Denúncia

La fiscalia investiga els assetjaments sexuals a l’Institut del Teatre

El centre només ha presentat el cas d’un docent, però no es descarta que les indagacions iniciades afectin més professors

La fiscalia investiga els assetjaments sexuals a l’Institut del Teatre
3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les denúncies per abusos de poder i assetjament sexual a l’Institut del Teatre de Barcelona van sortir a la llum el mes de febrer. Fa uns dies, aquesta entitat va portar el cas a la Fiscalia de Barcelona, que dijous de la setmana passada va obrir una investigació. El centre només va traslladar l’expedient disciplinari que es va incoar a un dels docents a l’haver trobat «indicis d’assetjament sexual en el seu comportament», segons va precisar en un comunicat. No obstant, no es descarta que les indagacions encarregades pel ministeri públic als Mossos d’Esquadra s’ampliïn si durant les indagacions es comprova que altres persones van poder cometre un delicte.

El professor investigat, Boris Dausà, va ser expedientat i apartat de les aules com a mesura cautelar al març, poc després que l’escàndol explotés. És un dels 13 docents que els alumnes havien posat en el punt de mira. Durant anys convidava els alumnes a fer classes i participar en festes que organitzava en una casa de muntanya, una cosa prohibida pel reglament de l’entitat. Segons el diari ‘Ara’, aquest docent animava els alumnes a tenir sexe entre ells i participava en jocs de caire sexual amb alguns estudiants. Pel que sembla, també havia enviat imatges amb contingut sexual a alumnes i hauria intentat mantenir relacions amb alguns nois i noies, cosa que generava molta incomoditat entre l’alumnat, va destacar el diari català.

El procés intern a Dausà es va obrir arran d’una instància presentada per un estudiant. Després d’apartar-lo de la docència, la Comissió de Prevenció i d’Investigació d’Assetjament Sexual vinculada al protocol antiassetjament va elaborar un informe i es va obrir un expedient disciplinari per determinar la responsabilitat del docent, de qui es va fer càrrec la Diputació de Barcelona, organisme del qual depèn el centre. Una vegada finalitzada la instrucció de l’expedient i «ja que s’han conformat els indicis d’assetjament sexual», l’institut va procedir a remetre aquestes sospites a la Fiscalia de Barcelona. L’habitual en aquests casos és que es prengui declaració als alumnes que van denunciar aquestes pràctiques, així com a l’encausat. Quan finalitzi aquesta investigació, la fiscalia haurà de dir si presenta o no denúncia davant els jutjats.

Altres docents

Notícies relacionades

D’altra banda, el centre va determinar, a partir de l’informe d’aquesta comissió, obrir expedients disciplinaris a dos docents més de la institució, «un per conductes inapropiades a l’aula, i l’altre per una falta greu per pràctica docent invasiva», va explicar l’institut en un comunicat. En el primer cas, s’ha produït «la suspensió de l’expedient a causa de la jubilació del docent», el director Joan Ollé, cosa que impedeix «aplicar el règim disciplinari administratiu per sancionar persones que no formen part de la plantilla de treballadors i s’està valorant la possibilitat d’emprendre accions per via judicial». En el segon cas, era per una falta greu per pràctica docent invasiva, cosa que va provocar la suspensió de feina i sou a un professor durant dos mesos i sis dies.

El febrer passat una vintena d’alumnes i exalumnes de l’Institut del Teatre de Barcelona van denunciar dècades d’assetjament sexual, abús de poder i maltractament psicològic davant la degana escola d’actors que depèn de la Diputació de Barcelona i que dirigia Magda Puyo des del 2015. De moment, l’escàndol es va saldar amb la dimissió de Puyo i el cessament de Joan Ollé. Durant aquest curs, l’entitat ha desplegat noves sessions de formació sobre assetjament sexual i abús de poder per a l’alumnat i el professorat.