VIATJAR
Què veure en una ruta per la República Txeca: de Praga a Brno
El país, situat a Europa central, acull llocs meravellosos, des de la seva capital fins a la regió vinícola de Moràvia del Sud
Les dues ciutats més importants de la República Txeca són Praga, la seva capital, i Brno, la segona urbs en nombre d’habitants. Praga és molt més que el Pont de Carles i la Plaça de la Ciutat Vella amb el seu rellotge astronòmic, potser dos dels seus llocs més emblemàtics. A part de fer un recorregut per la Praga clàssica és indispensable visitar altres llocs cèntrics menys coneguts i altres que queden fora de ruta.
Així, un lloc singular és l’illa de Kampa, a Mala Strana, on hi ha els curiosos nadons de Černý o el mur de John Lennon. Kampa està considerada com una de les millors illes urbanes d’Europa i es troba a pocs metres del Pont de Carles. L’origen hi està molt vinculat, ja que durant anys va ser la llar dels paletes que van treballar en la construcció del pont.
El monestir i mirador de Strahov és un altre espai que mereix menció a part. Fundat per Ladislau II el 1143, al seu interior guarda les restes de sant Norbert i un òrgan que va fer servir diverses vegades Mozart durant les seves visites a la capital txeca. El Castell de Praga amb la magnífica Catedral de Sant Guiu són també dos dels imperdibles de la capital txeca. La construcció del castell està vinculada amb la mateixa història de la ciutat. Actualment és la residència del president de la República Txeca.
El barri de Vinohrady, la torre de televisió de Žižkov o el memorial Vitkov, entre molts altres llocs, són algunes visites menys habituals que us mostren una Praga diferent. La plaça central de Vinohrady (Namesti Miru) compta amb l’església neogòtica de Santa Ludmila i el Teatre de Vinohrady. La torre Žižkov i el memorial Vitkov són dos monuments que rememoren l’era comunista del país. El memorial Vitkov va ser construït després de la I Guerra Mundial per homenatjar les legions txeques i posteriorment es va convertir en una icona comunista i en el Mausoleu de Klement Gottwald, primer president comunista de Txecoslovàquia. El barri de moda de Praga és el de Karlin, on hi ha l’extens complex barroc d’Invalidovna, inspirat en Les Invalides de París.
Així mateix, el Memorial del Silenci, el Centre d’Art Contemporani DOX, o espais com Vnitroblock demostren que hi ha molts llocs de la capital txeca que estan fora del circuit habitual dels turistes.
Brno, la capital de Moràvia del Sud
Brno, la capital de Moràvia del SudPer la seva banda, Brno, capital de Moràvia del Sud, es troba a uns 200 quilòmetres de Praga. El seu lloc més emblemàtic és la plaça del Mercat de la Col. Just a sota hi ha un laberint de passadissos i cellers on s’emmagatzemaven els aliments.
La Catedral i la torre de l’antic Ajuntament són altres monuments del Brno clàssic a més de llocs com el parc Denisovy Sady i la plaça Námestí Svobody. Aquesta última, també coneguda com la plaça de la Llibertat, és la més antiga de l’urbs. De fet, històricament, els edificis que l’envoltaven solien ser les residències dels ciutadans més nobles de Brno i ara s’ha convertit en un conjunt arquitectònic ple de contrastos.
No s’ha de perdre tampoc la plaça de Moràvia (Moravske námesti) i els voltants del teatre Janácek. Brno és una ciutat que ofereix variades propostes culturals, tant artístiques com musicals, i gastronòmiques. També és un lloc amb un ambient nocturn que no us podeu perdre.
Un lloc fora de l’habitual és l’ossera de Brno, que es troba sota l’església de Sant Jaume. És la segona més gran d’Europa i s’estima que allotja les restes de prop de 50.000 persones. Un altre lloc sorprenent és el refugi nuclear 10 Z de Brno, que es va construir durant la Segona Guerra Mundial per defensar-se tant de les bombes nord-americanes com soviètiques. Avui està obert a visites tant de dia com de nit. Una altra visita indispensable de Brno és el Castell de Spilberk. Al segle XIX, després de l’època napoleònica, es va convertir en una gran presó destinada a presos polítics de tot Europa.
A Brno hi ha quatre vil·les funcionalistes importants, en l’anomenat quartet de vil·la. La més famosa és la vil·la Tugendhat, que va ser construïda entre 1929 i 1930 i, en el dia d’avui, està protegida per la UNESCO. També, a la zona residencial de Massaryk, es troba la vil·la del govern o vila Stiassni, on va dormir Fidel Castro.
Notícies relacionadesA poc més de 50 quilòmetres de Brno es troba el castell de Lednice, un dels més bonics de la República Txeca. Aquest domini, el seu castell i els jardins, van ser comprats el 1249 per la família Liechtenstein que el va gestionar durant gairebé 700 anys. És Patrimoni de la Humanitat per la Unesco des de 1996.
Aquest recorregut en vídeo per la República Txeca acaba a la regió vinícola de Moràvia del Sud, molt a prop de la frontera amb Àustria. De fet, en aquesta zona es concentra gairebé tota la producció vinícola del país. Per descobrir els seus millors vins, és recomanable realitzar una visita al Saló Nacional de Vins, a Valtice, o als Cellers Sedlacek, a Vrbice. A més, aquí es troba el castell de Mikulov, una construcció que compta amb el barril de vi més gran que hi ha a Centreeuropa. Els més aventurers podran recórrer la regió amb bicicleta aprofitant els centenars de quilòmetres de rutes ciclistes que ofereix el territori.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao