a la presentació ha sigut la Deep Space 8K, un imponent espai amb una zona de projecció interactiva de 16 metres de llargada i 9 metres d’altura –va del sostre a terra– que permet projectar en alta definició imatges i animacions en tres dimensions.
Anàlisi històrica
Més enllà de l’aspecte tècnic, aquesta nova presentació del ‘Guernica’ a l’Arts Electronica Center no ha oblidat repassar el context històric del quadro, un dels pilars de ‘Repensar Guernica’.
El ‘Guernica’ va ser pintat per Pablo Picasso el 1937 com un encàrrec del Govern de la II República per al pavelló espanyol de l’Exposició Internacional de París. El quadro està inspirat en el bombardeig de Gernika (Biscaia) durant la Guerra Civil espanyola que van perpetrar els avions alemanys de la Legió Còndor per ajudar els franquistes. La peça va arribar a Espanya el 10 de setembre de 1981.
«A new digital deal»
«A new digital deal» és l’eslògan d’aquesta edició d’Ars Electronica, que debat sobre el nou món digital en el qual vivim, posant el focus en com gestionem les eines que tenim a la nostra disposició i els impactes que tenen.
La idea d’acostar el ‘Guernica’ a un nou públic va ser una proposta d’Ars Electronica, que aquest any celebra la seva 42a edició simultàniament a Linz (Àustria). «Vam estar parlant gairebé un mes sobre com fer-ho i la veritat és que estem molt contents de fer-ho aquí, en aquest context», ha explicat Mabel Tapia, la subdirectora artística del Museu Reina Sofia.
«És innegable pensar que el món s’està reconfigurant en aquest moment. Hi ha una cosa fonamental que comparteixen el Reina Sofia i l’Ars Electronica: el compromís amb el present i la possibilitat de pensar el futur», ha conclòs Tapia.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034