Ball i pedagogia
10 cançons infal·libles per acostar els nens a la música pop
La codirectora del projecte pioner minimúsica Núria Muntaner proposa una ‘playlist’ d’eficàcia provada i mirada àmplia que viatja de Xesco Boix a Billie Eilish
Abans que els Petits Camaleons hi va haver el minimúsica. El 2006, quan esmentar el sintagma «públic familiar» en l’escena indie provocava aixecar les celles i mirades compassives o burleta, Núria Muntaner i Víctor Velasco van posar en marxa un projecte destinat a acostar els nens a la música pop des d’una perspectiva absolutament lúdica, en una iniciativa pionera que els últims tres lustres s’ha canalitzat a través de festivals, tallers, discos, programes socials i educatius, podcasts i fins i tot una websèrie. Avui, amb minimúsica en estat «d’hibernació» des de la irrupció de la pandèmia, Núria Muntaner recorre a l’experiència acumulada en aquests anys (i de les seves pròpies vivències com a mare de dos nens i com a professora) per proposar una ‘playlist’ de 10 cançons idònies per despertar l’interès de les criatures per la música.
‘1234’ (Feist)
La cantautora canadenca va aconseguir el seu èxit més gran el 2007 amb aquesta peça (una col·laboració amb l’australiana Sally Seltmann), que posteriorment va adaptar per a un públic infantil per al programa ‘Barri Sèsam’. «Aquesta versió em va enamorar –diu Núria Muntaner–. Aquí s’ajunta el pop preciós de Feist amb la part educativa. És una cançó formidable perquè els nens aprenguin a comptar».
‘Blitzkrieg Bop’ (Ramones)
Tot i que la fosca temàtica del gran clàssic ramonià pugui semblar inapropiada per a una classe d’infantil, aquesta plantofada que va donar carta de naturalesa al punk-rock primigeni resulta infal·lible ja des dels càntics tribals de l’obertura. «Connecta directament amb l’energia salvatge i fins i tot violenta que els nens porten dins, amb les seves ganes de jugar i passar-s’ho bé. Un himne imprescindible».
‘I ain’t got no, I got life’ (Nina Simone)
La gran sacerdotessa del jazz-soul va renovar el seu públic a finals dels anys 60 gràcies a aquest ‘medley’ de dues cançons del musical ‘Hair’. «Als nens els crida l’atenció la veu greu i expressiva de Nina Simone, i està bé aprofitar-ho per explicar-los que és la veu d’algú que ha hagut de lluitar i patir. Fer aquest treball més biogràfic és molt enriquidor i fa que tinguin més interès en allò que senten».
‘La bicicleta’ (Xesco Boix)
Un clàssic del repertori del gran tità de l’animació musical infantil a Catalunya, tràgicament desaparegut fa 37 anys. «Tot i que pugui sonar estrany, els nens d’avui continuen connectant molt bé amb les coses que feia Xesco Boix. Suposo que és per aquesta autenticitat tan ‘heavy’ que transmet. Ell era un personatge molt especial que va fer un treball brutal. Era un mag».
‘All together now’ (The Beatles)
Des de la banda sonora de la pel·lícula ‘Yellow Submarine’, la incursió més explícita dels Beatles en el terreny de les cançons infantils. «Els Beatles són com la xocolata: sempre funcionen. No conec cap nen que no hi connecti en algun moment. Per descomptat hi ha molts ‘beatles’, i no tots els arriben igual, però sempre hi ha alguna cançó del seu repertori que toca la tecla adequada».
‘Vampire girl’ (Jonathan Richman)
Un artista que va dissoldre la seva banda i va canviar la seva manera de compondre i tocar per «no perjudicar les orelles dels nens» havia de tenir el seu lloc en aquesta selecció. «Jonathan Richman és un personatge superinteressant i està molt bé que les criatures el coneguin. Té cançons molt divertides i ballables. Aquesta, a més de tenir un ritme que enganxa, parla d’una dona vampir i això als nens els fa molta gràcia».
‘Abubilla’ (Candela y los Supremos)
Candela Nebot tenia set anys quan va gravar ‘Animaladas’, el primer elapé del projecte musical que comparteix amb els seus pares, Edu i Judith. «És un projecte que va sortir de minimúsica i li tenim molt carinyo. Una família que li ha inculcat a la seva filla l’amor per la música fins al punt d’acabar fent un grup. Les seves cançons són divertides, boges i educatives alhora».
‘Lo vas a olvidar’ (Billie Eilish i Rosalía)
No fa falta haver arribat a la pubertat per apreciar els encants del fruit de la col·laboració entre les dues grans estrelles de la Generació Z per a la sèrie televisiva ‘Euphoria’. «Són les dues artistes actuals que més m’interessen –apunta Muntaner–, i aquesta cançó tan especial, un diàleg entre dues veus increïbles, és ideal perquè els nens es relaxin i abaixin el ritme. No tot serà canya».
‘Little Johnny Brown’ (Ella Jenkins)
L’avui gairebé centenària Ella Jenkins va ser una pionera en l’ús de la música folk amb finalitats pedagògiques. Tota una institució. «És una mica així com la Xesco Boix americana, tot i que en realitat ella hi era abans. Als EUA és una figura molt popular, una reina. Ha fet una tasca increïble, com a música i educadora. Des que la vaig descobrir ja fa bastants anys, mai ha deixat de flipar-me».
‘Pipí’ (Albert Pla)
És la cançó que obre ‘Anem al llit?’ el disc de cançons de bressol que l’inclassificable cantautor de Sabadell va publicar el 2002, un àlbum que Muntaner no dubta a qualificar de «meravellós». «Aquesta peça té a més aquesta part educativa, de repassar rutines, que als nens els entra molt millor si ho senten en una cançó tan màgica com aquesta. És una manera molt bonica de convidar-los a acabar el dia tranquils i anar a dormir».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034