Teatre

La companyia de Broggi viatja a París amb ‘28 i mig’

El Théâtre National La Colline oferirà durant un mes aquesta imaginativa obra inspirada en ‘8 y medio’, de Fellini

  • El Théâtre National La Colline oferirà durant un mes aquesta imaginativa obra inspirada en ‘8 y medio’, de Fellini

  • La Biblioteca de Catalunya acollirà aclamades obres de La Calòrica i La Ruta 40 i dues estrenes: ‘Birman’, protagonitzada per Lluís Soler i ‘Abraçades insoportablement llargues’, dirigida per Ferran Utzet

’28 i mig’ obrade Oriol Broggi

’28 i mig’ obrade Oriol Broggi

3
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

Una de les creacions més aclamades i sorprenents de La Perla 29, ‘28 i mig,’ farà temporada al Théatre National La Colline de París, que dirigeix Wadjdi Mouawad. L’obra s’interpretarà entre antre l’abril i el març pròxims, tot un reconeixement per al teatre català i a la tasca del director Oriol Broggi, responsable de La Perla 29. Estrenada el 2013 al singular espai gòtic de la Biblioteca de Catalunya, el muntatge és una impressionant festa visual, sensual, creativa i emotiva sobre el món del teatre. El director en crisi protagonista del film ‘8 y medio’ de Fellini és el punt de partida d’aquesta obra on la literatura, la vida, el cine, el teatre, el circ i la música es barregen.

Clara Segura, protagonista del muntatge viatjarà a París amb una ‘troupe’ on també es mantenen altres dels intèrprets que van estrenar l’obra com Màrcia Cisteró, Xavier Boada i Montse Vellvehí. D’altres, com Pablo Derqui, no hi podran ser. El repartiment parisenc es completa amb Laura Aubert, Guillem Balart, Joan Garriga, Blai Juanet i Enrico Ianniello –parella de Segura a ‘Filumena Marturano’–, entre d’altres.

‘Hamlet’ a l’Aribau

Broggi aquest any explorarà, a més, altres espais interessants. A partir de l’1 de desembre convertirà el cine Aribau en teatre per representar un Hamlet del segle XXI protagonitzat per Guillem Balart. «La pantalla ens servirà com a magnífic ciclorama», ha destacat Broggi que comptarà en el repartiment amb Míriam Alamay, Toni Gomila, Carles Martínez, Marc Rius, Elena Tarrats i Sergi Torrecilla. Calcula que podran col·locar unes 400 persones a la grada que muntaran.

I mentre ell treballi fora del seu espai habitual, la Biblioteca acollirà altres companyies més joves que la seva. D’una banda, La Calòrica oferirà la seva aclamada ‘Lletgíssima malaltia i molt trista mort de la reina Isabel I’, d’octubre a novembre. Cristina Arenas s’incorpora en substitució de Júlia Truyol, els compromisos de la qual han impedit tornar a interpretar aquesta obra fundacional de La Calòrica. De l’altra, La Ruta 40 servirà ‘El llarg dinar de Nadal’, durant el desembre i el gener, una obra de Thorton Wilder que guanyarà en amplitud. Es va estrenar el 2014 en la intimitat del Maldà, on es va representar fins fa dos anys amb enorme èxit. Ara podran donar una altra perspectiva a aquesta magnífica peça que retrata el pas del temps i el canvi de costums a l’Amèrica del segle XIX al XX a través d’una família i una gran taula.

Dues estrenes

Notícies relacionades

Dues creacions noves obriran i tancaran la temporada a la Biblioteca de Catalunya. Aquest mes, quan acabin les funcions de ‘Filumena Marturano’, el veterà Lluís Soler –habitual de les produccions de La Perla 29– estrenarà ‘Birnam’ aquest mes. Es tracta d’una proposta de l’actor basada en un text del poeta Víctor Sunyol amb direcció de Joan Roura on encarna un actor una hora abans de sortir a escena, mentre es maquilla al camerino i dubta de tot, fins i tot pensa a abandonar el seu rol de rei Ducan en una famosa obra de Shakespeare.

Un altre d’habitual de La Perla 29, el director Ferran Utzet muntarà ‘Abraçades insoportablement llargues’, d’Ivan Viripaev (Irkoutsk, Sibèria, 1974). «No és un clàssic rus com Txékhov, Tolstoi o Pushkin però té la mateixa ànima eslava. En aquesta obra explora l’angoixa vital de quatre personatges que parlen en tercera persona, com si fessin TED Talks. Tot bascula entre la comèdia i la tragèdia, la fatalitat i l’optimisme», ha explicat el director que encara no té decidit el repartiment.