Efectes de la pandèmia
El passaport Covid, la taula de salvació de la música en directe a Europa i els EUA
Molts països, com els Estats Units, Itàlia, França i Alemanya, s’encomanen als certificats sanitaris per reflotar el sector de la música en viu
Si durant l’hivern Espanya era gairebé l’únic lloc d’Europa on es podien fer concerts, la tendència ara apunta al revés: diversos països s’estan obrint als concerts i festivals grans, sobretot gràcies al passaport Covid. Estudiem en aquestes línies els casos dels Estats Units, Itàlia, França i Alemanya:
Estats Units
Durant uns mesos va semblar que el retorn de la música en directe als Estats Units s’encarrilava després de l’aturada que va provocar la pandèmia però la persistència de la variant delta ha fet que tornin a aparèixer núvols en el panorama, especialment per a les cites més multitudinàries. Les divisions polítiques del país, a més, creen un magma de normatives.
A Nova York, per exemple, aquest dimarts entra en vigor un programa, batejat Key to NYC Pass, pel qual s’obligarà a mostrar una prova de vacunació si més no parcial per entrar a tots els locals de concerts, igual que a Broadway, els cines, gimnasos, restaurants, etc. Mesures similars s’han adoptat a ciutats com Nova Orleans o a Califòrnia. Mentrestant, en altres estats i ciutats, sobretot governats per republicans, es prohibeix qualsevol mandat, cosa que impedeix exigir una prova de vacunació o l’ús de la mascareta, fins i tot si l’artista o el promotor ho vol.
Aquest galimaties legal posa un asterisc a decisions com la d’AEG Presents, un dels principals promotors de concerts als EUA, que a partir de l’octubre requerirà les proves de vacunació a tots els locals i festivals on organitzi concerts. El seu principal competidor, Live Nation, inicialment s’hi va resistir però ha acabat adoptant també a partir de l’octubre la mateixa mesura per a tot el públic i el personal.
Ja fa temps que molts locals i promotors independents requereixen que el públic estigui vacunat o tingui una prova negativa recent i cada vegada més artistes demanen la política més estricta que només permet entrar els vacunats.
També molts artistes han pres mesures com acabar amb els passis de ‘backstage’ o les trobades amb fans per frenar els riscos. I en la seva gira nord-americana, per exemple, Phoebe Bridgers ha traslladat tots els seus concerts de locals tancats a altres a cel obert, a més d’exigir una prova d’immunització als estats on fer-ho sigui legal.
Malgrat els bons precedents de festivals com el Lollapalooza, que durant tres dies de juliol va reunir més de 400.000 persones i amb el 90% dels assistents vacunats va registrar només 200 contagis, a l’agost hi va haver una cascada de cancel·lacions o retards de gires, com les de Nine Inch Nails, BTS, Garth Brooks o Stevie Nicks. D’altres per ara mantenen els seus plans, incloent els Rolling Stones, que obren gira a Missouri el dia 26.
També manté la seva gira nord-americana, principalment en locals tancats del sud, Eric Clapton, un crític de les vacunes que s’ha negat a actuar en llocs on es requereixi al públic la prova d’immunització. Per Idoya Noain
Itàlia
Per assistir a concerts o espectacles musicals a Itàlia, és necessari, a més de portar mascareta i estar separats dins els recintes, tenir l’anomenat passaport sanitari, conegut com a Green Pass a Itàlia. Aquest document certifica que t’has vacunat, has passat la malaltia o t’has fet una prova PCR o d’antígens en les 48 hores prèvies al recital.
Es tracta d’una mesura introduïda pel Govern de Mario Draghi a principis d’agost i la majoria de la població la recolza. Tot i així, des de la seva entrada en vigor, hi ha hagut sorolloses protestes contra l’exigència d’aquest document per part de grups organitzats de disconformes, i també alguna controvèrsia per diverses ‘raves’ que el mes passat es van descontrolar, amb l’aglomeració de centenars de joves que van incomplir les regles de contenció del coronavirus.
De fet, les restriccions d’aforament encara es mantenen, tot i que estiguin vinculades a l’impacte de la pandèmia a la regió on et trobis. En l’actualitat, en efecte, el mapa d’Itàlia es divideix en quatre colors, que reflecteixen la situació del contagi: vermell (risc màxim, en què les restriccions són més grans), taronja, groc i blanc (risc mínim). A les zones blanques, el color en què ara es troben totes les regions italianes menys Sicília (que és groga), es permet un aforament en espais oberts del 50% de la capacitat total, per un màxim de 5.000 persones.
En canvi, el límit als interiors és del 35%, per un màxim de 2.500 persones. I, en tots els casos, els seients són preassignats i, si els assistents no són convivents, s’ha de mantenir la distància d’un almenys un metre dins el recinte.
Amb això, per atenuar el mal econòmic que la indústria continua patint, el Govern italià ha assignat recentment uns 5 milions d’euros per a campanyes per informar sobre la represa de la programació dels teatres, sales de concerts i altres llocs d’entreteniment musical en viu. Continuen tancades, en canvi, les discoteques. Per Irene Savio
França
El passaport de vacunació (o passi Covid-19) és la principal mesura per celebrar concerts a França en temps de pandèmia. Com va passar amb moltes altres activitats socials i culturals, com anar a un bar, teatre o cine, el Govern francès va apostar pel certificat sanitari per celebrar concerts i festivals enmig de la crisi del coronavirus. Aquest document és obligatori per als assistents i treballadors de qualsevol activitat musical amb la presència de públic. Tant en espais oberts com tancats, s’exigeix el passi Covid-19, del qual disposen les persones amb una pauta de vacunació completa o un test negatiu de menys de 72 hores.
Des del 21 de juliol, els responsables de festivals i concerts apliquen aquest protocol al país veí, més exigent del previst inicialment, abans de l’aparició de la variant delta. L’omnipresència del passaport de vacunació va comportar que les altres restriccions fossin menors. L’aforament oscil·la entre el 100% als concerts i festivals a l’aire lliure i el 75% als llocs tancats. La mascareta és obligatòria als recintes tancats, però no s’exigeix als oberts.
Malgrat ser poc exigent pel que fa a l’aforament i l’ús de la mascareta, aquest protocol no va servir perquè les activitats musicals recuperessin la normalitat prepandèmica. El públic es va absentar aquest estiu dels festivals i els concerts. Les cadires buides van resultar una imatge habitual. La presència de joves, el tipus de públic més habitual en aquests esdeveniments, va patir el llast de l’exigència del passi Covid-19 des del juliol, en un moment que nombrosos joves a la vintena i la trentena encara no havien rebut les dues punxades. Grans festivals d’estiu, com el Solidays a París o l’Eurockéennes a Belfort, es van acabar cancel·lant.
El sector musical espera, no obstant, aconseguir una de remuntada al setembre. Més del 68% de la població està vacunada, entre aquesta nombrosos joves. Aquest mes se celebren grans festivals, com l’Art Rock, el VYV Festival o la Fête de l’Humanité. El mític Elton John cantarà entre el 10 i el 13 d’octubre a l’Accord Arena de París, mentre que l’estrella de pop Mika ho farà el 23 i 24 d’aquest mes a la Filharmònica de la capital francesa. Tots aquests grans actes serviran com a termòmetre de l’eficàcia sanitària i econòmica del passaport de vacunació. Per Enric Bonet
Alemanya
La celebració de concerts i festivals de música a Alemanya es va recuperant a poc a poc. Actualment, són els governs dels estats federats els que decideixen quines restriccions s’apliquen als esdeveniments. I el debat sobre les mesures es va escalfant així que s’acosta el final de l’estiu, i amb aquest, la possibilitat de celebrar esdeveniments a l’aire lliure a causa del fred i el mal temps.
La ciutat-estat d’Hamburg ja ha introduït, per exemple, l’opció del model ‘2G’: promotors d’esdeveniments, museus, bars o restaurants tenen l’opció de deixar accedir només persones que puguin demostrar que estan completament vacunades o que han superat el coronavirus. El model és criticat pels que ho consideren una introducció indirecta de l’obligatorietat de la vacuna per participar en la vida pública. El model, opcional de moment, elimina l’opció del test d’antígens o PCR com alternativa a la immunització.
A la capital federal i cultural d’Alemanya, Berlín, continua regint la regla del ‘3G’ per als concerts i altres esdeveniments a l’aire lliure: només poden accedir-hi els vacunats, recuperats i testejats amb un resultat negatiu. La xifra d’assistents no pot superar, a més, les 2.000 persones, que hauran de portar una mascareta medicinal quan s’aixequin del seient. Si volen ballar, tenen que l’obligació de portar la mascareta tota l’estona.
Notícies relacionadesEn espais tancats, regeix igualment la regla ‘3G’: els assistents han de portar mascareta tota l’estona si l’espai no compta amb un sistema de ventilació automàtic i la xifra d’assistents no pot superar les 1.000 persones. Tant en espais a l’aire lliure com tancats, els assistents s’han de registrar amb les seves dades personals per poder fer un rastreig en cas que es generi un focus de coronavirus.
Les actuals restriccions provoquen, per tant, que els grans concerts continuïn sent ajornats fins al 2022 i fins i tot el 2023. Helene Fischer, cantant pop de cançó lleugera supervendes a Alemanya, té previst el seu primer concert per a l’agost del 2022 a Munic. Elton John vol tocar a l’estadi Mercedes-Benz Arena de Berlín el març del 2023. I la banda de rock alemanya Rammstein ja va decidir el març passat ajornar la seva gira prevista per aquest estiu fins a la primavera de l’any vinent. Per Andreu Jerez
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista